BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
YAZARLAR

MEB’den ortaokul ve lise öğrencilerine burs

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı PYBS (Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı) başvuru ve uygulama e-kılavuzuna göre 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik parasız yatılılık ve bursluluk sınavı 13 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı PYBS (Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı) başvuru ve uygulama e-kılavuzuna göre 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik parasız yatılılık ve bursluluk sınavı 13 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir.

5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflarda okuyan öğrencilerin sınav başvuruları 20-30 Nisan 2015 tarihleri arasında okul müdürlüklerince alınacak. 8. sınıf öğrencileri ayrıca sınava katılmayacaklardır. Başvuru şartlarını taşıyan 8. sınıf öğrencileri okul müdürlüklerine belgeleri ile müracaat edecek, değerlendirmeleri TEOG sınav puanına göre gerçekleştirilecektir.

Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamamaktadır.

Ayrıca tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuru yapamamaktadırlar.

PYBS (Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı) Başvuru ve Uygulama e-Kılavuzu MEB’in ( ) internet adresinde yayınlanmıştır. Buna göre; bursluluk veya yatılılık sınavına girebilmenin en önemli şartı maddî imkânlardan yoksun bulunmaktır. Kılavuza göre bu da 2014 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2015 mali yılı için tespit edilen 7.050 TL (Yedibinelli TL) geçmemesi gerekmektedir. Ailede çalışan kişinin (Anne ve baba, çalışıyorlarsa her ikisinin veya tek çalışansa sadece çalışan kişinin) 2014 yılı yıllık gelir toplamı ailedeki fert başına bölündüğünde yukarıdaki rakamı geçen kişiler bursluluk veya yatılılık sınavına başvuru yapamayacaktır. Esnaflarda da 2014 yılı vergi levhasına göre aynı rakamın geçmemesi gerekmektedir.

Yine uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta bir yıllık olmak şartı aranmaktadır. (Sınıf tekrarı yapan öğrencilerin başvuruları kabul edilmemektedir.)

 

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alan öğrenciler belgelendirerek başvurularını yaptığında kontenjandan faydalanmaktadır. Yine anne veya babası MEB’e bağlı resmi okullarda öğretmen olan öğrencilere özel kontenjan ayrılmaktadır. Fakat öğretmen çocuklarının da başvurularının kabul edilebilmesi için 2014 mali yılı gelir toplamının fert başına düşen miktarın yukarıdaki rakamı geçmemesi gerekmektedir.

 

Okul müdürlüklerinin öğrencilerden başvuruları alıp (20-30 Nisan 2015) e-okul sisteminde onaylarken ailenin gelir ve özel durumlarını gösterir belgeleri de alıp muhafaza etmesi gerekmektedir. Çünkü öğrenci sınavı kazanıp belgelerini teslim edemediği takdirde bursluluk veya yatılık hakkından yararlanamamakta; bu durumda bir kişinin bu haktan yararlanmasını boş yere engellemiş olmaktadır. Okul müdürlükleri Ek-1 ve Ek-2 belgelerini alarak başvuruları sistemden onaylayacak; sistemden aldıkları başvuru onay çıktısını 2 nüsha şeklinde yetkili okul personeli ve öğrenci velisi imzalayacaktır. İmzalı nüshalardan biri veliye verilecek, diğeri ise okulda 2015 yılı PYBS başvuru dosyasında saklanacaktır.

Bursluluk veya yatılılık hakkını kazanan öğrenciler 2015-2016 yıllarında devam edecekleri sınıf ve okul türünden herhangi birine MEB’e bağlı okullarda devam etmeleri hâlinde, bu türdeki okullarda mezun olana kadar sınıf tekrarı yapmadıkları hallerde yararlanabileceklerdir.

 

Başvuran tüm sınıflara ait öğrencilerin PYBS sınavı 13 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 14.00’da gerçekleştirilecektir. Sınavda 100 soru sorulacak ve sınav süresi 120 dakika olacaktır. Her sorunun çoktan seçmeli 4 cevabı bulunacaktır. Değerlendirmede yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından düşürülerek puanlamaya esas alınacaktır.

 

Ortaöğretim okul/kurumlarında parasız yatılı olarak okumaya hak kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri; kazandıkları pansiyonlu okul müdürlükleri tarafından yapılacak olup, 25 Ağustos 2015 tarihinde başlayıp 09 Eylül 2015 günü saat 17.00’ye kadar sürecektir. 11 Eylül 2015 günü saat 17.00’ye kadar okul müdürlükleri parasız yatılılığa yerleştirilen öğrenci listelerini ilan edeceklerdir.

Bursluluğu kazanan ortaokul ve imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim okul/kurumu öğrencilerinin bursluluk kayıt işlemleri, öğrencilerin öğrenim gördükleri veya kayıt yaptırdıkları MEB’e bağlı resmî okul müdürlükleri tarafından yapılacak olup, öğrenci kayıtlarının başladığı tarihte başlayıp 30 Eylül 2015 günü saat 17.00’ye kadar sürecektir.

Belirtilen süreler arasında kaydını yaptırmayan öğrenciler tüm haklarından vazgeçmiş sayılacaktır.

 

MEB’in bursları üçer aylık dönemler şeklinde yılda 4 kez ödenmektedir. 2015 yılı üçer aylık burs ücretleri 350 TL civarında ödenmektedir.

 

Bursluluk ve yatılılık sınavına girecek öğrenciler başvurularını zamanında yapıp, okul müdürlüklerine e-okul sisteminden onaylatmalıdır. Sonra da sıkı bir şekilde bu yarışma sınavına hazırlanmalıdır.

 

Sınava girecek tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar dilerim.  (17.4.2015)

 

                                                   

 

Yorumlar