BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,96
ALTIN 2.448,52
YAZARLAR

MEB’in 2012-2013 karnesi

Eski yıllarda karne günü öğrenci ve velilerde büyük bir heyecan olurdu. Bu heyecana yazılı ve görsel basın da katılır; sevinçler paylaşıldıkça artar, üzüntüler de paylaşıldıkça azalırdı. Fakat artık öğrenci ve veliler MEB’in Veli Bilgilendirme Sistemi (ht

Bu gün tüm yurtta 2012-2013 eğitim öğretim yılı öğrencilerin karnelerini alması ile uzun bir yaz tatiline çıkıyor. Öğrenciler ve öğretmenler 2013-2014 eğitim-öğretim yılına, 16 Eylül 2013 Pazartesi günü ders başı yaparak tekrar başlayacaklar. Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri ise 09-13 Eylül tarihlerinde uyum eğitimi ile bir hafta daha önce başlayacaklar.

Eski yıllarda karne günü öğrenci ve velilerde büyük bir heyecan olurdu. Bu heyecana yazılı ve görsel basın da katılır; sevinçler paylaşıldıkça artar, üzüntüler de paylaşıldıkça azalırdı. Fakat artık öğrenci ve veliler MEB’in Veli Bilgilendirme Sistemi () sayesinde notları günü gününe görebildikleri için karne heyecanından en ufak bir belirti bile yok. Çünkü hiç kimse bir sürpriz ile karşı karşıya değil. Bu vesile ile MEB’in karnesine geçmeden önce, tüm öğrencilerimize iyi tatiller diliyoruz.

MEB’in karnesi de kamuoyunda öğrenci karneleri gibi pek fazla heyecan uyandırmamaktadır. Çünkü Veli Bilgilendirme Sistemi gibi basın-yayın yolu ile MEB’im tüm icraatları da gözler önündedir. Bizler sadece şöyle bir hatırlatma ile, MEB’in 2012-2013 eğitim öğretim yılını gözleriniz önünde canlandırmak istedik. Buyrun.

4+4+4 Eğitim Sistemi: 2012-2013 eğitim öğretim yılı kamuoyunda 4+4+4 eğitim sistemi olarak bilinen,  30/3/2012 tarih ve 6287 nolu kararla yayınlanan Zorunlu Eğitimi 12 yıla çıkaran kanun ile başladı. Bu kanun 8 yıllık kesintisiz eğitimi kademeli olarak 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl da lise eğitim olarak 12 yıla çıkarmıştır. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve kesintili olması kamuoyundan yüksek not almıştır. Fakat  1. sınıfa başlama yaşının 60-66 aya çekilmesi MEB’in notunu biraz düşürmüştür.

Okul dönüşümleri: 2012-2013 eğitim öğretim yılında ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul olarak dönüşümleri kademeli olarak ve çok az bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Asıl dönüşümler 2013-2014 eğitim öğretim yılına bırakılmış ve bu eğitim öğretim yılının başlangıcı olan Eylül ayında kesintili ve kesintisiz olarak tamamına yakınının dönüştürüldüğünü kamuoyundan takip etmekteyiz. Buradaki sıkıntı bazı yerlerde okul sayısının yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Bir çok yerleşim yerinde hızlı bir şekilde okulların yapılıyor olması bu sıkıntının kademeli olarak aşılacağını göstermektedir. MEB bu konudaki kırık notunu düzeltmeye başlamıştır.

Seçmeli dersler: 2012-2013 eğitim öğretim yılında ortaokul 5. sınıflar ile orta öğretim 9. sınıflarda ilk defa uygulanmaya başlamış ve kamuoyu tarafından tam puan almıştır. Yıl içerisinde okullar uygulamanın ilk yılı olması açısından uygulamada ve ders seçiminde bazı sıkıntılar yaşamıştır. Fakat önümüzdeki yıl seçmeli dersler çok daha faydalı şekilde uygulanacaktır.

Kılık kıyafet serbestliği: MEB 27.11.2012 tarih ve 28480 sayılı yönetmelik ile MEB’a bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerini yeni bir yönetmelikle düzenlemiştir. Bu yönetmelik kamuoyunda “Serbest Kıyafet” olarak yer bulmuştur. Çok tartışılmasına rağmen kamuoyundan ve özellikle öğrencilerden tam not almıştır. Basında bakanlık yetkililerin söylemlerine dayanılarak velilerin isteğine bağlı olarak alınan kararla isteyen okulların istediği kıyafeti seçebileceği konuşulmaktadır. Fakat yürürlükteki yönetmeliğe göre öğrenci kılık ve kıyafetleri serbesttir.  Önümüzdeki eğitim öğretim yılında da büyük bir kabul ile aynen devam edeceğini söyler isek yanılmış olmayız herhalde.

Ders kitaplarının ücretsiz dağılımı: Okulların açıldığı ilk gün MEB’e bağlı tüm okullarda öğrenciler ders kitaplarını sıralarında hazır olarak bulmaktadır. Bu uygulama öğrenci ve veliler tarafından sanki yıllardır varmış gibi görülmekte ve tam puanı hak etmektedir.

Seviye Belirleme Sınavının son kez yapılması: MEB 8. Sınıf öğrencilerinin devam edecekleri liseyi belirlemeleri için yapılan SBS’nin bu yıl son kez yapıldığını duyurdu. Bu kamuoyu tarafından SBS’nin artık yapılmayacağı şeklinde yanlış yorumlandı. MEB bu konu hakkında kesin bir kanun veya yönetmelikle nasıl yapılacağını açıklamadığı için böyle algılandı. Fakat yapılan açıklamalara göre, lise seçimi için için bakanlık okul başarı puanı ağırlıklı yeni bir sisteme hazırlandığını söyleyebiliriz. Net olarak açıklama yeni eğitim öğretim yılı başında yapılacaktır. Bu düzenleme iyi bir şekilde gerçekleşir ise tam not almayı hak edecektir.

2012-2013 eğitim öğretim yılı başında Milli Eğitim Bakanı olarak Ömer Dinçer var idi. Fakat MEB eğitim öğretim yılının ikinci yarısına Milli Eğitim Bakanı olarak Nabi Avcı ile devam etmeye başladı. Eğitim öğretim yılının sonuna doğru da MEB müsteşarı M. Emin Zararsız yerini yeni müsteşar Doç. Dr. Yusuf Tekin’e bıraktı.

Evet sevgili okuyucular, Milli Eğitim Bakanlığı’nın karnesi tüm yıl gözlerimizin önünde idi. Ondan dolayı hiç birimiz yukarıdaki karneyi bir kez daha görünce heyecanlanmadık. Fakat görünen o ki; MEB uygulamaya koyduğu köklü değişiklikleri kamuoyunun da desteğini alarak an az sorunla yeni eğitim öğretim yılında çözümlemeye devam edecektir.

Not: Karneler alındı fakat Liseli öğrencilerimizi bu haftasonu ve önümüzdeki haftasonu devam edecek olan zorlu LYS bekliyor. Sınavlara giren tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. (14.06.2013)

Yorumlar