BIST 10.178
DOLAR 32,26
EURO 34,96
ALTIN 2.441,47
YAZARLAR

MEB Karneleri de değiştirdi

Herşeye rağmen, karne kelimesi öğrencileri değilse bile velileri heyecanlandırmaya devam ediyor. Tüm öğrencilerimize ve velilerimize mutlu olacakları karneler görmelerini temenni ediyorum.

Karne kelimesi, son karnesini 1987 yılında almış bu satırların yazarını bile heyecanlandırmaya hâlâ devam ediyor. Fakat günümüz çocukları karneden bu kadar heyecanlanıyor mu kuşkuluyum. Çünkü sistem günümüzde çok daha ulaşılabilir özelliklere sahip. MEB’in VBS (Veli Bilgilendirme Sistemi) her şeyi büyücülerin kristâl küresi gibi ayan ve beyan gösteriyor. Veli veya öğrenci internet ortamındaki sisteme TC kimlik numarası ve okul bilgilerini girdiği takdirde, okulla alakalı tüm bilgilerine istediği ortam ve zamanda ulaşabiliyor. Bu nedenle öğrenci ve veli son dakikada bir sürprizle karşılaşma durumunda kalmıyor. Çok daha önceden karnesini görme imkânına kavuşuyor.

İnternet ortamındaki haber sitelerinden MEB’in karneleri değiştirdiği haberini görünce gerçekten çok heyecanlandım. Kamuoyunun 4+4+4 olarak şifrelediği yeni eğitim sistemi ile birlikte karnelerin de tarih olduğunu düşündüm. Demekki MEB artık karneleri de sadece sanal ortamda; belki maille, mesajla veya benim bilmediğim başka bir sistemle veliye ulaştıracak düşüncesi hafsalamda canlandı. Heyhaat!... Haberin devamını okuduğumda hayal-ı sükûta uğradım. Yapılan özde değil şekilde değişiklikti sadece. Karneler eskiden olduğu gibi ilköğretim (ilkokul-ortaokul) ve ortaöğretim (Lise) olarak iki kademeye göre düzenlenmişti. Eski karnelerin ön yüzünde mavi zemin üzerinde Atatürk’ün resmi ve Gençliğe Hitabe yer alıyordu.Karşısındaki sayfada ise karnenin verilişinin yasal dayanakları açıklama şeklinde veriliyordu.

Yeni karnelerin ön yüzünde ilk göze çarpan değişiklik; kırmızı zemin üzerine Atatürk’ün resmi ve Gençliğe Hitabe. Karşı sayfada ise eski karnelerden farklı olarak İstiklâl Marşı yer alıyor. Bir farklı değişiklik ise karnelerin ön yüzünde yine okulların kendi isimlerini yazabilecekleri bölüm eklenmesi.

Karnelerin arka yüzlerinde herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Notlar, davranışlar, öğrencinin devam etmediği günler… gibi konular hakkındaki bilgilendirme aynen devam ediyor.

Haberin devamını okuduğunuzda ‘karne parası’ adı altında herhangi bir para alınamayacağı vurgulanıyor. MEB tarafından İlçe MEM’lere karne, takdir, teşekkür, onur belgesi gibi matbu evrakların basımı için ödenek gönderileceği ifade ediliyor. Hoş MEB hiçbir dönemde resmi olarak bu evraklar için bir para toplamaya izin vermemiştir. Okul idareleri okulun ihtiyaçlarına veli katkısını sağlamak için bu durumları vesile kılmıştır. Doğrusu hiçbir şekilde ücret talep edilmemesidir.

Herşeye rağmen, karne kelimesi öğrencileri değilse bile velileri heyecanlandırmaya devam ediyor. Tüm öğrencilerimize ve velilerimize mutlu olacakları karneler görmelerini temenni ediyorum.

***

Ortadoğu’da Bahar: Demirhan Kadıoğlu karikatür sergisi

Cumartesi günü Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde usta karikatürist Demirhan Kadıoğlu’nun Ortadoğu’da Bahar isimli karikatür sergisinin açılışına katıldım. Ortadoğu’ya yazın bir türlü gelmeyeceğinin belgelerini Kadıoğlu karikatürlerinde gerçekten çok güzel ifade etmiş. Serginin açılışında karikatürist İbrahim Özdabak, Edebiyatçı Selvigül Şahin, Gazeteci Erdal Şimşek, Adnan Öksüz ve Gökçen Göksal; Demirhan Kadıoğlu’nun sanat hayatı üzerine izlenimlerini dinleyicilerle başladı.

7 Renk, Elvan-ı Seb’a ve TRT Arapça’nın katkılarıyla TYB İstanbul Şubesi’nde 12 Ocak Cumartesi günü açılan Ortadoğu’da Bahar isimli karikatür sergisi 17 Ocak’a kadar gezilebilecek. İlgilenenlere tavsiye edilir.

Yorumlar