BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

İyilikte yarışan sınıflar

İHH Türkiye’nin tüm kesimlerini yetim seferberliğine dahil edebilmek amacıyla 2013 yılı Kasım ayı itibariyle yeni bir kampanya başlattı.

Cumartesi akşamı Fatih’te hafta başı davet edildiğim “İyilikte Yarışan Sınıflar” isimli toplantıya katılma telaşındaydım. İstanbul’un trafiği malum; bu nedenle tedbirli davranıp toplantı saatinden bir hayli önce yola çıktım. Mecidiyeköy’den Eyüp Sultan’a gelip toplantıya birlikte gideceğimiz öğretmen arkadaşım Yüksel Sarıkaya ile buluştuk. Eyüp Sultan’dan da doğruca Fatih’e doğru yola çıktık. Sonuç olarak, toplantı saatinden bir hayli önce İHH’nın Fatih’teki genel merkezindeydik. Toplantının yapılacağı salona girdiğimizde, ilk gelenlerden olduğumuzu gördük.

Oturduğumuz masada Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden öğretmen arkadaşlar vardı. Bu iki genç öğretmen arkadaş Harun Tüysüz ve Sedat Cankılıç’tı. Az sonra kapıdan gülümseyerek Ali Ayçil girdi. Gülümseyerek masamıza yöneldiler. Uzun süredir görüşmediğimiz şair Ali Ayçi’le kucaklaşıp hasret giderdik. Ali Ayçil’in yanında Gerçek Hayat dergisinin yayın koordinatörü Turgay Bakırtaş vardı. İyi ki önce gelmişiz. Ali Ayçil ve masadakilerle koyu bir sohbete daldık. Az sonra aramıza karikatürist arkadaşımız Ahmet Altay da katıldı. Sohbetimiz daha da koyulaştı.

Davetliler birer ikişer salonu doldurmaya başlamıştı. Ev sahibimiz Murat Yılmaz, program akışını okuyup programın az sonra başlayacağını haber verdi. Bu arada salona eğitimci-yazar Mahmut Balcı girdi. Bizleri selamlayıp bir başka masaya yöneldi. Ardından grup olarak şairler göründü. İki Hüseyinler; Hüseyin Akın ve Hüseyin Karaca. Beyaz sakalları ile şair Adem Turan ortamı sımsıcak ısıtıverdi. Gazeteci Bünyamin Yılmaz ise en son salona girenlerdendi.

Bu arada Murat Yılmaz sunumunu yapmak üzere yerini almıştı. Yılmaz konuşmasına ülkemizde ve dünyada milyonlarca yetim çocuk olduğunu söyleyerek başladı. Sadece Irak’ta 5 milyon yetim çocuk olduğuna vurgu yaptı. Dünyadaki bu yetim çocukların insan tacirleri, organ mafyası, açlık ve misyoner tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 20 yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir tarafında, savaş, doğal afet, hastalık, kronik açlık, yoksulluk vb. krizler nedeniyle yetim kalan çocuklara sağlık, gıda, eğitim ve güvenli ortamlarda barınma imkânı sağladığını ifade etti.

İHH’nın bu çalışmalar kapsamında 2007 yılında yetim çocuklara kendi ayakları üzerinde durana dek düzenli destek sağlayabilmek amacıyla “Sponsor Aile Sistemi” uygulamasını hayata geçirdiğini belirtti. Bu uygulama ile şimdiye kadar Türkiye dâhil 42 ülkede yaklaşık 32 bin yetim çocuğun hayırseverlerin katkılarıyla sürekli destek kapsamına alındığı açıkladı.

Dünya genelinde 135 ülke ve bölgede yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren ve her geçen gün onlarca çocuğun hamiliğini üstlenen İHH’nın, Türkiye’nin tüm kesimlerini yetim seferberliğine dahil edebilmek amacıyla 2013 yılı Kasım ayı itibariyle yeni bir kampanya başlattığını sözlerine ekledi.

İlköğretim ve lise düzeyindeki okullarda okuyan öğrencilerin katılabileceği Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı destekli “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyası kapsamında çocuklar ve gençlerin dünyanın herhangi bir yerindeki yetim kardeşlerine yardım eli uzatabileceklerini söyledi.

Kampanya ile savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık vb. sebeplerle hem Türkiye’de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya anne/babasını kaybetmiş olan yetim çocukların günlük ihtiyaçlarının Türkiyeli arkadaşları/öğrenciler tarafından karşılanmasını ve bu yolla dostluk ve kardeşliğin kıtalar arasındaki yegâne köprü hâline gelmesi hedeflediklerini belirtti.

İHH tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ve desteği ile yürütülecek “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” isimli kampanyaya katılan öğrenciler aylık 90 TL katkı sağlayarak dünyanın herhangi bir yerinde kötü koşullarda yaşam mücadelesi veren yaşıtlarının büyümesine destek olabilecekler; dedi.

Kampanyanın ikinci aşamasında ise öğrencilerin desteğiyle büyüyen her çocuk için Türkiye’de bir fidan toprağa ekilecek. Bir yetime kardeş olan sınıflara vakfın göndereceği tohumlar, öğrenciler tarafından toprakla buluşturulacak ve yetiştirilecek, diyerek sözlerini tamamladı.

Yılmaz’ın konuşmasının ardından şair, yazar ve öğretmenler söz alarak bu kampanyanın nasıl daha verimli hâle getirilebileceği konusunda fikirlerini belirttiler. Bu kampanya tanıtım toplantılarının ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığı ile her ilçede öğretmenlere yönelik düzenlenmesi fikri ağır bastı.

Aylık 90 lira gibi Türkiye koşullarında küçük bir meblağ ile bir yetime de bizler sponsor olabilme ve yeni hamiler bulabilme duyguları ile toplantı salonundan ayrıldık. Sizler de   adresini ziyaret ederek kampanya hakkında daha geniş bilgi alıp katkı sağlayabilirsiniz. (25.11.2013)

Yorumlar