BIST 10.179
DOLAR 32,27
EURO 35,08
ALTIN 2.466,69
YAZARLAR

Öğrenciler, veliler işte karneleriniz

Verdiğimiz VBS linkinden öğrencinizin karne notlarını Cuma günü gelmeden şimdi şu an bir internet ortamından verilen basamakları takip ederek öğrenebilirsiniz.

2013-2014 eğitim öğretim yılı birinci dönem okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise karneleri 24 Ocak 2014 Cuma günü verilecek. Tüm okullar şu an itibarı ile karnelerini nerede ise ya tamamladı ya da tamamlamak üzere. Bundan iki elin parmakları kadar yıl öncesine kadar karnelerin öğrenci, veli, öğretmen nezdinde farklı bir önemi vardı. Karne günleri öncesinde yazılı ve görsel medyada bilirkişiler tarafından öğrenci ve velilere özellikle uyarılar yapılırdı. Maalesef tüm bu uyarılara rağmen her karne döneminde istenmeyen öğrenci olayları tekrarlanırdı. Çok şükür bu gibi durumlar artık gelişen Türkiye’mizde görülmüyor.

Dünyadaki teknolojik gelişmeler ve de özellikle dijital dünyaya iyi adapte olan ülkemizde bir çok alışkanlıklar yerini yeni durumlara terk etti, ediyor. Benim kuşağımdaki bir çok veli artık karne heyecanının kalmadığından yakınsa da gelişen teknolojiye ayak uydurmaktan başka bir durum ellerinden gelmiyor. e-okul sistemi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, “Norm kadro tespiti, ücretsiz ders kitabı dağıtımı, merkezî sistem sınav plânlaması ve uygulanması gibi birçok çalışmaya esas olacak öğrenci bilgilerinin MEBBİS sistemi gibi merkezi bir veritabanında toplanarak ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılması için başlatılmış bir projedir.”

e-okul sistemi ile entegre olarak çalışan web tabanlı VBS (Veli Bilgilendirme Sistemi) de öğrenci bilgileri, öğrenci notları, devam-devamsızlık durumu, duyurular… gibi konularda veliyi bilgilendirmek üzere MEB tarafından oluşturulmuş bir modüldür. Veli buradan tüm eğitim öğretim yılı boyunca öğrencisinin durumunu takip edebilmektedir. Ben bu sistemin tüm değilse bile genel olarak veliler tarafından etkin bir şekilde kullanıldığını düşünüyordum. Fakat dün, malum ortalıkta dolaşan mevsim hastalığı dolayısı ile sağlık ocağında muayene oldum. Beni muayene eden doktor arkadaşla öğretmen olmamız nedeni ile karneler üzerine kısa bir sohbet ettik. Ben karnelerin basıldığını söyleyince doktor arkadaş merakla, “Öyle mi?” dedi. Ben MEB’in internet sayfasındaki VBS’nden öğrencisinin karnesini TC kimlik numarası ve okul numarasını girerek görebileceğini söylediğimde, doktor arkadaşın VBS hakkında bilgisi olduğunu fakat şu ana kadar sisteme öğrencisi ile ilgili hiç giriş yapmadığını anladım. Doktor arkadaş akşam eve gidince ilk iş olarak öğrencisinin okul numarasını öğrenip TC kimlik bilgileri ile sisteme giriş yapacağını söyledi.

Ben de daha önceden bu gün bu konuyu yazmayı düşünmüştüm. Tevafuk güzel bir örnek teşkil etti. Maalesef velilerin çoğu haberi olmasına karşılık Veli Bilgilendirme Sistemi’ni etkin olarak kullanmıyor. Bu nedenle öğrencinizin karnesi başta olmak üzere, okulla ilgili tüm bilgilerine ulaşabileceğiniz VBS’yi nasıl kullanabileceğinizi kısaca açıklama gereği hissettim. VBS’ne MEB’in internet sayfası üzerindeki () modülü tıklayarak girebilirsiniz. Size açılan sayfanın üstteki satırına sisteme her girişte değişen rakamları girmeniz gerekiyor. Bir alttaki satıra öğrencinizin TC Kimlik numarasını yazınız. En alttaki satıra öğrencinizin numarasını girip “Tamam” butonuna tıkladığınızda karşınıza öğrencinizle ilgili özel birkaç sorunun sorulduğu sayfa çıkacak. Bu MEB’in zaman içerisinde herkesin her öğrencinin bilgilerine ulaşabilmesini engellemek üzere geliştirdiği bir güvenlik sistemidir. Öğrencinizin doğum yeri, doğum tarihi, nüfus cüzdanındaki bilgiler ile ilgili sorulara verdiğiniz cevaplar ve öğrencinizin fotoğrafını seçip tekrar “Tamam” butonunu tıkladığınızda örencinizin sayfası fotoğrafı ile karşınıza gelecektir. Buradan “Sınav bilgileri, Öğrenci bilgileri, Duyurular, Devamsızlık bilgisi, Not Bilgisi, Haftalık ders programı, Sınav tarihleri, Aldığı belgeler, Yılsonu notları, Sorumluluk/Ortalama yükseltme puanları, Meslek lisesi alana geçiş sonuçları, Teknik lise geçiş sonuçları, Nakil durumu, Seçmeli ders seçim işlemleri” butonlarını teker teker tıklayarak belirtilen durumlar hakkında bilgi yedi gün yirmi dört saat bilgi sahibi olabilirsiniz. Okul öncesinden lise eğitimi seviyesine kadar hangi seviyede olursa olsun MEB öğrencisi her öğrencinin durumu veli tarafından VBS’den an be an kontrol edilebilir.

Verdiğimiz VBS linkinden öğrencinizin karne notlarını Cuma günü gelmeden şimdi şu an bir internet ortamından verilen basamakları takip ederek öğrenebilirsiniz. Öğrencinizin karne notlarına göre de bir tatil planı yapmanız, hâlâ yapmayanlar var ise önerilir. Hepinize şimdiden gönlünüzce bir yarıyıl tatili geçirmenizi diliyorum.

Not: Cuma günü öğretmenler, öğrenciler ve veliler için yarıyıl tatili için bir okuma planı yapmayı düşünüyorum. Katkılarınızı beklerim. (22.01.2014)

www.twitter.com/ekremaytar    

Yorumlar