BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.401,01
YAZARLAR

Hafta sonu sınav var: 2014 Askeri Liseler Sınavı

2014 Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu’nda öğrenim görecek öğrencileri seçme sınavı, 20 Nisan 2014 Pazar günü tüm yurtta saat 9:30’da gerçekleştirilecektir.

2014 Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu’nda öğrenim görecek öğrencileri seçme sınavı, 20 Nisan 2014 Pazar günü tüm yurtta saat 9:30’da gerçekleştirilecektir. Ortaokulların 8. sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrenciler, ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan sınava 10 Şubat-7 Mart 2014 tarihleri arasında müracaat etmişlerdi. Sınava müracaat eden öğrenciler, sınav giriş belgelerini müracaatta kendilerine verilen şifre ve T.C. kimlik numaraları ile ÖSYM’nin https://ais. internet adresinden edinebileceklerdir.

Öğrenciler sınava gider ilken siteden aldıkları bu fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi’ni ve T.C. kimlik belgesi ya da pasaportlarını da yanlarında bulundurmak zorundadır. ÖSYM’nin sitesinden alınacak sınava giriş belgeleri renkli veya siyah beyaz olabilecektir. Aday öğrencilerin sınava girmeden önce sınava girecekleri binayı ve salonu daha önceden gidip görmeleri sınav günü istenmeyen olumsuzlukların yaşanmasına mani olacaktır. Bu belgeleri yanında bulundurmayan aday kesinlikle sınava alınmayacaktır.

2014-ALS sınavına giren öğrencilerin bir bölümü askerliği meslek olarak düşünmeyen öğrencilerdir. Bu öğrencilerin amacı 28-29 Nisan tarihlerinde ikincisi gerçekleştirilecek olan TEOG sınavı için bir antrenman olarak düşünmektedir. Bir kısmı da okul idareleri tarafından sınavlara girmeleri teşvik edilip, yüksek puanlar alarak okulun başarı grafiğini, çıtasını yükseltme gayesindedir. Tabi asıl sınava girme gayesi askerliği meslek olarak seçmeyi düşünen büyük kitledir. Bu öğrenciler sınav için zorlu yollardan geçmiş; istedikleri askeri liseye girmek için ilk engeli aşma çabasındadırlar. Bunun için ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan bu yazılı sınavı geçmek zorundadırlar. Bu sınavı geçen öğrenciler 2014-ALS Kılavuzu’nda yer alan diğer şartları yerine getirmek için yola devam vizesi alacaklardır.

Aday öğrencilerimizin sınavda dikkat etmesi gereken kurallar vardır. Bunlar basit ve herkes tarafından bilinen ve her ortamda tekrarlanan kurallardır. Bir kere de bizim hatırlatmamız mutlaka faydalı olacaktır. Öncelikle sınava bir gün kala normal saatte uyuyup, uykunuzu iyi alın. Kesinlikle dışarıda yemek yemeyin, yemeklerinizi evde yiyin. Sınava gideceğiniz kıyafetler rahat ve hava şartlarına uygun olsun. Sınav sabahı biraz erken kalkın ve mutlaka kahvaltı yapın. Sınavdan önce kolalı içecekler ve bol su içmeyin. Yoksa sınav esnasında tuvaletiniz gelebilir. Tuvalet için sınavdan çıkma izni verilmediği için mağdur olabilirsiniz. Yanınıza müsvedde kağıdı, kalem, silgi gibi malzemeler almayın. Bunlar ÖSYM tarafından verilmektedir. Cep telefonu, elektronik özellikli saat gibi aksesuarların da üzerinizde bulunmaması gerekmektedir. Sınav günü sakin olmanız, heyecanlanmamanız gerekmektedir. Sizin gibi bu sınava giren bir çok aday var ve bu adaylar da sizinle aynı durumdadır. Sınavlarda çok sık karşılaşılan sorunların başında soru kaydırma, yanlış işaretleme hataları gelmektedir. Bunun için sakin bir şekilde işaretlemelerinizi yapın.

Bu sınav ne dünyanın başlangıcı ne de sonudur. Olumlu düşüncelerle sınava girerseniz, çalışmalarınızın karşılığını mutlaka alacağınızı unutmayın. Sınava ilk başlarken heyecanlı olmanız gayet normaldir. Fakat cevap kağıdını kontrol edip, kitapçığın sayfalarının eksik mi tam mı olduğunu kontrol ettikten ve görevlilerin açıklamalarını dinledikten sonra heyecanınız geçecektir. Artık sorularla başbaşasınız ve sorular da denemelerde çözdüklerinizden çok da farklı sorular değildir. Tek yapmanız gereken bu soruları ne acele ne de çok yavaş değil, gerektiği süre içerisinde cevaplamanız ve hedefe ulaşmanızdır.

ÖSYM tarafından 20 Nisan 2014 Pazar günü yapılacak yazılı sınav saat 9.30'da başlayacak ve 2 saat (120 dakika) sürecektir. Yazılı sınavda adaylara, ortaokul düzeyinde, çoktan seçmeli bir test uygulanacaktır. Askerî liseleri kazanan adaylar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askerî Tıp Fakültesi (GATF) için ayrı ayrı belirlenecektir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askerî liselerde (Kuleli Askerî Lisesi Çengelköy/İSTANBUL ve Maltepe Askerî Lisesi/İZMİR), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Deniz Lisesi Heybeliada/İSTANBUL’da, Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar ise Işıklar Askerî Hava Lisesi BURSA’da, GATF adına belirlenen adaylar ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Maltepe Askerî Lisesi/İZMİR ve Kuleli Askerî Lisesi Çengelköy/İSTANBUL’da öğrenim görme hakkını elde edeceklerdir.

 Yazılı sınavda adayların, ortaokul düzeyinde, sayısal, sözel ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesi amacıyla; Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacaktır. Testler, tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir. Sınav ortaokul düzeyinde Türkçe okuduğunu anlama, Türkçeyi doğru kullanma (30), Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (7), Millî Tarih (4), Türkiye Coğrafyası (4)), Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü (30) ve Fen Bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Fizik (9), Kimya (8) ve Biyoloji (8)) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.

Başta hafta sonu sınava girecek oğlum olmak üzere tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum. (16.04.2014)

                                                   

Yorumlar