BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.406,95
YAZARLAR

TÖDER’den alternatif SBS çalıştayı

TÖDER (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği) 28 Ağustos 2013 Çarşamba günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş yerleşkesinde konuya katkı sunmak adına somut bir adım atarak, “Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve Ortaöğretimin Yeniden Yapılanması Çalıştayı”nı düzenlem

MEB 2013 yılında SBS’yi son kez uyguladığını, bundan sonra liselere yerleştirme için SBS uygulanmayacağını kesin olarak ilân etti. Bu ilânın ardından kamuoyunda liselere geçiş sisteminin nasıl olacağı hararetle konuşulmaya başladı. Medyada konuşulanlar ve yazılanlar MEB’in 16 ilde katılımcılar ile yaptığı “SBS Çalıştayları”ndan bize yansıyanlar. Bu yansımalara göre kimi 6 sınav olacak, kimi 12 sınav olacak, kimi de “Yok efendim 36 sınav olacak” şeklinde beyanatlar vermeye ve bu beyanatlar da maalesef medyada yer bulmaya başlamıştır. Hâlbuki MEB tüm bu toplantılar sonucu ortak bir karara varacağını ve en kısa sürede yönetmeliği yayınlayacağını duyurmuştur. Şu an çalışmalar devam etmekte konu ile ilgili tarafların katkıları alınıp değerlendirilmektedir.

Tüm bu karmaşa sürerken; TÖDER (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği) 28 Ağustos 2013 Çarşamba günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş yerleşkesinde konuya katkı sunmak adına somut bir adım atarak, “Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve Ortaöğretimin Yeniden Yapılanması Çalıştayı”nı düzenlemiştir.

TÖDER’in çalıştayına akademisyenler, özel-resmi okul yöneticileri, dershane yöneticileri, basın yayının eğitim muhabirleri-yazarları ve konuya ilgi gösteren çok sayıda kişi katılmıştır. Toplantının yapılacağı salona girdiğimde eğitimle ilgili derdi olan bir çok aşina yüz gördüm. Kimler yoktu ki; Enver Yücel, Turgay Polat, Ata Tezbaşaran, Hayati Oktay, Mehmet Büge, Sefer Yürük…

Çalıştay TÖDER başkanı Enver Yücel’in konuşması ile başladı. Yücel konuşmasında dünya mantığında sınavsız bir sistemin mümkün olmadığını vurguladı. Bu çalıştayı düzenlemekteki amaçlarının MEB’e konu ile ilgili olarak katkı sağlamak olduğunu söyledi. Yücel, “Gönül ister ki tüm okullar arasında kalite farkı azaltılarak ders dışı takviye eğitimine gerek kalmasın.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Oturumun ilk kısmında dünyada çok konuşulan İngiltere eğitim reformunun uygulayıcılarından İngiltere Eğitim Bakanlığı Eski Müdürü Robert Back, İngiltere Eğitim Bakanlığı Devlet Okullarının Akademik Okullara Dönüşüm Sorumlusu Vanessa Miner ve Okul Müdürü Annebal Key, İngiltere’de yapılan eğitimde reform sürecini kısaca anlattı.

Misafir konuşmacıların konuşmalarından İngiltere’de de eğitim işlerinin güllük gülistanlık olmadığı; bizdeki gibi çok tartışılıp konuşulduğu sonucu ortaya çıktı.  Konuşmacılar son 10 yılda köklü bir eğitim reformunun İngiltere’de başlatıldığını ve uygulamaya devam edildiğini söyledi.

Katılımcıların İngiltere’de öğretmenlerin statülerinin nasıl olduğu sorusuna cevabı okul müdürü Annebal Key verdi. Bayan Key’in cevabı çoğunuzun düşündüğü gibi değil. Key, “Maalesef İngiltere’de  öğretmenlerin statüsü olması gereken yerde değil. Statümüz bir doktor, bir avukat gibi değil. Tatilimizin uzunluğu konuşuluyor. Son yıllarda okullardaki tatil süresinin kısaltılması da düşünülüyor.” Okul müdürü Annebal Key’in cevabı bana hiç de yabancı gelmedi.

İngiliz katılımcılar ülkelerinde 5, 11 ve 16 yaşlarda önemli ölçme değerlendirme sınavlarının olduğunu ve buna göre 18 yaşında yükseköğretime geçiş için zor bir sınavın uygulandığı belirtti. Bu sınavların sonucunun kamuoyunda çok tartışıldığını ve değişik haberlerin yapıldığı anlatıldı. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen sınavların kaldırılmasının kesinlikle düşünülmediğini de ifade ettiler.

Oturumun bu kısmında Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Ata Tezbaşaran da ülkemizdeki eğitim müfredatları ve sınavlar konusunda kısa bir sunum yaptı. Müfredatın gelişmeye açık ve MEB’in şu an her konuda görüş alış verişine açık olduğunun altını çizdi.

Çalıştayın öğleden sonraki oturumunda katılımcılar üç ayrı sınıfta toplanarak, “Ortaöğretime geçişte yaşanan güncel sorunlar ve çözüm önerileri”, “Açık uçlu sınav uygulamaları ve modelleme önerileri”, “SBS ve Ortaöğretime geçiş sisteminin yeniden düzenlenmesi” konu başlıklarını aralarında tartıştı.

Oturumlar sonucunda katılımcıların görüş ve önerileri alınarak çalıştayın raporu oluşturuldu ve MEB’e gönderildi.

Not: 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 91. yılını en yürekten duygularımla kutluyor; Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor şükranla yâd ediyorum. (30.08.2013)

Yorumlar