BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Mekânın cennet olsun, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç

Takvim yaprakları 19 Ekim 2003 Pazar gününü gösterdiğinde, Bosna-Hersek’in lideri Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç aramızdan ayrıldı.

Bu gün 19 Ekim 2015 Pazartesi. Takvim yaprakları 19 Ekim 2003 Pazar gününü gösterdiğinde, Bosna-Hersek’in lideri Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç aramızdan ayrıldı. Rabbim gani gani rahmet eyleye; mekânı cennet olsun.

Yaşlı Dünya’mız bir çok savaşlar gördü. Katliamlara, soykırımlara, zulümlere… gözü yaşlı şahitlik etti. 1990’lı yıllarda Avrupa’nın ortasında Bosna-Hersek’te, tüm dünyanın gözleri önünde Bosnalı Müslümanlara Sırp ve Hırvatlar beraberce katliam uyguladı. Acısı hâlâ yüreklerimizde.

Aliya İzzetbegoviç’i üniversite yıllarımda (1989 olsa gerek), “Doğu ve Batı Arasında İslam” adlı kitabı ile tanımıştım. O ne bilge yürekti, o ne cesur insandı, hepsinde önemlisi o ne Müslüman bir yürekti. Bilge Kral tüm hayatını Müslümanca yaşamış; Avrupa’da Müslüman Bosna-Hersek’in kurulması ve İslam’ın yaşaması için harcamıştı.

8 Ağustos 1925’te Bosna-Hersek’te bulunan Bosanska Krupa şehrinde dünyaya gelen Aliya İzzetbegoviç; İslami hassasiyetleri olan bir ailede yetişti. Fakat yetiştiği çevre, Avrupa’nın ortasında da olsa Müslümanları kabul etmeyen, İslam karşıtı bir durumdaydı. Bilge Kral hayatının her döneminde İslam’ı yaşayan ve anlatan faaliyetler içerisinde oldu. Lise yıllarında “Müslüman Gençler Kulübü”nü kurdu. İkinci Dünya Savaşı yıllarında etkin faaliyetler yürüttü. O yıllardaki Yugoslavya’da adeta 90’ların provası, Almanların himayesindeki Sırp çentikler 100 bin Müslümanı katlettiler.

1946’da komünist rejim ülkeyi ele geçirdi. Müslümanlara büyük baskılar yapıldı. Aliya İzzetbegoviç’e de İslami faaliyetlerinden dolayı 1949’da İslamcılık suçlamasıyla 5 yıl hapis cezası verildi. Tito döneminde İslam’a ve Müslümanlara baskılar daha da arttı. Aliya İzzetbegoviç sürekli eylemlerde bulunuyordu. 1980’de Tito ölünce kısa bir süre demokratik hava esti. 1983’te Aliya İzetbegoviç’in oğlu babasının makalelerini “İslami Manifesto” adıyla kitaplaştırıp yayınladı. Sistem Aiya İzzetbegoviç’i Avrupa’nın ortasında bir İslam devleti kurmak suçu ile göstermelik olarak yargıladı ve 14 yıl hapse mahkum etti. 1988’de ise bir afla serbest bırakıldı.

1990’larda Yugoslavya Federasyonu’nda bir bağımsızlık hareketi başladı. 1990’da seçimle cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç de, 1 Mart 1992’de halka sunduğu referandumla Bosna-Hersek bağımsızlığını ilân etti.  Bunun üzerine Sırp ve Hırvatlar birlikte hareket ederek, Bosna-Hersek’i işgal hareketine başladılar. Tüm dünyanın gözleri önünde katliamlar, zulümler, tecavüzler gerçekleştirdiler.

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, bu savaşta halkına önderlik etti. Savaş meydanında Bosna-Hersek’i terk etmedi. Bir taraftan savaştı, diğer taraftan da barış için diplomatik girişimlerini sürdürdü. 1995 yılında Amerika’da imzalanan Dayton Antlaşması’na göre barış geldi. Seçimler tekrar yenilendi ve Aliya İzzetbegoviç ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

Aliya İzzetbegoviç 1998 yılına kadar cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.Aliya İzzetbegoviç ise 4 yıl süren bu vahşi savaşta halkının liderliğini büyük bir cesaretle, azimle yürüttü. Bir taraftan da barışın mücadelesini vererek diplomatik ilişkileri yürüttü. 1995 yılında Amerika’da imzaladığı Dayton antlaşması ile ülkesinin yaşadığı vahşi işgali sonlandırdı. Dayton antlaşmasına göre Bosna Hersek’te yapılan seçimlerde Aliya İzzetbegoviç ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. İzzetbegoviç 1998 yılına kadar cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç 19 Ekim 2003 yılında hakka yürüdü.

Bilge Kral müslümanca yaşadı ve halkına ve tüm dünyaya müslümanca bir hayat örneği oldu. O bizlere hayatı ve geride bıraktığı eserleri  ( )  ile yol göstermeye devam ediyor. 2015 yılının Mart ayının sonlarında Aliya İzzetbegoviç’i kabri başında ziyaret edip ruhuna bir Fatiha gönderme şerefine nail olduk. Rabbim sana gani gani rahmet eylesin; mekânın cennet olsun ey Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç. Ruhu içün birer Fatiha dileklerimle… (19.10.2015)

                                                    

Yorumlar