BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,83
ALTIN 2.425,00
YAZARLAR

Kar tatili telâfi eğitimi yapılacak mı?

Yönetmelik yapılamayan derslerin telafisi için okul yönetimleri ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtiyor.

Dün mesai saati çıkışı İstanbul’da senenin ilk ciddi kar yağışı vardı. Tüm uyarılara rağmen benim gibi özel arabası ile trafiğe çıkanlar, evlerine ulaşabilmek için trafikte çile doldurdular. Yol kenarlarına hatta bazı yerlerde yol ortasına park edilip (terk edilip) bırakılmış araçlar vardı. Kayıp birbirine çarpışan otomobiller gibi çarpan arabaların haddi hesabı yoktu. Biz de yol boyu defalarca frene basıp, “La havle…” ile başlayan sabırlar çekip kaya kaya çok şükür bir kaza yapmadan evimize ulaşabildik.

Eve vardığımızda televizyonlarda haber saati başlamıştı. İlk defa ilkokul üçüncü sınıfa giden oğlum pür dikkat haber izliyordu. Ben yol maceramı yüksek sesle paylaşmaya çalışırken oğlum, “Baba sessiz olun alt yazı geçiyor, haberleri anlayamıyorum.” diye beni uyarıyordu. Hayretle oğlumun haber merakına dikkatimi yönelttim. Haberin alt yazısında “İstanbul’da okullar tatil mi? Az sonra.” ibaresi vardı. Çok geçmeden İstanbul’da 18.2.2014 Çarşamba günü okulların tatil olduğu haberi geldi. Diğer odada bilgisayarın başındaki oğlum da gülümseyerek müjde ile salona geldi; “Baba yarın okullar tatil.”

Zaten sosyal medya arkadaşlarım, başta öğretmenler olmak üzere tüm öğrencilerim çoktan hesaplarından, tatil haberini paylaşıp valimize, milli eğitim müdürümüze teşekkür mesajları yayınlamaya başlamışlardı. Bu yıl İstanbul başta olmak üzere ülkemizin bir çok il ve ilçesinde kar tatilleri peş peşe ilân edildi. Kar tatili ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın iş takviminde eğitim-öğretimin takvim yılı içerisinde 180 iş günü olarak yapılan hesaplamasından bir nebze ayrılma söz konusu.

Son günlerde sosyal medya hesaplarından, bazı internet sitelerinden okullardaki kar tatili nedeni ile yapılamayan dersler için ilâve takviye derslerin yapılacağı konusunda haberler yayınlanıyor. Bir kere peşin peşin söyleyelim; Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda bir resmi açıklamasına, bir duyurusuna biz hiçbir yerde rastlamadık. Fakat bu demek değil ki; telâfi eğitimleri yapılmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın en son yayınlanan “İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”ne baktığımızda konu ile ilgili neler yapılması gerektiği açıklanmış. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 7. maddesi olağanüstü hâller ile ilgili durumu düzenliyor. Şöyle ki; “MADDE 7 – (1) Eğitim ve öğretimi aksatacak nitelikte olağanüstü durum, sel, deprem, hastalık, elverişsiz hava şartları gibi nedenlerle mülki amirlerin ve il veya ilçe hıfzıssıhha kurulunun gerekli gördüğü durumlarda okullarda eğitim ve öğretime ara verilir.”

Bu olağanüstü durumlar nedeni ile yapılamayan derslerin nasıl telâfi edileceği ise yine İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 33. maddesinde düzenleniyor. Şöyle ki; “MADDE 33 – (1) İlköğretim kurumlarında; eğitim ve öğretimi aksatacak nitelikte olağanüstü durum, sel, deprem, hastalık, elverişsiz hava şartları gibi nedenlerle il veya ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararı ile gerekli gördüğü ve mahalli mülkî idare amirinin onayladığı durumlarda okullarda eğitim ve öğretime ara verilir. Bu gibi durumlarda öğrencilerin derslerinde eksik kalan konularda telafisi için okul yönetimleri ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince gerekli önlemler alınır.

(2) Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ders yılı içinde doğal afet, öğretmensizlik ve benzeri nedenlerle boş geçen dersler için yetiştirme programları uygulanır.

a) Yetiştirme programlarında görevlendirilecek öğretmenler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenir.

b) Bir dersin yetiştirme programı süresi, o dersin boş geçen ders saati toplamının yarısından az olamaz.

Yönetmelik açık açık yapılamayan derslerin telafisi için okul yönetimleri ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtiyor. Bu konuda kar gibi olağanüstü durumlar nedeni ile ilgili olarak okulların uzun süre tatil edilmesi dolayısı ile ilgili olarak işlenemeyen dersler için bir telafi eğitimi yapılacağını söylemek yanlış olmaz. Doğrusu da budur.

Öğrenciler tatil olunca, çocukluklarının gereği haklı olarak seviniyorlar. Fakat eğitim-öğretimden geri kalan bu süreler ile ilgili telafi eğitimleri yönetmelikte belirtilen yetkili kurumlar tarafından planlanmalı ve uygulanmalıdır. Kar tatili yapanlar, hepinize iyi tatiller. (18.2.2015)

                                                    

Yorumlar