BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.516,09
YAZARLAR

Eğitim kurumu yöneticilerinin hâli ne olacak?

04 Ağustos 2013 Pazar günü Resmi Gazete’de MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği son hâli ile yayınlandı. Bir önce yayınlanan yönetmelik 28 Şubat 2013 tarihli idi ve maalesef bu yönetmeliğe göre hiçbir kurum yöneticisi atan

Eğitim kurumu yöneticilerinin (Okul müdürü ve müdür yardımcılarının), öğretmenlerin sesine kulak verirseniz okullarda yönetici olarak çalışılmaz. Bu iş (Okul yöneticiliği) yapılacak bir iş değildir. Öğrencisi bir dert, velisi iki dert; asıl bakanlık ise başlı başına bir derttir. Para toplamak yasak, okullara (ilköğretim) ödenek ise hiç yoktur. Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal kimselere derdini anlatamazsın. Gel de işin içinden çık.

Fakat ne hikmetse bunca yakınmalara karşın ülkemizdeki binlerce okulun okul yöneticiliklerinin hepsi de doludur. Boş kurum yöneticiliği hiç yoktur. (Kadrolu veya vekil olarak hepsi de doludur.) Ne hikmetse hangi zaman ve şartlarda hangi kurumun okul müdürlüğüne kadro açılsa az sayıdaki bu okul yöneticiliğine ihtiyacın çok çok üzerinde aday adayı yönetici olmak için müracaat etmektedir. Bu durum üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarında incelenmesi gereken bir durumdur.

Bu girişi yapmamın sebebi hikmetini anlamışsınızdır. 04 Ağustos 2013 Pazar günü Resmi Gazete’de MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği son hâli ile yayınlandı. Bir önce yayınlanan yönetmelik 28 Şubat 2013 tarihli idi ve maalesef bu yönetmeliğe göre hiçbir kurum yöneticisi atanamadı. Hiçbir eğitim çalışanından olumlu tepki alamayan bu yönetmelik, tepkiler ve eğitim çalışanlarının görüşleri de göz önüne alınmak şartıyla son hâli ile yayınlandı.

Son yönetmelik de yayınlandığı Pazar gününden günümüze kadar başta sendikalar olmak üzere eğitim çalışanları tarafından eksik yönleri ile çeşitli ortamlarda yüksek veya alçak sesle tartışıldı. Fakat görünen o ki; artık bu cılız eleştiriler olsa da en kısa sürede eğitim kurumu yöneticiliklerine bu yönetmeliğe göre öncelik sırasına göre sınavlı atama, isteğe bağlı yer değiştirme ve rotasyona bağlı yer değiştirmeler yapılacaktır.

Herkesin yakındığı fakat üst paragraflarda da değindiğimiz gibi olmak için çok sayıda kişinin kapılarda yığıldığı eğitim kurumları yöneticiliği yönetmeliğinin; eğitim kurumu yöneticileri açısından değerlendirmesini kısaca şöyle yapabiliriz. Bir kere yönetmeliğin 1. maddesi eğitim kurumu yöneticilerinin en karşı çıkması gereken maddedir. Neden mi?  Maddeyi noktasına virgülüne dokunmadan dikkatlice okursak ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumları yöneticiliklerini ikinci görev olarak yürüteceklerin seçimine, atanmasına ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.” Bu maddeye göre eğitim kurumu yöneticiliği öğretmenlere bir kadro olarak verilmemekte; asıl kadrosunun olduğu öğretmenliğe ek ikinci bir görev olarak verilmektedir. Bu da kurum yöneticilerinin yıllardır yakındıkları bir başka ile kurum yöneticisi olarak atanamama karmaşası başta olmak üzere bir takım daha başka sorunları da beraberinde getirmektedir. Kamuoyunun kurum yöneticisi olan kişilerin makam tazminatı, maaş artışı gibi ek gelirlerin beraberinde geldiğini zannetmeleri maalesef bu madde ile hayal olmaktan öte bir anlam ifade etmemektedir. Halbuki kurum yöneticiliği kadro olarak verilse bu hayal gerçeğe dönüşebilecektir.

 İlk madde ile yanlış iliklenmeye başlayan düğme, maalesef bundan sonraki düğmeler doğru da iliklense düzgün bir konuma gelemeyecektir. Yönetmeliğin 4. maddesinde kurum yöneticisi tanımı olarak eğitim kurumu müdürü ve müdür yardımcısı geçmektedir. Müdür başyardımcısı tanımına hiç değinilmemektedir. Fakat yönetmeliğin 12. maddesinde müdür başyardımcılığına nasıl atama yapılacağı açıklanmaktadır. Şu an hâlen görevde olan müdür başyardımcıları kazanılmış haklarla yer değiştirmeye ve atamaya tabi tutulurken, yeni atanacak müdür başyardımcıları var olan müdür yardımcıları arasından okul müdürünün inhası (Resmî bir göreve atama veya bir üst aşama için yazılan yazı), il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile atama yapılacağı belirtilmektedir.

28 Şubat’taki yönetmeliğin en çok tepki alan konularından biri müdür ve müdür yardımcıları için sözlü sınavın, mülakatın uygulanması idi. Bu yönetmelikte sadece okul müdürleri için yönetmelikte belirtilen çerçevede hazırlanan komisyon tarafından sözlü sınavın, mülakatın uygulanacağı maddesi yer alıyor. Buradaki çekince mülakatta bazı kişilere ayrıcalık tanınacağı kaygısıdır. Yoksa mülakat tam olarak uygulanmalı, hiç kimseye ayrıcalık tanınmamalı ve binlerce kişiye liderlik yapacak kurum yöneticisi doğru kişi tercih edilerek seçilmelidir. Yoksa yanlış kişi kurum çalışanları, öğrenciler, veliler ve bulunduğu ortamı olumsuz olarak etkilemektedir.

Bu yönetmelikle kurum yöneticilerinin hepsine (Okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı) rotasyon uygulaması getirilmekte ve eşit şekilde 6 yıl olarak uygulanmaktadır. Bu da daha önce okul müdürlerine farklı, müdür yardımcılarına farklı olan uygulamayı eşitlemiştir. Rotasyonun okul müdürlerine uygulandığı ilk yıldaki yoğunluk bu uygulama döneminde müdür yardımcılarında görülecektir.

Yönetmeliğe göre kurum yöneticiliğine ilk atamalar her yıl Mayıs-Haziran aylarında; yer değiştirmeler ise Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleştirilecektir. Fakat 2013 yılına özel geçici maddeye göre; “1-2 Ekim 2011 tarihlerinde yapılan yönetici seçme sınavından alınan puanlara göre herhangi bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanmamış olanların bu puanları, yapılacak ilk yazılı sınava kadar, bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak atamalara başvurabilmek üzere yazılı sınav sonucu olarak kabul edilir. Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak atamalar, bir defaya mahsus olmak üzere, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren iki ay içerisinde gerçekleştirilir.” denilmektedir. Bu da demektir ki 2 aylık sürenin dolduğu 4Ekim 2013 tarihine kadar kurum yöneticiliğine atamalar yapılacaktır.

Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, eksiği ve fazlası ile yürürlüktedir. Atama bekleyen tüm adaylara ve bu yönetmeliğe göre atanacak tüm yönetici arkadaşlarımıza yeni görevlerinde başarılar diliyoruz. Yönetmelik hayırlı ve de uğurlu olsun.

Not: Tüm okurlarımızın Ramazan Bayramı’nı şimdiden can-ı gönülden tebrik ediyorum. (07.08.2013)

Yorumlar