BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.446,79
YAZARLAR

Yerleştiği liseyi değiştirmek isteyenler ne yapacak?

Görünen o ki; liselerde 2015-2016 eğitim öğretim yılının başladığı 14 Eylül tarihi itibarı ile tüm lise öğrencilerinin okuyacağı okullar belli olmuş olacak.

TEOG sonuçlarına göre tercihte bulunan 1 milyon 36 bin 809 adayın heyecanlı bekleyişi; MEB’in kılavuzda sonuçların açıklanacağını belirttiği 14 Ağustos 2015 Cuma günü, sonuçların açıklanması ile birlikte sona erdi. MEB’in internet sitesinden ( ) yaptığı açıklamaya göre; “Yerleştirmeye Esas Puanı hesaplanan 1 milyon 288 bin 315 öğrencimizden; 1 milyon 108 bin 182’si tercih başvurusunda bulunmuştur. Tercihte bulunan öğrencilerimizin % 94’ünü oluşturan 1 milyon 36 bin 809 öğrencimiz tercihlerinden birine yerleştirilmiştir. İlk beş tercihine yerleşen öğrenci sayımız % 66 ile 736 bin 796, ilk on tercihine yerleşen öğrenci sayımız % 87 ile 960 bin 136’dır. Tercih yaptıkları halde tercihlerinden birine yerleşemeyen 71 bin 373 öğrencimiz ile hiçbir tercihte bulunmamış ve herhangi bir özel öğretim kurumuna kaydını yaptırmamış öğrencilerimiz açık öğretim kurumlarına yerleştirilmiştir. Yerleştirme sonunda okullarımızda halen 248 bin 908 boş kontenjan bulunmaktadır.”

Türkiye’de her türdeki liselerin toplamının yaklaşık 6 bin (Bu liselerin de 3600 civarı meslek lisesidir) civarında olduğunu göz önüne alırsak; yaklaşık bu kadar kişinin ilk tercihine yerleştiğini var sayabiliriz. Geriye kalan yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci yerleştiği liseyi bir şekilde değiştirmek istemektedir sonucuna ulaşabiliriz. Bu demektir ki nerede ise her liseye yerleşen öğrenci ve velisi, yerleştiği liseyi değiştirmek için sunulan nakil imkânından faydalanmak isteyecektir. Peki yerleştiği liseyi değiştirmek isteyenler ne yapacaklardır? Bu nasıl mümkün olacaktır?

Bir kere veliler bu yıl diğer yıllarda olduğu kadar bir kaos içerisinde olmayacaklardır. Çünkü MEB, aldığı tedbirlerle bu yıl daha düzenli bir liselere yerleştirme gerçekleştirmiştir. Özel Okullara devam etmek isteyen öğrenciler baştan tercihlerini özel okul olarak işaretlediği için bu yıl özel okullara nakil isteyeceklerden dolayı kontenjan boşlukları eğitim öğretimin birinci dönemi sonuna kadar uzamayacaktır. Yine bu yıl “nakil” başvurularında diğer yıllarda olduğu kadarı ile çok büyük bir boşluk olmayacaktır. Fakat diğer yıllara göre daha az da olsa; yine özel okullara gidecek öğrencilerden dolayı bir kontenjan boşluğu yine oluşacaktır.

MEB kılavuzda belirttiği şekilde bu yıl tercihlerinden birine yerleşen veya hiçbir tercihine yerleşemeyip otomatik olarak açık liseye yerleşen öğrenci velilerine üç defa tercih hakkı tanımaktadır. Kılavuzda ilân edilen tarihlere göre veliler; üst tercihine yükseltebilmek için nakil başvurusunda bulunabileceklerdir. Tercihini değiştirmek isteyen öğrenci velileri; 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde adresinden yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunması ile müracaatlar gerçekleşecektir. Bu müracaatların her seferinde veli 3 tercihte bulunabilecektir. Bu 3 tercih isterlerse daha önce tercihte bulunmadıkları okul veya kontenjan açığı da olmayan okullar olabilecektir.

Veli yapacağı bu üç lise tercihini herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gidip onaylatabilecektir. Bu ortaokulun öğrencinin devam ettiği ortaokul olması şartı yoktur. Mesela İstanbul ili Eyüp İlçesi Merkez Ortaokul’unu bitiren bir öğrenci velisi; tatilini Antalya’da geçiriyor ise; öğrencisinin başvurusunu Antalya’daki herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapabilecektir. Her müracaatta okul idaresi tarafından 2 başvuru çıktısı alınıp öğrenci velisi ve okul idaresi imzaladıktan sonra biri okulun dosyasına konulacak, diğeri de öğrenci velisine verilecektir. Daha sonra olabilecek itirazlarda bu çıktılar veri olarak kullanılabilecektir.

İlk paragrafta da belirttiğimiz gibi MEB’in açıklamalarından 250 bin civarında kontenjanın boş kaldığı belirtilmektedir. Bu nakil başvuruları döneminde bu boş kontenjanların dolması beklenmektedir. Bu nakil döneminde de bir yere yerleşemeyen ve açık lisede kalan öğrenciler, istemeleri hâlinde 7-11 Eylül 2015 tarihleri arasında ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurulacak komisyonlara müracaat ederek; ilçede boş kalan meslek liselerine kayıt olmak için dilekçe verebileceklerdir. Komisyonlar açık liseye yerleştirilen bu öğrencileri, ilçede açık bulunan meslek lisesi kontenjanlarına yerleştirecektir.

Görünen o ki; liselerde 2015-2016 eğitim öğretim yılının başladığı 14 Eylül tarihi itibarı ile tüm lise öğrencilerinin okuyacağı okullar belli olmuş olacak. Şimdiden tüm öğrencilerimize ve eğitim çalışanlarımıza iyi bir eğim-öğretim yılı geçirmeleri temennisinde bulunalım. Kalın sağlıcakla. (17.8.2015)

                                                    

Yorumlar