BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,54
ALTIN 2.379,18
YAZARLAR

Tarihi İLKSAN, tarih mi oluyor?

MEB’e bağlı tarihi kurumlarımızdan İLKSAN, 1943 yılında öğretmenlerin sağlık ve sosyal yardımları ile ilgili meselelerinde birbirlerine yardımcı olmak amacı ile kurulmuştur.

Memurlar ve hükümet arasında 3 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşme görüşmeleri, karşılıklı anlaşma ile nihayete erdi. Kamu İşveren Heyeti ile karşılıklı uzlaşmaya varılan ve metinde aşağıdaki şekilde yer alan konulardan biri de; “Mevcut üyeler dahil olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atananlardan 13.1.1943 tarihli ve 4357 sayılı kanunun 11. maddesi kapsamında bulunanlar bakımından İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) üyeliği ihtiyaridir.” şeklindedir.

2. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde 2012 yılından sonra göreve başlayan ilkokul öğretmenleri için isteğe bağlı hâle getirilen İLKSAN üyeliği bu dönem için tüm İLKSAN üyeleri için isteğe bağlı hâle getirilmiştir. Tüm üyeler istemeleri hâlinde İLKSAN’a yazacakları bir dilekçe ile üyelikten ayrılabileceklerdir.

MEB’e bağlı tarihi kurumlarımızdan İLKSAN, 1943 yılında öğretmenlerin sağlık ve sosyal yardımları ile ilgili meselelerinde birbirlerine yardımcı olmak amacı ile kurulmuştur. Kurulduğu yıllar ve devamında öğretmenlerin dayanışması, ekonomik açıdan öğretmenlere çok faydaları olmuştur. Çünkü o yıllarda ülkemizde ekonomi kuruluşları yok denecek kadar azdır. Fakat ilerleyen yıllarla birlikte ülkemizde çok farklı ekonomik kuruluşlar kurulmuştur.

İLKSAN’ın gelir kaynağı resmi internet sitesinde de belirtildiği gibi; üyelerden kesilen aidatlar ve bağışlar ile devlet bütçesinden yapılacak yardımlardır. İLKSAN elde ettiği bu gelirleri çalıştırarak da kazanç elde etmeye çalışmaktadır. Fakat günümüzdeki bankacılık sistemi ve ekonomik gelişim İLKSAN’nın işlevini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle de dönem dönem gündeme gelmekte, eleştirilmektedir.

3. Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde alınan kararla artık İLKSAN devam edip etmeyeceğine kendi karar verecektir. Artık isteyen ilkokul öğretmenleri istekleri ile bu sandığa üye olacak, kendisinden kesilen aidatları kendisini temsil etmek üzere seçtiği üyeler vasıtası ile kontrol edecektir. İsteyen ilkokul öğretmeni de sandığa üye olmayacak veya sandıktaki üyeliğinden çekilerek istediği bu sistemden çıkacaktır.

Öğretmenliğe başladığında zorunlu üye edildiği İLKSAN’dan ayrılmak isteyen üyeler, bu güne kadar birikmiş üyelik aidatlarını yasalarla günümüze uyarlanmış şekli ile geri alabileceklerdir. Üyelikten çekildiği aydan itibaren de aylıklarından aidat kesilmeyecektir. Konu ile ilgili geniş bilgi almak isteyen İLKSAN üyeleri internet sitesinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile birikmiş aidatlarını görebilirler. Sitedeki iletişim bilgilerinden de, birikmiş aidatlarını nasıl geri alabilecekleri konusunda daha geniş ve doyurucu bilgi alabilirler.

3. toplu sözleşme görüşmelerinden çıkan bu durum İLKSAN’ı günümüz şartlarına göre ya ayakta kalmaya ya da süreç içerisinde kendi kendini tasfiye etmeye zorlayacaktır. İLKSAN yönetimi farklı bir yapılanma ile üyelerine daha cazip imkânlar sunarsa varlığını devam ettirebilecektir. Yoksa zaman gereğini yerine getirecektir.

Hepinize iyi bir hafta dileklerimle kalın sağlıcakla. (24.8.2015)

                                                   

Yorumlar