BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
YAZARLAR

İmamlara da rotasyon

İmamların rotasyonu yazılı ve görsel basında ilgi çekici yönleri ile farklı şekillerde yer aldı.

Rotasyon (Yer değiştirme) kelimesini duyduğumuzda aklımıza hemen öğretmenlerin yer değiştirmesi gelmekte. Çünkü ülkemizde 1 milyona yakın sayıda öğretmen var. Hemen her ailenin eğitimle, öğretmenle bir şekilde ilişkisi var. İmamların rotasyonu ise memurlar arasında belki de en son aklımıza gelen yer değiştirmeler arsında gelir. Çünkü hemen her yerde mahallemizin camisinin din görevlisi imamlar, devlette çalışan memur olarak değil de farklı bir yerde değerlendirilir. Onlar mahallemizin, bölgemizin bilir kişisi, çocuğumuz doğduğunda ismini koyan, çocuğumuzun askere uğurlanmasında dua eden, çocuğumuz evlendiğinde dini nikahını kıyan, bir yakınımız öldüğünde cenazemizi kaldıran… kişilerdir.

Bu nedenle toplumumuzun cami görevlisi imamlara bakış açısı, diğer memurlara bakışından biraz farklıdır. Belki bildik bileli mahallemizin imamı aynı muhterem kişidir. Onların da bir devlet memuru olduğu, zorunlu yer değiştirmeye tabi olduklarını pek düşünmeyiz. İmamların rotasyonu yazılı ve görsel basında ilgi çekici yönleri ile farklı şekillerde yer aldı. Geçtiğimiz yıl basına yansıyan yönleri ile imamların rotasyonundan haberdar olduk.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesine girdiğimizde, 15.04.2015 tarih ve 2937 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği”ne göre din görevlilerinin rotasyonunun uygulanmaya çalışıldığını gördük. Yönetmeliğin 37. Maddesi “Cami görevlilerinin mahalli hizmet gereği yer değiştirmeleri”ni düzenlemektedir.

Buna göre; “Görev yaptığı camide sekiz yılını tamamlayan cami görevlilerinin yer değiştirmelerini her yıl Haziran ayında toplanarak aşağıdaki kıstaslara göre gerçekleştirir.” denilmektedir. Yönetmeliğe göre imamlar da öğretmenler gibi görev yaptıkları kurumda en fazla 8 yıl çalışabileceklerdir. Fakat uzun yıllar imamların çalışma süreleri ile ilgili olarak hiçbir düzenleme yapılmadığı için; gerekli olan rotasyonun birdenbire uygulanması cami görevlileri için problem oluşturmaktadır.

Bir cami görevlisinin ağzından konuyu bir de onların açısından dinlediğimizde; “Ben buraya atandığımda burada bir cami yoktu. Biz dernek kurup bu gördüğünüz camiyi inşa ettik. Mahalledeki her kişiyi tek tek tanırım. Kimin ne sorunu var, kimin ne derdi var bilirim. Şimdi yaşadığımız bu yerden apar topar ayırılmak bize zor geliyor.” diyor. İmam kendi açısından haksız sayılmaz.

Yönetmelik dediğimiz gibi uzun yıllar sonra uygulanmaya başladığı için Diyanet İşleri Başkanlığı da esnek bir rotasyon öngörmüş. Yönetmeliğe GEÇİCİ-1. Madde eklenmiş. Buna göre; “37 nci maddedeki kıstaslar dikkate alınarak bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte cami görevlilerinden görev yaptığı camide yirmi yılını tamamlayanların yer değişiklikleri 2015 yılı Haziran-Eylül döneminde, on beş yılını tamamlayanların yer değişiklikleri 2016 yılı Haziran-Eylül döneminde yapılır. Bu Yönetmeliğin 37 nci maddesindeki süreye göre zorunlu yer değişiklikleri ise 2017 yılından itibaren yapılmaya başlanır ve sürelerin hesaplamasında 1 Haziran tarihi esas alınır.”        

Buna göre 2015 yılında 20 yılını dolduranlar, 2016 yılında 15 yılını dolduranlar rotasyona, zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulacaktır. 2017 yılından itibaren de 8 yılını dolduranlar rotasyona tabi tutulacaktır. Rotasyonda kademeli bir geçiş söz konusudur.

Çalışanlara ilk anda kurdukları düzenin bozulması gibi gelen rotasyon, aslında hizmet alan ve hizmet veren için faydaları daha çok olan bir olaydır. Fakat uygulamada çalışanları da çok fazla sıkıntıya düşecekleri şekilde bir çalışma yapılmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü günümüz şartlarında büyükşehirlerde ilçe içerisinde taşınmalar bile ailelere maddi anlamda büyük yükler getirmektedir.

Çalışanların daha verimli çalışmaları için yapılan rotasyonlar tüm boyutları düşünülmez ise tersine bir durumla karşılaşmak da söz konusudur. Hepinize iyi bir hafta temenni ediyorum. Kalın sağlıcakla. (25.5.2015)

www.facebook.com/ekrem.aytar.9                                                   

www.twitter.com/ekremaytar

Yorumlar