BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

İlk ders bakan Avcı’dan: Cep telefonunu nasıl kullanmalıyız?

MEB’in yaptığı değişikliklerle yazılı olmayan nezaket kuralları yanında, okullarda cep telefonu kullanımı ile ilgili de bazı değişiklikler yapıldığı vurgulandı.

2015-2016 Eğitim öğretim yılı Pazartesi günü başladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da ilk ders zili il birlikte Ankara Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle birlikte derse girdi. Akşam haberlerinde görüntüleri haber bültenlerinde hep birlikte izledik. Muhabirler iletişim bilimleri fakültesinde bu işin profesörü olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya; Yönetmelikte, cep telefonu disiplin cezasına neden oluyor. Bu konuda ailelere, öğrencilere bir tavsiyeniz olacak mı?" sorusunu yöneltiyor.

Soru üzerine konunun uzmanı Bakan Avcı, cevabını adeta fakültede öğrencilerine ders verir gibi tane tane anlatıyor. Öncelikle Türkiye´nin cep telefonu kullanımında İngiltere’yi ikiye katladığı yönündeki haberleri gördüğünü paylaşıyor.

Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı’nın bu konuşmalarını müsadenizle siz değerli okurlarıma yeni eğitim öğretim yılının ilk dersi olarak paylaşmak istiyorum.

Sonrasında telefonlarda, çok uzun konuşulduğunun altını çizen bakanımız, dersine MEB’in ana sayfasında da yer alan ()  şu sözlerle devam ediyor:

"Henüz cep telefonlarının bu kadar yakından kulağımıza dayanıp kullanılmasının ne tür beyinsel etkiler yaptığını bilmiyoruz. O bakımdan bu konularda çok ihtiyatlı olmakta fayda var. Çok zorunlu haller dışında telefonları uzun uzun kullanmamak gerekiyor. Sözü çok uzatarak, karşımızdakini meşgul ediyor olabiliriz. Karşımızdaki insan nezaketinden bir şey söylemiyor olabilir. Onun için telefonda en kısa sürede meramımızı anlatıp kapatmakta, çok fazla dedikodu için muhabbet için kullanmamakta fayda var.

SMS’ler de aynı şekilde. Oralarda da yazma yeteneğimiz büyük ölçüde köreliyor. Belli karakter sayısıyla yazmak zorunda olunduğu için kelimeleri olur olmaz kısaltıyoruz. Bunu yapmayalım. Bu bir süre sonra kelimenin gerçek yazımını unutmamız, imlanın bozulması anlamına gelebilir. SMS gönderdiğimiz zaman da Türkçe’nin kurallarına uygun yazımlara dikkat etmekte yarar var.

Cep telefonu da olsa, tablet bilgisayar da olsa başka bilgisayar da olsa bunlar bir tür alettir. Adı üstünde araçtır. Bazı işleri daha kolay ve hızlı yapmak için işimize yarar ama çok aşırı kullanımda bazı yeteneklerimizin körelmesine yol açabilir.”  Bakan Avcı bu noktada bu aletleri dikkatli kullanmaya dikkatlerimizi çekiyor.

Öğrencilerin velilerden en sık talebi olan cep telefonu modelini değiştirme isteklerine de Bakan Avcı şu sözlerle açıklık getirdi. “Model değiştireceğiz, her yeni modelden alacağız gibi şeylere de kapılmayın. Bu marka düşkünlüğü çok iyi bir şey değil." Avcı, bazı durumlarda yeni modellerin cazip hale getirilmesi için kullanılmayacak pek çok uygulama yüklendiğini, eski modellerin, yeni çıkan modellerden çok daha fonksiyonel olabildiğini söyledi.

Şu anda öğrenciler başta olmak üzere hemen hemen tüm toplumun sosyal medyada fotoğraf paylaşma merağı konusunda da Bakan Avcı şunları söyledi: "Öyle, olur olmaz yolda, sokakta, parkta, vapurda, otobüste trende belli bir toplulukta tanımadığınız kişilerin iyi ya da kötü, gülünç veya ciddi görüntülerini izin almadan çekmek, hem nezakete aykırıdır, hem de gerektiğinde yargı konusu bile olabilecek bir suç olabilir. Mahremiyete tecavüz anlamına gelir. Onun için yakın arkadaşlar arasında bunları çok dikkatli kullanmak gerekir. Birbirinizin hoşlanmayacağı görüntülerini hem çekmeyin, hem de başkalarıyla paylaşmayın."

Avcı’nın bu sözleri başta öğrenciler olmak üzere tüm toplumun kulağına küpe yapması gereken yazılı olmayan nezaket kurallarındandır.

MEB’in yaptığı değişikliklerle yazılı olmayan nezaket kuralları yanında, okullarda cep telefonu kullanımı ile ilgili de bazı değişiklikler yapıldığı vurgulandı. Bakan Avcı, "Yaptığımız değişiklikte başkalarının özel hayatına müdahale anlamına gelebilecek çekimler veya paylaşımlar konusu var. ´Ben çekmedim, arkadaşımdan aldım paylaştım´ bu da kurtarmıyor. Sakın bu tür şeylere girmeyin. Kimsenin hoşlanmayacağı görüntülerini en yakın arkadaşınız da olsa çekmeyin, çektirmeyin ve paylaşmayın. Yani bu aletlerin sadece birer araç olduklarını bilerek bilinçli bir şekilde kullanmaya gayret edin." şeklinde konuşmasını tamamladı.

Kalın sağlıcakla. (30.9.2015)

                                                   

Yorumlar