BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
YAZARLAR

Öğretmene rotasyon nasıl uygulanacak?

Taslak metne göz attığımızda ilk dikkatimizi çeken, öğretmenlerin yer değiştirmelerinin sadece il içi değil iller arası da olduğudur.

Öğretmenler arasında merakla beklenen, “Öğretmene rotasyon (Yer değişikliği)” uygulamasının nasıl olacağı belli olmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı 20.10.2014 tarihinde internet sitesinde “Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Taslağı” yayınladı. () MEB’e bağlı kurumlarda eğitim-öğretim kadrosunda çalışanlar bu adresten mebbis kullanıcı ad ve şifreleri ile giriş yapıp taslağı görme ve taslak metne görüşleri ile katkı yapma imkânına sahipler.

Taslak metne göz attığımızda ilk dikkatimizi çeken, öğretmenlerin yer değiştirmelerinin sadece il içi değil iller arası da olduğudur. Yazımızın devamında il içi ve iller arası yer değişikliklerin nasıl uygulanmasının düşünüldüğünü birlikte değerlendireceğiz.

Öncelikle ülke genelindeki iller öğretmenlerin çalışma şartlarına göre 3 Hizmet Bölgesi’ne ayrılmış durumda. Birinci hizmet bölgesi çalışma şartları en uygun olan iller; ikinci hizmet bölgesi çalışma şartları biraz daha zor olan iller ve üçüncü hizmet bölgesi ise çalışma şartları en zor olan iller olarak belirlenmiş. Bu Hizmet Bölgeleri’ndeki iller de kendi aralarında zorluk derecesine göre 6 Hizmet Alanı’na ayrılmış durumda. MEB öğretmene her çalışma yılı için vermiş olduğu hizmet puanlarını bu Hizmet Alanlarına göre 10 puandan başlayıp 30 puana kadar sıralamış. Zor bölgede çalışan öğretmene daha fazla hizmet puanı uygulaması güzel ve teşvik edici bir durum.

MEB taslak metinde zorunlu çalışma yükümlülüğünü 6.5.2010 tarihinden sonra başlayan öğretmenler için öngörüyor. Buna göre öğretmenlerin belirlenen hizmet bölgelerinde zorunlu çalışma süreleri şöyle belirleniyor. a) Birinci hizmet bölgesindeki illerin;
4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl,
5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,
6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
b) İkinci hizmet bölgesindeki illerin;
4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,
5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
c) Üçüncü hizmet bölgesindeki illerin;
4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,
çalışmakla yükümlüdür. Zorunlu çalışma yükümlülüğü, 4, 5 veya 6. hizmet alanlarından birinde ya da birkaçında yerine getirilebilir.

Taslak yönetmeliğin 31. Maddesine göre zorunlu çalışma süresine göre yer değiştirmeler; “Yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında üç yıl görev yapan öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına, tercihlerine ve hizmet puanlarına göre atanır;  başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların atamaları Bakanlıkça resen yapılır.”

6.5.2010 tarihinden önce göreve başlayan öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklardır.

Öğretmenlerin il içi yer değiştirmeleri ise taslak yönetmelikte şöyle düzenleniyor.

Çalıştığı kurumda 3 yılını tamamlayan öğretmen il içinde başka bir kuruma isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilecek. Yine çalıştığı ilde 3 yılını tamamlayan öğretmenler isteğe bağlı il dışı yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. İl içi zorunlu rotasyon uygulaması ise şöyle ön görülmektedir.

Öğretmenler aynı kurumda en fazla 8 yıl görev yapabileceklerdir. Aynı eğitim kurumunda toplam sekiz yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, yapılacak duyuru üzerine bu sürenin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla iki ay içinde aynı ilde alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır. Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına resen yapılacaktır.

Aynı eğitim kurumunda toplam sekiz yıllık görev süresini ders yılının dışında tamamlayan öğretmenlerin atamaları, sekiz yıllık görev süresini doldurdukları tarihi takip eden ders yılının sona erdiği tarih itibarıyla yapılacaktır. 

Kadrolarının bulunduğu il içindeki eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro açığı bulunmayan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri, aynı kapsamdaki bir sonraki atama dönemine kadar ertelenecektir.

Adı değişen, dönüşen veya birleştirilen eğitim kurumlarında geçen sürelerin tamamı sekiz yıllık görev süresinin hesabında dikkate alınacaktır.

***

Bu yönetmelik henüz taslak hâlindedir. Öğretmenlerin görüş, istek ve dilekleri doğrultusunda son hâlini alacaktır. Öğretmen arkadaşlar taslak metni iyi okumalı ve öğretmenler için daha iyi olabilecek durumları görüş olarak MEB’e bildirmelidir. (22.10.2014)

Yorumlar