BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

MEB okullara ‘koç’(antrenör) atamalı

Bunun için de okullara seçmeli dersler başta olmak üzere, okul takımlarını çalıştıracak branşında uzman ‘koçlar’, ‘antrenörler’ atanmalıdır.

Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğünde koç; “Kişilerin liderlik veya yöneticilik özelliklerini, becerilerini geliştirmeye yönelik, belli bir amacı hedefleyerek daha etkili sonuçlara ulaşmasını sağlamak için çalışan kimse.” olarak tanımlanmaktadır. Yine spor anlamındaki manasını ise; “Çalıştırıcı.” olarak verilmektedir. Okullarda birinci anlamını verdiğimiz ‘Koçluk Sistemi’ne gerçekten ihtiyaç vardır. Fakat bu günkü yazımızın konusu spor anlamında kullanılan ‘koç’ veya toplumumuzda daha genel olarak kullanılan söylemi ile ‘antrenör’ ihtiyacıdır.

Bildiğiniz gibi 11 Nisan 2012 tarih ve  28261 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kanun ile “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun”  eğitim sistemimiz yeniden düzenlenmiştir. Bu kanunun 9. maddesi uyarınca  ortaokul ve liselere seçmeli dersler konulmuştur. Bu seçmeli derslerden öğrencilerin ilgisini en fazla çekenlerden biri de “Spor ve Fiziki Etkinlikler” dersidir. Eski tabirle “Beden Eğitimi” dersidir.

Mevcut sistemde MEB bir okulda 30 saat beden eğitimi ders saati var ise o okula bir beden eğitimi öğretmeni normu vermekte ve atamaktadır. Beden Eğitimi öğretmeni bulunduğu okulda seçmeli ve zorunlu beden eğitimi derslerine girmektedir. Bunun haricinde kendi branşına göre okulun güreş, yüzme, futbol, voleybol, basketbol, koşu, kız futbol… gibi takımlarından bir veya bir kaçını da çalıştırmaktadır. Her yıl Türkiye çapında yapılan okullar arası spor karşılaşmaları vardır. Bir beden eğitimi öğretmeni hazırladığı takım ile öncelikle ilçe karşılaşmalarına katılmaktadır. İlçede dereceye giren okul takımı yoluna ildeki karşılaşmalara katılarak devam etmektedir.  İlde de dereceye giren okul takımı Türkiye karşılaşmalarına katılarak okulunu temsil etmektedir.

Bu başarılar okul idaresi, veli ve MEB’deki diğer yöneticiler tarafından beğenilmekte, takdir ile karşılanmaktadır. Fakat bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım. Beden Eğitimi öğretmeni ilçe, il ve Türkiye karşılaşmalarına katıldığında okuldaki öğrencilerin beden eğitimi dersleri ne olmaktadır? Bu sorunun cevabı maalesef derslerin boş geçmesi olarak verilebilmektedir.

Tüm bunların üzerine seçmeli derslerin getirilmesi ve bu seçmeli derslerden “Spor ve Fiziki Etkinlikler” dersinin asıl amacı, diğer seçmeli dersler gibi branşlaşmak üzerine oturmaktadır. Bu seçmeli dersleri öğrenciler bir branşta uzmanlaşmak için seçmelidir. Seçmeli ders sisteminin özü de budur. Yoksa genel manadaki gibi spor yapmak, öğrencileri boş bir alana veya var ise okulun spor salonuna sal, ver bir de top koşturup enerjilerini atsınlar mantığı değildir. Bunun için de okullara seçmeli dersler başta olmak üzere, okul takımlarını çalıştıracak branşında uzman ‘koçlar’, ‘antrenörler’ atanmalıdır.

Böylece okul yöneticileri ile beden eğitimi öğretmenleri karşı karşıya kalmaktan da kurtulacaktır. Çünkü okul yöneticileri boş geçen beden eğitimi derslerini doldurma derdine düştüklerinde, okullarından bir takımın beden eğitimi öğretmeninin liderliğinde bölge veya ülke çapında müsabakalara katılmasına hoş bakmamakta hatta izin bile vermek istememektedir. Fakat ‘koçluk’ sistemi getirildiğinde zaten o branşı gönüllü seçen öğrenciler ve antrenörleri, o dalda hazırlanacak ve okul idaresi ile derslerin boş geçmesi gibi bir çelişki oluşmayacaktır. Öğrenciler de daha fazla istifade edeceklerdir.

***

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü internet sayfasında 15 Şubat 2013 tarihli bir haberde, “İstanbul’daki ilköğretim okullarının 12 Yıllık Zorunlu Eğitim kapsamında ilkokul ve ortaokul olarak dönüştürme işlemlerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde oluşturulan on beş kişilik komisyon ve ilçe milli eğitim müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla 12.02.2013 tarihinde başlandı.” denilmekte ve haberin devamında ilkokul ve ortaokul dönüşümlerinin Şubat ayı sonuna kadar gerçekleştirileceği belirtilmekte idi. Bu haberin üzerinden bu güne kadar herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Öğretmen ve öğrenciler haklı olarak okullarının durumunun ne olduğunu merak etmekte, ulaşabildikleri yerlerden okullarının durumu ile ilgili bilgi almak istemektedirler. Bu nedenle okul dönüşümlerinin ne olduğu hakkında resmi bir açıklama yapılırsa kamuoyu bilgilendirilmiş olacaktır. (25.03.2013)

Yorumlar