BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,99
ALTIN 2.446,59
YAZARLAR

TÜBİTAK TÜSSİDE Yaz Bilim Kampları

TÜBİTAK, en bilinen enstitülerinden olan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ile birlikte bu yaz tatilinde 6-7. sınıf öğrencilerinin katıldığı bilim kampları gerçekleştirmiştir.

Bilim kelimesi Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlük’ünde “Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim.” olarak tanımlanmaktadır. Bilimin hayatındaki önemi, toplum içerisindeki hemen herkes tarafından hemfikir olunarak kabul edilmiştir. Fakat ne hikmet ise toplumumuzda bilimsel faaliyetlere gereken önemin verilmediği yönünde bir kanaat yaygındır. Ülkemizin güzide kuruluşlarından TÜBİTAK, bilim teknik konusunda çok yönlü çalışmalar yapmaktadır. Bunun yanında bilimin toplum tarafından öneminin kavranması ve gençlerin bilimsel faaliyetlere yönelmesi için de faaliyetlerine her gün bir yenisini daha eklemektedir.

TÜBİTAK, en bilinen enstitülerinden olan  Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ile birlikte bu yaz tatilinde 6-7. sınıf öğrencilerinin katıldığı bilim kampları gerçekleştirmiştir. Bu bilim kamplarının ana amacı, öğrencilerimize bilimi sevdirmek olarak belirlenmiştir. TÜBİTAK TÜSSİDE, ilköğretim çağındaki çocukların bilimi ve bilim insanlarını tanımasına ve sevmesine, bilimsel düşünme ve araştırma yöntemini deneyimlemesine ve bilimin heyecan verici, keyifli taraflarını keşfetmesine katkıda bulunmak amacıyla bu bilim kamplarını düzenlemiştir.

Bu bilim kamplarında öğrencilerimizin gözlem, keşif, sorgulama, hipotezi test etme, problemi çözme ve model oluşturma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmiştir. Öğrencilerimizin söz konusu becerileri kullanarak farklı disiplinlerin nasıl bir arada çalıştıklarını uygulamalarla içselleştirmeleri ve gündelik hayattaki sorunların bilimsel yöntemlerle nasıl çözümleneceğinin atölye çalışmaları ile farkına varmalarını amaçlanmıştır. Ayrıca, çocuklarımızın sadece fen bilimleri ile değil, beşeri bilimler ve sanat dallarıyla da olan bağını pekiştirmek için kamp boyunca atölyeler ve eğitsel etkinlikler düzenlenmiştir. TÜBİTAK TÜSSİDE kamplarında en çok dikkat edilen nokta ise, tüm bu etkinlikleri gerçekleştirirken öğrencilerimizin keyif almasını sağlamaktır.

İstanbul ili Eyüp ilçesindeki 5 okuldan seçilen 25 öğrencimiz de, 5 öğretmen rehberliğinde TÜBİTAK’ın Gebze’deki tesislerindeki bu bilim kampına katılmışlardır. Öğrencilerimizin ulaşım, konaklama, beslenme ve bilim kampı ihtiyaçlarının tamamı TÜBİTAK tarafından karşılaşılmıştır.

Cuma akşamı kampa katılan öğrenciler iki gün süresince etkinliklere katılarak bizzat “yaparak” ve “deneyimleyerek” bireysel yeteneklerini, yaratıcılığını ve bakış açısını kullanabileceği, onları düşünmeye, sorgulamaya, ifade etmeye ve tartışmaya teşvik edecek etkinliklere katılmıştır. Mikro Düzeyde Çevre Kimyası Atölyesi, Aerodinamik Atölyesi, Eğlenceli Keşif, Matematik Atölyesi, Alternatif Enerjiler Atölyesi, Bilimsel Sohbetler “Bilgi Güvenliği Bilinçlendirme Atölyesi” öğrencilerin katıldığı etkinliklerdir. Öğrencilerimizin iki gün süren çalışmaları Kocaeli Bilim Merkezi ziyareti ile son bulmuştur.

Ortaokul 6 ve 7. sınıf öğrencilerinden oluşan grup, hayatları boyunca unutamayacakları hatıralar biriktirdikleri bilim kampından, hayal dünyalarında yeni ufuklar açılarak ayrılmışlardır. Öğrenciler ve veliler, bilim kampının çok faydalı olduğunu ifade ederek, bu imkanı sağlayan yetkililere teşekkür etmiş; bilim kamplarının devamının olmasını temenni etmişlerdir.

TÜBİTAK’ın yıllar içerisindeki birikimlerinden yararlanılarak düzenlenmiş olan bilim kampları çok faydalı bir çalışmadır. Temennimiz ülkemiz adına küçük gibi görünen; bu bilim kampları faaliyetlerinin, tüm ülke öğrencilerini kapsayacak şekilde geliştirilerek devam ettirilmesi ve tüm öğrencilerimize bu imkânların sağlanmasıdır. Bu etkinliği düzenleyen ekibi tebrik ediyor, çalışmalarının artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Kalın sağlıcakla. (26.8.2015)

                                                   

Yorumlar