BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Sınavlara girecek dijital yerlilere son uyarı

Sosyal medyada bazı yönlendirmelerle sınavların ertelenmesini yönünde ufak çaplı kampanyalar vardır. Fakat SBS, PYBS ve LYS sınavlarının ertelenmesi söz konusu bile değildir. Dijital yerliler grubunda yer alan öğrencilerin, tüm dikkatlerini sınavlara odak

Hafta sonu ortaokul öğrencilerinin katılacağı iki önemli sınav var. Bunlardan ilki 8 Haziran 2013 Cumartesi günü MEB tarafından uygulanacak SBS (Seviye Belirleme Sınavı). Bu sınav ortaokul öğrencilerinin eğitim öğretim hayatına büyük oranda yön vermekte. Öğrenci bu sınava göre devam edeceği liseyi ve devamında da dolaylı olarak yüksek öğrenim kurumunu, üniversiteyi belirlemektedir.

Bir diğer sınav ise 5. sınıftan 11. sınıfa kadar öğrencilerin gireceği PYBS (Parasız Yatılılık Bursluluk Sınavı). Bu sınav da belli şartları taşıyan öğrencilerin MEB tarafından burs alma imkânını ya da öğrenimlerine yatılı olarak devam etmelerini sağlamak amacı ile uygulanmaktadır.

2012-2013 eğitim öğretim yılının sona erdiği Haziran ayında yapılan sınavlar bunlarla sınırlı değil. Lise öğrencilerinin devam edecekleri üniversiteyi belirlemek için 15 Haziran 2013 tarihinde Lisans Yerleştirme Sınavı-4, 16 Haziran 2013 tarihinde Lisans Yerleştirme Sınavı-1/5, 22 Haziran 2013 tarihinde Lisan Yerleştirme Sınavı-2 ve 23 Haziran 2013 tarihinde Lisans Yerleştirme Sınavı-3 uygulanacaktır. Öğrencilerin uzun süredir hazırlandıkları bu sınavların uygulanacağı takvime çok az bir süre kala, Taksim Gezi Parkı olayları başladı. Devamında da olaylar sosyal medyanın da rüzgârı ile bir virüs gibi toplumun her yerine yayıldı.

Sosyal medyayı yoğun olarak kullananların uzmanların dijital yerliler olarak adlandırdıkları grup olduğunu söylememizde bir abes yoktur. Sosyal medyaya biraz yakın olanlar da dijital göçmenlerdir. Bunların dışında kalan grup ise yaş itibarı ile daha üst grupta yer alan ve olayları diğer iletişim (Televizyon, gazete, internet…) araçlarından takip eden gruptur. Dijital yerliler teknoloji ile doğar doğmaz tanışanlardır. Bu gelişime sonradan kendilerini uyarlamaya çalışanlar da dijital göçmenleri oluşturmaktadır.

Dijital yerlileri oluşturan gruba 2000 kuşağı adını versek yanılmış olmayız herhalde. Bunlar bugünün ilköğretim ve lise öğrencileridir. Biraz zorlama ile üniversite öğrencilerini de bu gruba dahil edebiliriz. Daha üst seviyedeki yaş grupları kademeli olarak dijital göçmenler ve diğer gruplarda yer almaktadır. Dijital yerlilerin hayatında sosyal medya nefes almak, uyumak, beslenmek gibi olağan bir durumdur. Dijital yerlilerin ebeveyni olan bizler onları daha çocuk, hiçbir şeyden haberi olmayan korunmaya muhtaç ana kuzuları gibi görmekteyiz. Fakat onlar sosyal medyadaki bir twetle, küçük bir paylaşımla birleri bin, binleri onbin, onbinleri yüzbin… gibi bir büyük bölünme ile anında her yere ulaştırabilmektedirler.

Sosyal medyada yer alan dijital yerliler öyle her kesimin ağzı sulanarak sahiplenmek istediği bir oluşum değildir. Dijital yerliler 2000 kuşağının özgür bireyleridir. Fakat bu dijital yerlileri kendi hedefleri doğrultusunda kullanmak isteyen gruplar veya toplum mühendisleri maalesef bulunabilmektedir. Dijital yerlilerin bir kısmı sosyal medyada atılan bir tweti fazla sorgulamadan paylaşmakta ve maalesef farkında olmadan bu çağrıya uyan küçümsenemeyecek bir dijital yerliler ve dijital göçmenler grubu da bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı  Nabi Avcı, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlarken son günlerdeki olaylara dikkat çekmiştir. Bakan Avcı, Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar ile ilgili olarak da şunları söylemiştir: “İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin sokak gösterilerine katılmamaları konusunda öğretmenlerimizi, okul yöneticilerimizi, anne ve babaları uyarmak istiyorum. Şiddet içermeyen toplantı, yürüyüş ve gösteriler şüphesiz, demokrasinin gereğidir. Küçük çocukları, barışcı bile olsa sokak gösterilerinin dışında tutmak için özen göstermeliyiz. Hiç bir milletvekili, siyasetçi ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin bu gösterilere karıştırılmasını, hatta yönlendirilmesini onaylamayacaktır. Ben siyasetçilerden, Milli Eğitim Bakanı olarak, çocuklarımızı şiddet içermeyen sokak gösterilerinden, hareketlerinden uzak tutmak için yardımlarınızı rica ediyorum.”

Sosyal medyada bazı yönlendirmelerle sınavların ertelenmesini yönünde ufak çaplı kampanyalar vardır. Fakat SBS, PYBS ve LYS sınavlarının ertelenmesi söz konusu bile değildir. Dijital yerliler grubunda yer alan öğrencilerin, tüm dikkatlerini sınavlara odaklamaları ve sakin bir şekilde geleceklerini önemli ölçüde etkileyecek sınavlara girmeleri gerekmektedir. Öğüt almaktan pek hoşlanmasalar da dijital yerlilere, sevgili öğrencilerimize tavsiyemiz; gelişen olaylara fazla takılmadan uzun uğraşlar ile hazırlandıkları sınavlara odaklanıp  son noktayı koymaları ve bu işi istedikleri gibi sonuçlandırmalarıdır. Sınavlara girecek tüm öğrencilerimize başarılar dilerim. (05.06.2013)

Yorumlar