BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
YAZARLAR

Öğretmene doğu yolu ya da rotasyon

Memurlara farklı bölgelerde zorluk derecesine göre farklı maaş uygulamalarının yer değiştirme isteğinde bir tercih olabileceği aşikârdır. Düşünülen uygulamanın yapılan düzenlemelerle uygulamaya konulması en azından bir alternatif olarak olumlu sonuçlarını

Memura rotasyon haberleri konuşulmaya (Yer değiştirme) başlandığında ilk akla gelen memur kesimi ne hikmet ise her dönem öncelikle öğretmenler olmaktadır. Aslında düşünce yanlış da değildir. Çünkü topluma yıllardır öğretilen; eğitimin çok önemli olduğu, eğitim işi hâl olduğunda bir çok işin kendiliğinden düzeleceği fikridir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi milletvekilleri de geçtiğimiz günlerde, bölge seçmeninin sesine kulak vererek bir kez daha bölgelerine tecrübeli memur isteğini yüksek sesle dile getirmişlerdir. Vatandaş isteğinde haklıdır. Fakat memurların atanması ve yer değiştirmesi kanunlarla ve arkasından da düzenlenen yönetmeliklere belirlenmektedir.

04.03.2006 tarih ve 26098 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğü şöyle tarif edilmektedir.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü; MADDE 24- (1) Bakanlık kadrolarına 11/6/2000 tarihinden sonra öğretmen olarak atananlar;

a) Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az üç yıl,

b) İkinci Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az dört yıl,

c) Birinci Hizmet Bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerinde en az beş yıl

veya her üç bölgede toplam dört yıl çalışmakla yükümlüdürler.

Öğretmenler bu yönetmelik esaslarına göre rotasyona tabidir. Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan öğretmenler ise atandıkları eğitim kurumunda isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunmak için kurumunda en az üç yıl çalışmak durumundadır. Öğretmen bunun dışında kendi isteği dışında bir hükme tabi olmayıp; zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulmamaktadır.

Ülkemizde devlet memurluğuna atananlar görevleri ile eş olarak, ülkemizin hangi yerinde çalışırsa çalışsın, aynı ücreti almaktadır. Geçtiğimiz yıllarda olağanüstü hâl bölgelerinde çalışanlara özendirici olması düşünülerek farklı tazminatlar uygulanmıştır.

Rotasyonun gündeme geldiği hemen her dönemde bu işin zorunlu değil de isteğe bağlı olarak yapılması gereği konuşulmuştur; bu gün de konuşulmaktadır. Tecrübeli memurların farklı maaş uygulamaları olduğunda daha az tercih edilen bölgelere gönüllü olarak yer değiştirme isteğinde bulunabileceği fikri düşünülmektedir. Fakat bu güne kadar böyle bir uygulama değişik mahzurları da göz önüne alınarak uygulanmamıştır.

Bizim görüşümüze göre yine pek uygulanabilirliliği yoktur. Fakat yine tecrübeli memurların; öğretmenlerin, doktorların, güvenlik görevlilerinin daha az tercih edilen bölgelere yer değiştirme isteğinde bulunmalarının en akla yakın özendirici yönünün farklı (daha fazla) maaş verilmesinde olduğu görülmektedir.

Fakat şu an kanun ve yönetmeliklerde her hangi bir değişiklik yapılmadığı için böyle bir olayın kısa sürede gerçekleşmesi mümkün görünmemektedir. Bu nedenle de zorunlu rotasyon için öncelikle öğretmenler olmak üzere adı geçen memurların tedirgin olmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Fakat memurlara farklı bölgelerde zorluk derecesine göre farklı maaş uygulamalarının yer değiştirme isteğinde bir tercih olabileceği aşikârdır. Düşünülen uygulamanın yapılan düzenlemelerle uygulamaya konulması en azından bir alternatif olarak olumlu sonuçlarının olabileceğini söylersek yanılmış olmayız. (06.11.2013)

Yorumlar