BIST 10.744
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.504,14
YAZARLAR

Özgürlük için 10 milyon imza

Kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için; 1982 model darbe dönemi yasakçı yönetmeliğin kaldırılması için, insanların saçı, bıyığı, favorisi, tırnağı ve ayakkabı topuk uzunluğu ile uğraşmayan bir yönetmelik için, başörtüsüne özgürlük için evet diyorsan haydi bi

Sivil toplum kuruluşları içerisinde sendikaları; kitlelerin sesi, soluğu ve eylemlerin dinamosu olduğu için çok önemsiyorum. Geçmiş dönemlerde sendikalar yerleşik düzenin savunucuları tarafından sürekli ortalığı karıştırdıkları; kaosa yol açtıkları için eleştirilmişlerdir. Bugün de aynı fikirde olanlar yok değildir. 90’lı yıllara kadar memurların sendikacılık yapmaları egemen güçler tarafından engellenmiştir. Memurların yılmak bilmeyen iradeli mücadeleleri sonucu,  90’lardan sonra ‘Memur sendikacılığı’ büyük bir ivme kazanmıştır.

Günümüzde ise global ekonominin çarkları maalesef işçi sendikacılığını varlığını bile hissettiremeyecek ölçülerde sindirmiştir. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ortamda memur  sendikacılığı yaptığı eylemlerle gündem oluşturmakta; üyeleri başta olmak üzere kamunun sorunlarına çözüm üretmeye çalışmaktadır.

Bugünkü yazımda halk arasında büyük ilgi gören fakat ulusal medyada, televizyonlarda, internet ortamında ve sosyal medyada gerektiği ilgiye yeteri kadar ulaşamayan özel bir eylemden söz etmek istiyorum.  Memur-Sen Konfederasyonu’nun;  'Kamuda Kılık-Kıyafet Özgürlüğü için 10 Milyon İmza Kampanyası' isimli kampanya.

Kampanyanın geçirdiği süreci kısaca şöyle özetleyebiliriz. Memur Sen Konfederasyonu; 30 Kasım 2012'de TBMM önünde bir eylem yaparak kamu görevlilerinin kılık kıyafet özgürlüğünü elde etmelerine yönelik, başörtüsüne özgürlük eylemini gerçekleştirmiştir. Konfederasyona bağlı olan eğitim öğretim ve bilim hizmet kolu sendikası Egitim-Bir-Sen de, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde 81 ilde basın açıklamaları ve 2 Ocak 2013'te de yeni yılın ilk mesai gününde iş yerlerine serbest kıyafetle giderek sivil itaatsizlikle kampanyaya ivme kazandırmıştır. Kampanyanın son aşaması 650 bin üyesiyle kamu çalışanlarının en büyük konfederasyonu olan Memur-Sen’in kamuoyunu da eylemlilik sürecine dahil ederek; Başbakanlığa sunulmak üzere 10 milyon imza toplama kararı almasıdır.

Memur Sen Konfederasyonu’na bağlı kamu sendikaları başta Eğitim Bir-Sen olmak üzere; Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Büro-Memur-Sen, Enerji-Bir-Sen, Birlik-Haber-Sen, Bayındır-Memur-Sen, Ulaştırma-Memur-Sen ve Kültür-Memur-Sen tüm ülke çapında el birliği ile her ortamda oluşturdukları platformlarda imza kampanyalarına katkıda bulunmakta, açık alanlarda hazırladıkları ortamlarla “Başörtüsüne özgürlük için 10 milyon imza” kampanyasını tüm halka açmaktadır.  Biz de hafta sonu Bolu Mudurnu'ya yaptığımız bir gezide, Pazar günü böyle bir meydanda kurulmuş bir imza çadırına misafir olduk. İstanbul’dan geldiğimizi söyleyip kampanya için imza toplayan sendika üyeleri ile tanıştık. Öğretmenler, din görevlileri ve büro memurları nöbetleşe imza kampanyasında seve seve görev yaptıklarını söylediler. Gezi grubumuzdaki arkadaşlar da imzaları ile kampanyaya destek oldular.

Grubumuzdan imza atan kişiler arasındaki öğretmenlerden bir kaçı farklı sendikalara mensup olduklarını, fakat “başörtüsü meselesi”nin sadece bir sendikanın değil kamuda çalışan her sendikadan memurun sorunu olduğunu dile getirdi. Bu arada bir de çekincesini ilâve ettiler. “Ben başörtüsü meselesinden bazılarının siyasi çıkar sağlamalarını istemiyorum. Yarın bu mesele çözüldüğünde siyasi rant kavgası olmamalı.” dedi. Stanttaki görevli arkadaşlar; “Bu kampanyaya katılan hiçbir kişinin veya kuruluşun böyle bir düşüncesi yoktur, olamaz da. Buradaki herkesin tek amacı insanların çalışma ortamlarında da inançlarının gereği gibi özgürce giyinebilmeleridir. Bu nedenle hangi sendikanın üyesi olursa olsun, sendika üyesi olsun olmasın herkes, öncelikle özgürlük mücadelesi için kampanyamıza destek vermelidir. Nasıl ki hiçbir kimse kendi kutsalının mahkum olmasını istemiyorsa; karşısındaki kişinin kutsalına da özgürlük istemeli, saygı göstermelidir.” dedi.

İşin doğrusu da budur. Kamuda çalışanların başörtüsü sorunu sadece bir konfederasyonun sorunu değildir. Yıllardır inançları için başlarını örttüğünden dolayı devlet memurları kamuda görev yapamamakta, işinden gücünden olmaktadır. Umulur ki bu kampanya amacına ulaşır ve kamuda başörtüsü sorunu başta olmak üzere kılık kıyafet yönetmeliği yasa ile çözümlenir ve özgürlüğüne kavuşur.

Memur Sen Konfederasyonu “Kamuda başörtüsüne özgürlük için 10 milyon imza istiyor.” Fakat içerisinde mağdurların da olduğu büyük bir kitle maalesef gaflet uykusu içerisindedir. Bundan önce bir çok defalar imza attıklarını fakat sonuç alamadıklarını düşünmektedirler. Yalnız unutulmamalıdır ki; mermeri delen damlaların cismi veya hızı değildir. Mermeri delen damlaların sürekliliğidir.

Kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için; 1982 model darbe dönemi yasakçı yönetmeliğin kaldırılması için, insanların saçı, bıyığı, favorisi, tırnağı ve ayakkabı topuk uzunluğu ile uğraşmayan bir yönetmelik için, başörtüsüne özgürlük için evet diyorsan haydi bir imza da sen at. İmza kampanyasına internet sitesinden de katılmak mümkün. İmza sana sadece bir tık uzaklığında; .

Yorumlar