BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Ziller, 2015-2016 Eğitim-öğretim yılı için çalıyor

12 Haziran 2015 Cuma günü son ders zili ile başlayan yaz tatili, 28 Eylül 2015 Pazartesi günü çalacak olan ders zili ile sona eriyor. 1 milyona yakın öğretmen ve 20 milyona yaklaşan öğrenci, göçmen kuşlar gibi sonbaharda okullarına dönüyor.

12 Haziran 2015 Cuma günü son ders zili ile başlayan yaz tatili, 28 Eylül 2015 Pazartesi günü çalacak olan ders zili ile sona eriyor. 1 milyona yakın öğretmen ve 20 milyona yaklaşan öğrenci, göçmen kuşlar gibi sonbaharda okullarına dönüyor. Önümüzdeki tabloda, dünyadaki bir çok ülkenin nüfusundan daha kalabalık bir öğrenci ve öğretmen sayısı duruyor. İstatistiklere bakan eğitimciler, gazeteciler, akademisyenler, veliler… çok farklı söylemlerde bunabilirler ve de bulunuyorlar. Biz de bize ayrılan bu kamusal alanda haftanın üç günü bu büyük eğitim-öğretim ailesinin dertlerini, sevinçlerini 2012 yılı Eylül ayından günümüze haftanın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri sizlerle paylaşıyoruz. Sizlerin ilgisi devam ettiği sürece de paylaşmaya devam edeceğiz.

Eğitim-öğretim giriş bölümünde de dikkatlerinizi çektiğimiz üzere çok büyük bir kesimi ilgilendiriyor. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yüksek öğrenim, açık öğretim, halk eğitim, çeşitli kurslar… ilk aklımıza gelen paydaşlar. Bu köşede tüm bu kesimleri ilgilendiren konularda bilgilendirici ve de  okurlarımızdan gelen soru ve sorunları aydınlatıcı konularda yazılar kaleme almaya çalışıyoruz. Gözlemlediğimiz, bize ulaşan iyi örnekleri sizlerle paylaşıyoruz.

2014-2015 Eğitim-öğretim yılı arşivlerdeki yerini aldı. Şimdi önümüzde yepyeni bir eğitim öğretim yılı ve bembeyaz bir sayfa bizleri bekliyor. Bu temiz sayfayı güzelliklerle, iyiliklerle, başarılarla doldurmak istiyoruz. Bize ayrılan bu köşede; kötülüklere, çekememezliklere, çamur atmalara ait yazıları görmediniz, inşallah bundan sonra da görmeyeceksiniz. Tabi bu arada eğitimin aksayan, eksik yönlerini göstermekten de hiçbir zaman geri durmayacağız. Yetkililerin bu aksaklık ve eksikleri gidermeleri için yapıcı eleştirilerimizi de her daim yerine getireceğiz.

Siz değerli okurlarımdan istirhamım; sevinçlerinizi, dertlerinizi, yetkililerden isteklerinizi, iyi örneklerinizi bizlerle paylaşmanız. Biz de bu paylaşımlarınızı buradan tüm eğitim camiasına duyurup sevinçlerin çoğalmasına, dertlerin azalmasına katkıda bulunmaya devam edelim istiyoruz.

Gözlemlediğiniz, tecrübe ettiğiniz bir konu size çok basit gibi de görünse, belki de tüm eğitim dünyasında büyük sorunların çözülmesine büyük bir kapı aralayacaktır. Lütfen bizi bu konudan haberdar edin.

***

Eğitim-öğretim bazılarının ilk gün manşetlerine taşıdığı gibi büyük sorunlarla başlamıyor. Hoş her şey güllük gülistanlık da değil. Fakat her şeye rağmen ülkemizin gelişmesi ile birlikte eğitim öğretim de farkında olmasak da gelişiyor, güzelleşiyor. Fiziki imkanlarımız çok daha iyileşiyor. Okullarımızın büyük kısmı yenilendi. Nerede ise tüm sınıflarımız akıllı tahtalarla donatıldı. Dijital destek aracılığı ile güncellenip, zenginleşti.

İnsanın doğasında var olan eskiye özlem, “Bizim zamanımızda neydi eğitim-öğretim…” söylemleri ise nostaljiden öte pek de geçemiyor. Bu günün gençleri öğretmenleri ile çok daha iyi bir iletişimde, dünyanın sağladığı imkanlara anında ulaşabiliyor.

Eğitim-öğretimde, müfredat da, öğrencilerin sosyal faaliyetlerinde, oyun alanlarında, eğitim çalışanlarının her türlü haklarında… daha ileriyi istemenin önü her daim açık ve bizler de destekliyoruz ve bu konuların takipçisi olacağız. Fakat bunları isterken de var olan yapıyı daha ileriye götürecek projelerle ortaya çıkmak gerekiyor. Sorunu tespit edip “Olmuyor” diyerek kenara çekilmek doğru bir davranış değil.

Burada Sivil Toplum Kuruluşlarının, Sendikaların, kamu yararına çalışan her türlü organizasyonların yapıcı ve ileriye götürücü çalışmalarına ihtiyaç vardır. Hepimiz eğitim öğretimin geliştirilmesi için canla başla çalışmalıyız. Bu kadar genç ve dinamik bir yapıyı boş işlerle değil; öncelikle fertlerin kendilerini geliştirici, sonra bulundukları çevre, devamında ülke, ardından tüm dünya ve insanlık için iyilik ve güzellikleri çoğaltıcı bir yapıya kavuşturmalıyız.

Bu duygularla tüm eğitim paydaşlarının yeni eğitim-öğretim yılını tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Kalın sağlıcakla. (28.9.2015)

                                                   

Yorumlar