BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Türkiye bayramda da “Eğitim”i konuştu

Bayramda en çok konuşulan ve herkesin uzman kesildiği eğitim konusu malum. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli karar açıklanmadan basına sızdırılan “Dershaneler yasası iptal edildi.” haberi oldu.

Hâlâ bayramı bayram olarak görenlerden olduğumuz için Ramazan Bayramı tatili nedeni ile sıla-i rahim yapmak niyeti ile memleketimize gittik. Sıla-i rahim bildiğiniz gibi İslâm dininin gereklerinden olan; akraba ve yakınları ziyaret etme, hâllerini hatırlarını sorma, gönüllerini alma anlamına gelen bir terimdir.

7 Haziran Genel Seçimleri’nin akabinde, Cumhurbaşkanımız tarafından hükümeti kurma görevi verilmesine rağmen, bayram ziyaretlerimizde konu ne hikmetse ne koalisyon hükümetine, ne de siyasete pek yaklaşmadı. Meclislerde siyasetin pek konuşulmamasını hayra yorduk.

Eğitim genel olarak konuşmaların ortak konusunu oluşturuyordu. İlk olarak liselere yerleştirme TEOG ve üniversiteye yerleşme LYS tercihleri bir müddet gündemde kaldı. İnşaallah tüm öğrencilerimiz istedikleri okullara, bölümlere yerleşirler. Gerçekten insanımız artık eğitime daha bir önem veriyor. Bilinçli bir şekilde, evladı ile onun geleceğini hazırlayacak eğitim-öğretim konusuna daha ciddi eğiliyor. Yaz tatili olmasına rağmen araştırıyor, soruyor, soruşturuyor yanlış bir tercih yapmamak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Şimdilik sonuçlar açıklanana kadar kısa bir süreliğine tercih maratonu ara vermiş görünüyor.   

***

Dost meclislerinde konuşulan ikinci eğitim konusu maalesef biraz daha karamsar bir konu. Bayram tatili dolayısı ile medyada çok sık konu olan ve olmaya devam edeceğe benzeyen trafik kazaları haberleri. Hatta bunlardan birine çok yakınen şahit olduk. Bayram için bulunduğumuz memleketimizde çalışan bir aile de, bayram ziyareti için arefe günü memleketleri olan Erzurum’a otomobille seyahate çıkıyorlar. Fakat ertesi gün gelen acı haber tüm ailenin, 6 kişinin rahmeti rahmana kavuştuğu yönünde idi. Üzüldük, dua ettik.

Trafik kazaları ile ilgili olarak Anadolu Ajansının bayram sonu haberi, “Bayramda trafik kazaları bilançosu ağır oldu.” ( ) şeklinde idi. 74 ölü, 423 yaralı. Kazaların maalesef büyük çoğunluğunun sürücü kusurlarından meydana geldiği gün gibi aşikar. Bunun üzerine sohbetlerde yine sürücü eğitimi eksikliği gündemden uzun süre düşmedi. Genel kanaat eğitimin eksik ve artırılmasının şart olduğu şeklinde. Ne hikmetse hepimiz bu konuda hemfikiriz. Fakat yine bizler de direksiyon başına geçtiğimizde bir çok kuralı basit görüp uymuyoruz. Trafik kurallarına lütfen basit, lüzumsuz gibi gereçleler uydurarak uymamazlık etmeyelim. Yoksa sonuçta sevdiklerimize büyük acılar yaşatıyoruz.

***

Bayramda en çok konuşulan ve herkesin uzman kesildiği eğitim konusu malum. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli karar açıklanmadan basına sızdırılan “Dershaneler yasası iptal edildi.” haberi oldu. Büyük bir paketin içerisinde olan yasanın hangi maddelerinin, fıkralarının iptal edildiğini Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için bilmiyoruz. Fakat hemen herkes nalıncı keseri gibi konuyu kendine yontup, kendi çerçevesinden yorumlamaya başladı. Yok tüm okul müdürü atamaları iptalmiş. Yok tüm okul müdürü yardımcısı atamaları iptalmiş. Yok dershaneler tam gaz devam edecekmiş. Yok dershane öğretmeni atamaları iptalmiş. Yok efendim Temel Liseler kapatılmış…. Evet bir iptal söz konusu. Bunu anladık da neyin iptal olup olmadığını, gerekçeli karar ile anlayıp yorumlayacağız. Fakat bayram sohbetleri bu eğitim konusu ile maalesef uzun süre kaynatıldı, her türlü basın yayın organında da hâlen kaynatılmaya devam ediyor. Bekleyelim, kararı görüp ona göre biz de yorumumuzu sizlerle İnşaaallah paylaşırız.

***

Bayramın son günü maalesef bir acı eğitim haberi daha basın yayın organlarımızdan yüreklerimizi yaktı. Ramazan-ı Şerif’ten sonra bayram tatiline giden, tatillerini denizde geçirmek isteyen vatandaşlarımızdan bir çoğu suda boğularak hayatını kaybetti. NTV’nin haberine göre yurdumuzda 23 kişi serinlemek için girdiği sularda boğularak hayatını kaybetti. Burada da hemen meclislerde, ekranlarda eğitimi konuşmaya başladık. En azından bu acı haberlerin tekrarlanarak devam etmemesi için.

***

Evet sevgili okur; Ramazan Bayramı’nın güzelliklerle sevdiklerimizle, sağlıkla sıhhatle son bulması ve nice bayramlara aynı duygularla ulaşılması en büyük temennimiz. Fakat tablo maalesef yukarıda gösterdiğimiz şekilde. Buradan da anlaşılacağı gibi eğitim konusunda daha kat etmemiz gereken çok uzun mesafelerimiz var. Fakat eminim ki bizler bu uzun yolu istersek çok kısa sürede kat edebiliriz. Kalın sağlıcakla. (20.7.2015)

                                                   

Yorumlar