BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
YAZARLAR

TC kimlik belgesini hangi kurum değiştirir?

TC kimlik belgesini İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü değiştirir. Yalnız 5TL vererek muhtardan aldığınız o çok önemli belge olmazsa veremez.

TC kimlik belgenizi kaybettiniz; ya da bir nedenle değiştirmek istiyorsunuz; ne yaparsınız? Tabiki size en yakın İl veya İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne müracaat edersiniz. Geçtiğimiz günlerde lise öğrencisi olan kızım; 15 yaşını geçtiğini ve TC kimlik belgesine fotoğraf yapıştırılması gerektiğini söyledi. Bende okulda dersi olmadığı mesai saatlerine uygun bir zaman diliminde gidip TC kimlik belgesini değiştirebileceğimizi söyledim.

 Uygun zamanda İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünün bulunduğu kaymakamlık binasının önüne geldik. Önce uygun bir fotoğraf çektirelim diyerek, yılların fotoğrafçısı Cemil Usta’ya altı adet vesikalık fotoğraf çektirdik. Bizler çaylarımızı içerken, fotoğrafçı Cemil Usta beş dakikada fotoğraflarımızı hazırlayıp verdi. Teşekkür edip İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne doğru yürüdük.

İçeriye girdiğimizde görevliye durumumuzu arz ettik. Kibar bir bayan olan memur bize, “Önce bağlı olduğunuz muhtarlığa gidecek ve TC kimlik değiştirme belgesi getireceksiniz.” dedi. Niye? diye sorduğumda bankonun kenarına yapıştırılan fotokopi kağıdını gösterdi. Fotokopide TC kimlik belgesi değiştirmek istendiğinde muhtarlıktan belge gerektiği… vb. kurallar hatırlatılıyordu. Kızım 18 yaşından küçük olduğu için işlemleri babası olarak benim yapabileceğim müjdesini verdi.

Çaresiz ofisten çıktık. İstanbul’da oturduğumuz mahalle ile kaymakamlık binası bir hayli uzak. Zaten yarım günlük bir zaman diliminde TC kimlik belgesi değiştirme işlemini gerçekleştirmeye uğraşıyoruz. Kızıma sen okuluna git, ben yarın bu işi hallederim dedim.

Ertesi gün erkenden mahalle muhtarımıza gittim. Benden önce iki kişi vardı. Onlar işlerini halletti. Ben de kızımın TC kimlik belgesini değiştireceğimizi, belge istediğimizi arz ettim. Kızımın TC kimlik belgesini alan muhtar, bilgisayardaki formu doldurmaya başladı. Ben de niye muhtardan belge istendiğini bir kez de muhtara sordum. Muhtar yazıdan başını kaldırmadan; “Nüfus müdürlüğünde sadece TC kimlik numarası var. Biz buraya TC kimlik belgesindeki her şeyi kaydediyoruz.” cevabını verdi. Bu arada belgeyi tamamlayıp yazıcıdan çıkardı; muhtarlık mührü ile mühürledi. Fiyakalı bir de imza attı. Belgeyi bana verdiğinde 5TL ücret rica etti. Ben de işimin hallolması sevinci ile seve seve 5TL verdim.

 Minibüse atlayıp doğru İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne gittim. Görevliye belgeyi ve kızımın TC kimlik belgesini verdim. Biraz beklememi söyleyerek işlemlere başladı. Memur da muhtar gibi bilgisayardan bir belge çıkardı. Çıkardığı belgeyi ve yeniden düzenlediği TC kimlik belgesini farklı bir masadaki görevliye verdi. O görevlinin imzasından geçen belgeler, masasında şef yazan diğer görevliye ulaştı. O’nun da imzasından geçen belgeler yine evrakı ilk verdiğim memura geldi. Memur oradan yeni TC kimlik belgesini alıp pvc ile kaplayarak soğuk damgalı mühürle mühürledi. Benden TC kimlik belgesi bedeli olarak 5,75TL rica etti. Bende yine seve seve ücreti verip memura teşekkür ettim. Sonunda kızıma fotoğrafının yapıştırıldığı TC kimlik belgesini alabilmiştim.

 Şimdi gelelim başlıktaki soruya. Sorunun cevabı tabiî ki çok basit. TC kimlik belgesini İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü değiştirir. Yalnız 5TL vererek muhtardan aldığınız o çok önemli belge olmazsa veremez.

Not: Kurban Bayramı’nızı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Yorumlar