BIST 10.228
DOLAR 32,22
EURO 34,66
ALTIN 2.394,51
YAZARLAR

Norm kadro fazlası olan eğitim yöneticileri

Okulu ilkokula dönüşen yöneticilerden müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcılarından branş öğretmeni olan idareciler norm kadro fazlası olmuşlardır.

Kamuoyunda 4+4+4 Eğitim Sistemi olarak bilinen, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun 30/03/2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla ülkemizde zorunlu eğitim 12 yıla çıkmış ve ilköğretim okulları; 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokula dönüşmüştür. 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlamak için bunlara ilave 4 yıllık lise eğitimini de tamamlamak gerekmektedir.

İlköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul olmak üzere iki ayrı okuldan oluşması; iki ayrı bağımsız okulun oluşmasına neden olmuştur. MEB’e bağlı okullarda norm kadroya bağlı olarak öğretmen ve yönetici bulunmaktaydı. Fakat okulların dönüşmesi ile birlikte norm kadrolar da değişmiştir.

Norm kadro nedir?

Norm kadro, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda özelliklerine göre görev alacak yönetici, yönetici yardımcısı ve öğretmenlerin 4359 sayılı Kanunun koyduğu ilkelere uygun olarak, yapılan sayısal tespitidir.

Düzenlenen yönetmeliklerle yönetici ve öğretmenlerin okutacakları haftalık ders saatlerinin sayısal tespiti yapılmıştır. Bu, okullarda bulunması gereken öğretmenler için bir çeşit normdur. Norm kadronun farkı ise; önce okul veya kurum bazında verilecek hizmetin haftalık saat, belirlenen sayıda öğrenciden oluşması gereken şube sayısı ya da hizmet sunulacak nüfus, çırak sayısı gibi ölçütlerin saptanması, sonra yapılan bu sayısal saptamaya paralel olarak Sayıştay vizeli kadronun tahsis edilmesi, görevlendirilecek personelin de tahsis edilen kadrolarla ilişkilendirilmesidir.

Yönetici norm kadro sayıları nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete’de 10/08/1999 tarih ve 23782 sayı ile yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmeliğe göre; kapsama dahil okul ve kurumların her biri için bir müdür norm kadrosu verilir. Ancak, özel eğitim kurumları hariç bünyesinde 6-8 inci sınıfları bulunmayan ilköğretim kurumlarından; öğrenci sayısı 150'den az olanlara, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılanlara, müdür norm kadrosu verilmez. Birden fazla okul ve kurumun aynı bünyede yer aldığı kurumlar için de bir müdür norm kadrosu verilir.

Müdür Başyardımcısı norm kadrosu; kapsama dahil okul ve kurumlardan; yatılı veya pansiyonlu okullara, öğrenci sayısı 500 ve daha fazla olan; her türdeki Anadolu liselerine, Fen liselerine,  çok programlı liselere,  3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu uygulaması çerçevesinde işletmelere beceri eğitimi için en az 100 öğrenci gönderen meslekî ve teknik öğretim okullarına, bünyesinde ilköğretim okulu ve lisenin birlikte bulunduğu özel eğitim okullarına, müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarına, bir müdür başyardımcısı norm kadrosu verilir. Birden fazla okul ve kurumun bir müdüre bağlı olarak örgütlendiği kurumlar için ise yukarıda belirtilen şartlarda sadece bir müdür başyardımcısı norm kadrosu verilir.

Müdür Yardımcısı norm kadrosu kapsama dahil okul ve kurumlardan; Anaokullarında; öğrenci sayısı  100- 201'e kadar 1, 201 ve daha fazlası 2’dir.  İlköğretim okullarında; öğrenci sayısı 601'e kadar 1, 601 - 1401'e kadar 2, 1401-2201'e kadar 3, 2201 ve daha fazla 4’tür.  Ortaöğretim okullarında; öğrenci sayısı  501'e kadar 1, 501-1201'e kadar 2, 12Ol-2001'e kadar 3, 2001 ve daha fazla 4’tür. Özel eğitim okul ve kurumlarında (hastane ilköğretim okulları hariç); öğrenci sayısı;  51'e kadar 1,  51- 126'ya kadar 2,  sonra gelen her 150 öğrenci için 1’dir. Mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları ve mesleki eğitim merkezlerinde (akşam sanat okulu statüsünde olanlar dahil); öğrenci -çırak-kursiyer sayısı; 401'e kadar 1, 401-801'e kadar 2, 801 -1201'e kadar 3, 1201 ve daha fazla 4,’tür. Rehberlik ve araştırma merkezlerinin görev alanlarına giren il veya ilçenin; nüfus sayısı: 600.000’e kadar 1, 600.001 ve daha fazla 2,müdür yardımcısı norm kadrosu verilir. Ancak, bir okul veya kurumdaki müdür yardımcısı sayısı hiçbir şekilde 7'yi geçemez.

4+4+4 Eğitim sistemi ile ilköğretim okulları ilkokul ve ortaokul olmak üzere iki bağımsız okul olmuştur. Binaları uygun olan okullar ilkokul veya ortaokul olarak eğitime devam etmişlerdir. Fakat büyükşehirler başta olmak üzere birçok yerde aynı binada ilkokul ve ortaokul birlikte eğitim yapmaya devam etmektedir. Hatta imam hatip ortaokulu, ilkokul ve ortaokul olmak üzere üç ayrı okul olarak da eğitime devam eden okullar vardır. Buradaki yöneticiler branşlarına göre sınıf öğretmeni ise ilkokula, branş öğretmeni ise ortaokul veya imam hatip ortaokuluna norm kadro olarak geçirilmiştir.

Okulu ilkokula dönüşen yöneticilerden müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcılarından branş öğretmeni olan idareciler norm kadro fazlası olmuşlardır. Yine okulu ortaokul veya imam hatip ortaokuluna dönüşen yöneticilerden müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcılarından sınıf öğretmeni olan idareciler norm kadro fazlası olmuşlardır. Yönetmelikte bu durumda olan yöneticilerin norm kadro fazlası olsalar dahi, kadrolarının iki eğitim öğretim yılı daha saklı kaldığı belirtilmektedir. Fakat bu idarecilerin bir an önce kadrolarına ait varsa kendi görev yaptıkları okula; yoksa da kadrolarına uygun birer okula atanmaları gerekmektedir.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Salı günü yaptığı duyuru ile ildeki norm fazlası yöneticileri ve açık bulunan kurum yöneticilerini belirlemiştir. Yayınlanan takvim çerçevesinde norm fazlası yöneticilerin atamalarını gerçekleştirecek ve meydana gelen bu olumsuz durumu çözümleyecektir. İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirler de norm fazlası olan yöneticileri ve açık bulunan okulları belirlemeli ve atamaları kimseyi mağdur etmeden gerçekleştirmelidir.

Not: Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tebrik ediyorum.

Yorumlar