BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
YAZARLAR

Dönüşen okullarda öğretmen rotasyonu nasıl uygulanır?

Dönüşen okullarda öğretmen rotasyonu nasıl uygulanır? Memurhaber.com yazarımız Ekrem Aytar kaleme aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değişikliği Yönetmeliği, 17 Nisan 2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin 48. Maddesi, “Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi”ni belirlemektedir. Buna göre, öğretmenler aynı eğitim kurumunda adaylık süreleri dahil toplamda en fazla 8 yıl görev yapabilirler. Yönetmelikte ders yılı sona erdiği tarihten en fazla iki ay içerisinde valiliklerin belirlediği gruplar içerisinde olmak üzere ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atamaları yapılır; denilmektedir.

Yönetmeliğin Geçici 3. maddesi;48 inci madde hükümleri aynı eğitim kurumunda; 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl görev yapan öğretmenler hakkında uygulanır.” denilmektedir.

Öğretmenlerin rotasyonunda kafa karıştıran olay; öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma sürelerini belirleyen 48. maddenin 7. bölümünde yer alanAdı değişen, dönüşen veya birleştirilen eğitim kurumlarında geçen sürelerin tamamı 8 yıllık görev süresinin hesabında birlikte dikkate alınır.” ifadesidir.

Bir çok il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü bu ifadeye göre, dönüşen okullardaki çalışma sürelerinin hesaplanmasında bir yanlışlığa düşmektedir. Örnek vererek açıklayacak olur isek; Cumhuriyet İlköğretim Okulu dönüşüm sonucunda Cumhuriyet İlkokulu’na dönüştü. İlkokul öğretmenleri aynı okullarında görevlerine devam ediyor. Branş öğretmenleri de dönüşüm sonucu İstiklâl Ortaokulu ile eşleştirilerek, atamaları re’sen bu okula yapıldı. Cumhuriyet İlkokulu’nda görevli öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda çalışma süreleri okulun eski ismi de olsa Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda başlama süreleri ile hesaplanacak ve süreleri dolmuş ise, rotasyona tabi tutulacaklardır.

İstiklâl Ortaokulu’na atanan branş öğretmenleri ise artık yeni bir okulda göreve başlamışlardır. Rotasyona tabi tutulacakları, aynı eğitim kurumundaki çalışma süresi hesaplanırken Cumhuriyet İlköğretim Kurumu’ndaki göreve başladıkları tarih esas alınmayacaktır. İstiklâl Ortaokulu’ndaki çalışmaya başladıkları tarih esas alınacaktır.

Aynı durum ilköğretim kurumu iken ortaokul olup, sınıf öğretmenleri farklı bir dönüşen okula gönderilmiş ise oradaki hesaplama da örnekteki gibi olacaktır.

Öğretmenlerin il içi yer değiştirmeleri başvuruları 20 Mayıs 2015 ve 26 Mayıs 2015 tarihleri arasında alınacak ve 29 Mayıs 2015 tarihinde valiliklerce ilân edilecektir. Rotasyona gireceğini düşünen öğretmenler de zorunlu olarak istemediği bir okula tayin olmaktansa, isteğe bağlı daha istediği bir okula tayin istemek için il içi yer değişikliği müracaatında bulunmaktadır. Burada da en büyük karışıklık dönüşen okullardaki durum ile ilgilidir. Dönüşen okulların durumu açık ve net olarak yukarıda örneklendirmeye çalıştığımız durum gibidir.

İl içi isteğe bağlı yer değiştirmelerden sonra, öğretmenlerin iller arası yer değiştirmeleri gerçekleştirilecektir. MEB iller arası yer değiştirme başvurularını 10-16 Haziran 2015 tarihleri arasında alacak ve atamaları da 18 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirecektir.

İl içi ve iller arası yer değiştirmeler tamamlandıktan sonra da yönetmelikte de yer aldığı gibi; ders yılı sona erdiği tarihten iki içerisinde gerçekleştirilecektir. Rotasyon için valiliklerce coğrafi durum ve ulaşım imkânları göz önüne alınarak belirlenen ilçe grupları içerisinde gerçekleştirilecektir.   

Tüm öğretmenlerimizin daha verimli çalışabilmeleri için, kendi isteklerine uygun eğitim kurumlarında çalışmaları mantıklıdır. Öğretmenlerimiz il içi, iller arası ve rotasyona bağlı yer değiştirmelerde biraz dikkatli davrandıklarında; mutlu ve verimli çalışacakları kurumlara atamaları yapılacaktır.

Hepinize iyi bir hafta sonu tatili temenni ediyorum. Kalın sağlıcakla. (22.5.2015)

                                                   

Yorumlar