BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.513,32
YAZARLAR

Eğitim-Bir Sen yükselişe mi geçiyor?

Sonuç olarak yeni eğitim öğretim yılı ile birlikte Eğitim-Bir Sen’de bir canlanma başladığı ve ivmenin aşağıya doğru değil tersi yönde olacağı görülüyor.

Eğitim-Bir Sen (Eğitimciler Birliği Sendikası) 14 Şubat 1992 yılında Mehmet Akif İnan ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Başta öğretmenler olmak üzere kamu görevlilerinin sendikal haklara kavuşması ve demokrasinin tabana yayılarak gelişmesi, sivil toplumun güçlenmesi çalışmalarına katkılar sağlamıştır.

Kuruluş yıllarında üye sayısı bir hayli sınırlıdır. 1 Ocak 2003 tarihinde 18.000 resmi üyesi bulunan Eğitim-Bir Sen, 15 Mayıs 2009 tarihinde 137.464 üye sayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nda ilk kez yetkili sendika olmuştur. 15 Mayıs 2011 tarihi itibarıyla 195.695 üyeyle eğitim hizmet kolunda “genel yetkili sendika” olmaya devam etmektedir. Şu an Eğitim-Bir-Sen, 15 Haziran 2012 tarihinde 231.472 üye sayısıyla eğitim hizmet alanında Türkiye’nin en büyük sendikası durumundadır.

2012-2013 yılı memur maaşlarını toplu sözleşme masasına kamu görevlileri sendikaları heyet başkanı olarak Eğitim-Bir’in de içinde bulunduğu Memur-Sen başkanı Ahmet Gündoğdu oturdu. Görüşmeler sonucu hakem Kurulu 2012 için yüzde 4+4, 2013 için yüzde 3+3 zam yapılmasını kararlaştırdı. Bu sonuç hiçbir kamu görevlisini tatmin etmedi.

Eğitim-Bir Sen üyeleri arasında özellikle ek ödeme konusunda yüksek bir ödeme alınacağı algısı oluşmuştu. Tabi ek ödeme de alınamayınca sendika üyeleri arasında sesler yükselmeye başladı. Bu nedenle sınırlı sayıda da olsa istifaların geldiği biliniyor.

Ardından eğitim sendikalarına bir yenisi daha eklendi; Aktif Sen (Aktif Eğitimciler Sendikası). Bu sendikanın tabanı da Eğitim-Bir Sen tabanı ile örtüşmekte. Eğitim-Bir Sen’den istifa edenlerin bu sendikaya üye olmaları muhtemel. Buraya kadar görünen tablo, Eğitim-Bir Sen’in üye kaybı noktasında düşüşte olduğu.

Cumartesi günü İstanbul Bayrampaşa’da Eğitim-Bir Sen’in İstanbul İl Divan Kurulu toplantısı vardı. Bu toplantıya Memur Sen ve Eğitim-Bir Sen’in genel başkanı Ahmet Gündoğdu da katıldı. Ahmet Gündoğdu katılımcılara toplu sözleşme masasında yaşananları anlatarak hasbihal etti. Masadan bir çok kazanımlar edinildiğini anlattı. Fakat ek ödeme konusunda istediklerini alamadıklarını söyledi. Nihayetinde bunun bir son olmadığını mücadeleye devam ettiklerini, edeceklerini söyledi. “Önümüzde mahalli seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bu ortamı çalışanlarımızın lehine değerlendirmeliyiz.” dedi.

İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Yalçın Yayla, eğitim öğretim yılı öncesi 40 bin öğretmen atandığı, İstanbul’da göreve başlayan yeni öğretmenlere sendikanın tanıtımı ve üye olmaları için çalışmalar başlatıldığı ifade etti.

Toplantıda en büyük sorunlardan birinin “başörtüsü” sorunu olduğu vurgulandı. Bunun çözümü için de çalışmaların devam ettiği belirtildi. Eğitim-Bir Sen olarak kangren olmuş bu yaranın çözümü için önümüzdeki günlerde önemli adımlar atılacağı ifade edildi.

Görünürde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Eğitim-Bir Sen’de bir duraklama gözlemleniyor. Sonuç olarak yeni eğitim öğretim yılı ile birlikte Eğitim-Bir Sen’de bir canlanma başladığı ve ivmenin aşağıya doğru değil tersi yönde olacağı görülüyor.   

Yorumlar