BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,81
ALTIN 2.425,29
YAZARLAR

Liseliler dikkat; devamsızlıktan sınıf tekrarı yapabilirsiniz

Eğitim öğretim yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde devamsızlıktan sınıf tekrarı konusu yeniden gündeme geldi.

Eğitim öğretim yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde devamsızlıktan sınıf tekrarı konusu yeniden gündeme geldi. Velilerimiz ve öğrencilerimiz değişik ortamlarda bu konu ile ilgili sorularını bize yöneltiyor. Bu sorulardan anladığımız kadarı ile devamsızlıktan sınıf tekrarı konusunda bir kafa karışıklığı söz konusu. Bu nedenle bu gün bu konuyu tekraren sizlere hatırlatıp, kafa karışıklığını gidermeye çalışacağız. Devamsızlıktan sınıf tekrarı ortaöğretimi (Liseleri) kapsadığı için, ortaöğretim kurumları yönetmeliği üzerinden değerlendirme yapacağız.

7 Eylül 2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazete’de “MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği” yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğin ikinci bölümü “Geç Gelme, Devamsızlık ve İlişik Kesme” konularını içermektedir.

Yönetmeliğin 35. maddesi derse geç gelmeyi belirlemektedir. Geç gelme birinci derse, sene başında öğretmenler kurulunca belirlenen süreye kadar olan kısımdır. Öğretmen tarafından öğrenci bu süreler içinde gelmişse derse geç gelmiş olarak kaydedilir ve devamsızlıktan sayılmaz.

Yönetmeliğin 36. maddesinin birinci bendi “Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.” demektedir. Aynı maddenin diğer bendinde “Günlük toplam ders saatinin yarısından fazla derse gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.” Hükmü yer almaktadır.

Devamsızlıktan sınıf tekrarını düzenleyen yönetmeliğin 36. maddesinin 5. bendi şöyledir. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır. Ancak kaynaştırma ve özel eğitim gerektiren öğrencilerin toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilir. Sınıf tekrarı hakkı bulunmayanların okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir.”     

Veliler ve öğrenciler yönetmeliğin bu maddesindeki 45 gün ve 10 gün mazeretsiz devamsızlık süresinde yanılmaktadırlar. Bu süre 10 gün mazeretsiz 35 gün de izinli veya raporlu olmak üzere toplamda 45 gündür. 45 gün izinli veya raporlu olup üzerine bir de 10 gün mazeretsiz devamsızlık hakkı yoktur. Bunu böyle yorumlayan öğrenci ve veliler yanılmakta, sınıf tekrarı yapmak zorunda kalmaktadırlar.

Eğitim öğretim yılının sonuna yaklaşıldığı, havaların mevsim şartlarından dolayı yaza dönmeye başladığı ve sınavların tamamlandığı bu günlerde devamsızlıklar artmaktadır. Yine üniversite sınavlarına hazırlanan 12. sınıf öğrencilerimiz de veli izin dilekçesi veya rapor alarak okula devam etmemektedirler. Her iki durumda olan öğrencilerimiz de okul devamsızlık günlerini özürlü veya özürsüz 45 günü geçirmemek durumundadır. Yönetmelik açık ve nettir. 45 gün devamsızlık yapan öğrenci sınıf tekrarı yapmakta, sınıf tekrarı yapma hakkı bulunmayan öğrenciler de açık Öğretim Liselerine yönlendirilmektedirler.

Onun için başta veliler olmak üzere MEB’in veli bilgilendirme sisteminden veya bizzat okula giderek öğrencisinin devam devamsızlık durumunu izlemeli ve sonuçta telafisi olmayan zor bir surumla karşı karşıya kalmamalıdır. Hepinize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum.

Not: Tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.  (1.5.2015)

                                                   

 

Yorumlar