BIST 10.224
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.384,37
MEMUR

Tazminatlar emekliliğinize böyle yansıyacak?

Devlet memurlarının tazminatlarındaki artış emeklilik haklarına yansıyor ancak bazı şartlar var...

Devlet memurlarının tazminatlarındaki artış emeklilik haklarına yansıması ilgili kişinin göreve başlama yılı ile yakından alakalı. Bakın devlet memurlarının tazminat değişikliği emekliliğine nasıl yansıyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ücret alanların maaş miktarının önemli bir kısmını oluşturan tazminatlardaki değişmenin emeklilik haklarına etkisi, ilgililerin memuriyete başlama tarihlerine göre değişiyor.

EMEKLİLİK HAKLARINA NASIL BİR ETKİ EDER?

Devlet memurlarının yararlandıkları tazminatların oran ve türünde zaman içerisinde değişiklikler olabilmekte ve bu değişikliklerin emeklilik haklarını nasıl etkileyeceği ilgili personel tarafından merak ediliyor.

657 sayılı Kanun ve buna dayanılarak çıkarılan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar”la belirlenmiş olan tazminatlarda, zaman içerisinde; kanun, bakanlar kurulu kararı veya toplu sözleşme hükümleriyle bazı değişiklikler yapılabiliyor. Örneğin, emniyet personelinin yararlandığı emniyet hizmetleri tazminatı 15 Mart 2016 tarihinden geçerli olarak artırıldı.

 DEVLET MEMURLARININ TAZMİNATLARI

Devlet memurlarının bulundukları hizmet sınıfı, görev unvanları ve aylık/kadro dereceleri itibariyle haklarında; Özel Hizmet Tazminatı, Eğitim Öğretim Tazminatı, Adalet Hizmetleri Tazminatı, Din Hizmetleri Tazminatı, Denetim Tazminatı, Emniyet Hizmetleri Tazminatı, Mülki İdare Amirliği Özel Hizmet Tazminatı gibi tazminatlar uygulanmaktadır.

Öte yandan, görev yaptıkları bölge, kurum, birim, çalışma mahalli ile görevin niteliği ve benzeri kriterler esas alınarak, yukarıda sayılan asıl tazminatların yanı sıra Devlet memurlarına ek, ilave veya ayrıca tazminat ödemesi yapılması da söz konusu olabilmektedir.

 TAZMİNATLARIN EMEKLİLİĞE ETKİSİ

Devlet memurlarının yararlandıkları asıl tazminatlar ve bu tazminatlardaki artışların, ilgililerin emeklilik haklarına (emekli maaşı ve emekli ikramiyesi) etkisi, işe giriş tarihlerine göre farklılık gösteriyor.

Özel Hizmet Tazminatı, Eğitim Öğretim Tazminatı, Adalet Hizmetleri Tazminatı, Din Hizmetleri Tazminatı, Denetim Tazminatı, Emniyet Hizmetleri Tazminatı, Mülki İdare Amirliği Özel Hizmet Tazminatı gibi tazminatlar, 1/10/2008 tarihinden önce memuriyete girenlerin emeklilik haklarını hiçbir şekilde etkilemezken, bu tarih ve sonrasında işe giren memurların emekli haklarını ise etkilemektedir.

Öte yandan, Devlet memurlarına; bölge, kurum, birim, çalışma mahalli, görevin niteliği ve benzeri kriterler esas alınarak asıl tazminatlarının haricinde ödenen tazminatlar ise, emeklilik haklarını etkilememektedir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR