BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,84
ALTIN 2.432,61
YAZARLAR

Üniversiteliler KYK burs başvurusunda bulundunuz mu?

KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) Bursu, yurt içi ve yurt dışında öğrenim gören üniversite öğrencilerine devlet tarafından karşılıksız olarak verilen paradır.

Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlük’ünde “burs” kelimesi şöyle tanımlanıyor. “Bir öğrencinin öğrenimini sürdürebilmesi veya bir kimsenin bilgi ve görgüsünü artırması için belli bir süre devlet veya özel kuruluşlarca ödenen aylık para.” Özelde KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) Bursu da, yurt içi ve yurt dışında öğrenim gören üniversite öğrencilerine devlet tarafından karşılıksız olarak verilen paradır.

Öğrenci her dönemde, herhalukârda maddî ve manevî olarak desteklenmesi gereken kişidir. Fakat nedense toplumumuzda daha çok üniversiteye devam eden öğrencilerin burs alması gerekiyormuş gibi bir toplumsal yargı oluşmuştur. Bunun nedeni de ilk, orta ve lise talebelerinin daha çok ailelerinin yanında eğitim-öğretime devam etmeleri ve ihtiyaçlarının aileleri tarafından karşılanıyor olması, ek desteğe fazla ihtiyacı olmamasını gösterebiliriz. Fakat üniversite eğitimi için ailesinin yanından ayrılan, başka bir şehre eğitim-öğretim için ayrılan öğrencinin ihtiyaçları daha fazla artmaktadır. Bu durumda da ek desteğe ihtiyaç artmaktadır.

Bu nedenle bizim kadim geleneğimizde; öğrencinin ailesi ne kadar varlıklı olursa olsun ilim için yola çıkan her talebeye her türlü destek hoş karşılanmıştır ve hoş karşılanmaya devam etmektedir. Tabi bu güzel gelenek bazı dönemlerde istismara maruz kalmıştır. İlim için tahsil gören öğrencilerden bir kısmı birden çok yardım kuruluşundan, hayırsever kişiden burs alırken çevresi geniş olmayan talebeler hiçbir yerden burs alamayarak mağdur duruma düşmüş olabiliyorlardı.

Günümüzde en yaygın olarak KYK Bursu olmak üzere bir çok   vakıf ve dernek öğrencilere çok şükür burs vermeye devam etmektedirler. İletişim imkânlarının genişlemesi, bu yardım kuruluşlarının birbirleri ile daha kolay iletişim kurma imkânı sağlamaktadır. KYK ve diğer vakıfların genelde hepsi bir kuruluştan resmî olarak burs alan öğrencilere ikinci bir burs vermemektedir. Birden fazla kuruluştan burs aldığı tespit edilen öğrencilerin bursları anında kesilmektedir. Her öğrenci kendisi ne kadar bursa gereksinim duyuyorsa, bir başka arkadaşının da o kadar hatta bazı durumlarda daha da fazla bursa ihtiyacı olduğunu unutmamalıdır. Herkes hakkına razı olmalı, bir başka kişinin hakkını gasp etmemelidir.

KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) Burs müracaatları Türkiye’de ve yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için 22 Ekim 2014-9 Kasım 2014 tarihleri arasında; Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun internet adresinden () yapılabilecektir. KYK öğrencilere burs verirken şu özellikte olan öğrencilere, durumlarını belgelendirmek şartı ile öncelik tanımaktadır.

  1. Şehit ve gazi çocukları. 2. Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engeli olduğu tespit edilen öğrenciler. 3. Anne babası ölmüş olanlar. 4. Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar. 5. Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka lisesinde tamamlayanlar. 6. 12.5.2011 tarihli ve 27932 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan “Milli sporcu belgesi verilmesi hakkında yönetmelik” hükümlerine göre “Milli sporcu belgesi” almış yüksek öğretim öğrencilerinden Spor genel Müdürlüğü tarafından milliği teyit edilen öğrencilere aylık burs tutarı kadar (Doping yaptığı ilgili kurum tarafından bildirilenler hariç). 7. 12.4.1991 tarihli ve 20834 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan 3713 sayılı terörle mücadele kanununun 21. Maddesi (ı) benti, “Terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrencilere ve ölenlerin çocuklarına yüksek öğrenimleri süresince devletçe karşılıksız burs verilir hükmü kapsamında olanlar. 8. 2014-2015 öğretim yılında Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) başkanlığınca belirlenen her öğrenim dalındaki ham puan bazında ilk 100’e giren öğrenciler. 9. 2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak kurumumuza başvuran ve 13.5.2014 Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeni ile babası vefat eden öğrenciler.

KYK burs başvuruları yanı sıra öğrenim kredisi başvurularını da almaktadır. Öğrenim Kredisi;  yurtiçinde ve dışında yükseköğrenim yapan Türk gençlerini maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yükseköğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır. Öğrenci öğrenim süresince almış olduğu öğrenim kredisini mezun olduktan 2 yıl sonra, aldığı toplam miktara yurt içi ÜFE miktarı da eklenerek peşin veya taksitler hâlinde ödeyebilmektedir.

Öğrencilerimize burs veren tüm kurum, kuruluş ve hayırsever vatandaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Öğrenci kardeşlerimize de başarılar diliyoruz. Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum. (24.10.2014)

Yorumlar