BIST 10.269
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.438,86
YAZARLAR

SBS Kalkıyor; sınavlar ise devam ediyor.

. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel okullar, askeri liseler, Polis Koleji, Anadolu öğretmen liseleri ilk aklımıza gelen kendi sınavlarını yapmak isteyecek liselerdir.

Temcit pilavı gibi her gün SBS’nin “Bu yıl son kez yapılıyor.” olduğu tekerlemesi günde üç öğün önümüze getiriliyor. Fakat devamında ise Milli Eğitim Bakanı’mızın ifadesi ile isteyen özel veya devlet liselerinin kendi sınavlarını yapabileceği söyleniyor. Buradan SBS’nin kaldırılacağını anlayabilirsiniz. Fakat SBS’nin kaldırılması sınavların da kaldırılacağı anlamına gelmiyor. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel okullar, askeri liseler, Polis Koleji, Anadolu öğretmen liseleri ilk aklımıza gelen kendi sınavlarını yapmak isteyecek liselerdir. Hatta özel okullar adına yapılan açıklamada MEB kendi ortak sınavını yapsa bile, artık kendilerinin kendi sınavlarını yapacaklarını ilân ettiler bile.

İlgili ilgisiz kime sorsanız dershanelerden, öğrencilerin sınav sisteminden şikâyet eder. İşte tam burada aklımıza Nasrettin Hoca’nın “Fil Hikâyesi” geldi. İsterseniz şöyle bir hatırlayalım.

Timur, Nasrettin Hoca’nın yaşadığı köye bir fil göndermiş. Bu file çok iyi bakmalarını tembihleyen görevlilerden fili teslim alan köylüler daha ilk günden yakınmaya başlamışlar. Günler geçtikçe de şikâyetleri artmış. “Biz bu fili nasıl doyuralım? Daha kendi karnımızı zor doyuruyoruz.” “Timur’a gidip file bakamayacağımızı, bu fili bizim köyden almasını söyleyelim.” demişler. Sonunda bir araya gelen köylüler, Nasrettin Hoca’nın başkanlığında Timur’un huzuruna çıkıp isteklerini ifade etmeyi plânlamışlar. Nasrettin Hoca ve beraberindekiler Timur’un sarayına doğru yürümeye başlamışlar. Her köşe başında Nasrettin Hoca’nın beraberindeki köylülerden biri sıvışıp kayboluyormuş. Nasrettin Hoca huzura vardığında dönüp arkasına baktığında kimseciklerin kalmadığını görmüş. Timur’a; “Efendim köylüler verdiğiniz filden o kadar memnunlar ki; bunun yalnızlıktan canının sıkıldığını düşünüyorlar. Lütfedip bu file bir arkadaş daha gönderirseniz köylüler olarak çok mutlu olacağız.” demiş.

Bizim SBS ile Nasrettin Hoca’nın “Fil Hikâyesi” arasında hiçbir bağ yoktur. Hatırlatalım; SBS sınavı bu yıl son kez yapılacaktır. Bu yıldan sonra Liselere girişte yeni kriterler belirlenecektir. Bunlar da okul başarı puanı, adrese dayalı sistem, ulusal ve uluslar arası yarışmalarda alınan ödüller, öğretmenler kurulunun yönlendirmesi, veli isteği. Bir de bazı liselerde çok talep olması durumunda; o lise ister özel ister devlet lisesi olsun kendi sınavını kendisi yapabilecektir. Durum bundan ibarettir.

***

SBS ve  2013 PYBS(Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı) Başvuru kılavuzu yayınlandı

MEB tarafından bu yıl son kez yapılacağı duyurulan 8. Sınıflar SBS başvuru kılavuzu yayınlandı. Başvuru ve ücret yatırma 4-22 Mart 2013 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınav giriş belgeleri 27 Mayıs 2013 tarihinde internette yayınlanacaktır. Seviye Belirleme Sınavı 08 Haziran 2013 tarihinde yapılacaktır. Sınav sonuçları 12 Temmuz 2013 tarihinde ilân edilecektir. 8. Sınıf öğrenci ve velileri bu kılavuzu dikkatlice okuyup başvurularını zamanında yapmalıdır. Başvuru kılavuzuna linkinden ulaşabilirsiniz.

PYBS(Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı) başvuru kılavuzu da MEB tarafından yayınlandı. Ortaokul ve liselerin 5,6,7,8,9,10 ve 11. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler bu sınava başvurabilmektedirler. PYBS’na başvurmak isteyen öğrenciler başvuru kılavuzunu dikkatle okuyarak başvuru şartlarını taşıyanlar öğrenciler süresi içerisinde müracaat ermelidir. PYBS başvuru kılavuzuna,

linkinden ulaşabilirsiniz. (04.03.2013)

Yorumlar