BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Öğretmenim, 'İyi dersler'

8 Eylül'de okula yeni başlayan öğrencilerin oryantasyon dönemi ve 15 Eylül'de çalacak ders zili ile eğitim öğretim tüm heyecanı ile başlayacak.

Öğrenciler için daha ders zilleri çalmaya başlamadı. Fakat evlerde okulların açılmasına çokazbir süre kaldığı için, tatlı bir okul ihtiyaçlarını karşılamaya başlama süreci ha başladı, ha başlayacak. Öğretmenler için ise yaz tatili sona erdi. Öğretmenler 1 Eylül tarihi itibarı ile bu gün mesaiye başlıyor.

Okullarına dönen öğretmenler takvim gereği hemen “Sene başı öğretmenler kuruluna” katılacak. Ardından planlanan “mesleki çalışmalara” katılıp okulların açılmasına kadar, 2014-2015 eğitim öğretim yılını planlayacaklar.

Bu eğitim öğretim döneminde diğer yıllara oranla öğretmenlerin biraz daha fazla yer değiştirdiklerini söylesek yanılmış olmayız. İl içi, iller arası, özür grubu ve hâlen devam eden yöneticilerin yer değiştirmeleri sonucu okullardaki öğretmen kadrolarında bir hayli yenilenme söz konusu. Tüm bu sirkülasyona rağmen 8 Eylül’de okula yeni başlayan öğrencilerin oryantasyon dönemi ve 15 Eylül’de çalacak ders yılı ile eğitim-öğretim tüm heyecanı ile başlayacak. Öğretmenlerimiz ve okullarımız da bu maratona şimdiden hazırlanıyorlar. Öğretmenim; “İyi dersler.”

***

Her eğitim öğretim dönemi başlarken ülkede yeni bir devinim olur. Bu yılın en çok konuşulan konularından TEOG uygulamaları okulların açılmasına rağmen devam ediyor ve devam da edecek. TEOG sonucuna göre liselere yerleştirme ve akabinde takvime bağlı yapılması gereken nakiller devam ediyor. Lise 1 yani 9. sınıfa yerleşen öğrenci/velilerin heyecanı da devam ediyor. 26 Eylül’e kadar 5 hafta devam edecek nakillerin ilk haftası sona erdi. Özel okulların öğrenci nakilleri uzayınca boş kontenjanların ilânı da gecikti. Bu nedenle ilk hafta sonu hiçbir öğrenci tercihindeki bir liseye nakil olamadı. Nakiller asıl bu hafta boş kontenjanlara girişlerin yapılması ile başlayacak. Ardından 3. ve 4. haftalarda hızlanacak, 5. hafta ile de her öğrenci gideceği liseyi kesin olarak belirlemiş olacak.

TEOG ile yerleştirildiği okulundan memnun olmayan öğrenci/veli bu süreci çok iyi takip etmeli. Özel okullara nakil ve kayıtların yapılması ile oluşacak boş kontenjanlar domino taşı etkisi yaparak 2. Hafta yüksek puanlı okullarda, ilerleyen haftalar da da daha düşük puanlı okullarda kontenjanların artmasına neden olacaktır. Böylece okul değiştirmek isteyen öğrenciler isteklerine bir nebze de olsa ulaşabileceklerdir.

***

Daha önceden ilan edildiği üzere MEB 40 bin ilk atama öğretmeni göreve başlatacaktı. Fakat Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucu meclis tatile girince, 40 bin öğretmen atamasının okulların açılması sürecine yetişmesi biraz tehlikeye girdi. İlk atama öğretmenlerin özür grubu atamaları ile branş açıklarının tesbit edilip, bundan sonra Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmesi olası görülüyor. Şu an itibari ile öğretmen atama kılavuzu yayınlanmış değil. Hangi branşta kaç öğretmen alınacağı da kesin olarak belli değil. Medyada dolaşan branşlara göre kadroların dağılımı, önceki yıllara göre yapılmış olan tahminlerdir. MEB en kısa sürede atama kılavuzunu yayınlayıp bu belirsizliğe son verecektir.

***

Okul müdürlerinin değerlendirme süreci sona erdi. Şimdi hızlı bir şekilde okulunda kalmak isteyen ve 8 yılı dolup başka bir kurumda okul müdürlüğüne atanmak isteyen yöneticilerin atamaları; takvime gör belirlenecek. Bununla birlikte yeni atanan okul müdürleri de birlikte çalışacakları müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarını da kendileri belirleyecek. Müdür yardımcısı olmak isteyen öğretmenler, bu konuyu okul müdürleri ile konuşmalıdırlar. Çünkü müdür yardımcılığı atama takvimi de başlamış bulunmaktadır. İstanbul MEM, müdür başyardımcısı ve müdürü yardımcılığı ilk grup atamaları için kılavuzu yayınlamıştır. Duyuruya şu linkten ulaşabilirsiniz. Müdür yardımcılığı görevlendirmeleri 4 yıllığına yapılacaktır. Süre bitiminde 4 yıllığına daha uzatılabilecektir. Fakat bir okulda aynı kademede 8 yıldan fazla yöneticilik yapılamayacaktır. Müdür yardımcılığı atamaları da belirlenen atama takvimi dışında yapılamayacaktır. (1.9.2014)

       

Yorumlar