BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,96
ALTIN 2.447,68
YAZARLAR

Dikkat! Eğitimde yeni dönem, “Temel Liseler”

MEB velilerin açılış izni almayan Temel Liseler’e kayıt yaptırarak, para vererek mağdur olmamaları gerektiğini belirtti.

Dershanelerin kapatılması kamuoyunda çok konuşuldu, konuşulmaya devam ediyor. Dershanelerin kapatılması her dönem konuşulduğu için, dershanelerin kapatılması hakkında çıkan kanuna bir çok kişi “Son dakikada bir şeyler olur yine bu durum ertelenir.” Gözüyle baktı. Fakat dershanelerin kapatılmasında son dönemece girildiğinde artık taraflı tarafsız tüm kamuoyu dershanelerin kapatılması konusunda geri dönüş olmadığını gördü. Bu eğitim öğretim döneminin sonunda bildiğimiz anlamdaki liseye ve üniversiteye hazırlayan dershaneler tarih oluyor. Tabi KPSS, muhasebe gibi hazırlayıcı kurslar aynı şekilde faaliyetlerine devam edebiliyor.

Fakat yılların birikimi bunca dershane çalışanı, özellikle de dershanelerde çalışan öğretmenlerin ne olacağı konuşuluyordu. Devlet, belli kriterler koyarak, uzun süre dershane öğretmenliği yapan ve bu kriterleri tutan dershane öğretmenlerini MEB bünyesinde görevlendireceğini söyledi. Bu bir nebze de olsa büyük bir nüfus oluşturan dershane çalışanı eğitimcileri rahatlattı. Dershanelerin kapanması da birdenbire olmadığı için bu arada dershane çalışanı öğretmenlerden KPSS’yi kazananlar, daha önce MEB’de çalışanlar bir şekilde kendi istekleri doğrultusunda çalışma alanlarını yenilediler, yenilemeye devam ediyorlar.

Serbest piyasa, adından da anlaşılacağı üzere kendi alanını bir şekilde kendi oluşturur. Eğitim alanında da dershanelerin Temel Lise’ye dönüşüne ilk yıl sıcak bakmayan özellikle de zincir dershaneler bu yıl baktılar ki pek başka alternatifleri yok yine zincir halinde dönüşüme başvurdular. Hatta daha dönüşüm ile ilgili bürokratik işlemleri tamamlamadan bir çoğu el altından rklam yapmaya, önümüzdeki eğitim öğretim yılı için öğrenci talebi almaya başladı.

Öyleki bu durum internet medyasında ve ulusal basında yer aldı. Çünkü velilerin kafası karışıktı. Veliler eğitim ile ilgili herkese “Temel Lise nedir? Öğrencimi yollayayım mı?” türünden sorular sormaya başladı. “Temel Lise” kapanan dershanelerin süreç içerisinde başvurarak liseye dönüşmesinden başka bir şey değildir. 2018 yılına kadar d3rshane eğitimi verdikleri mekanda Temel Lise eğitimine devam edebilecek, bu arada da okul olabilecek şartları tutan mekanlara geçiş yapacaklardır.

Bu dershanelerden dönüşen ve dönüşecek Temel Liseler velinin durumunu çok iyi bildikleri ve analiz ettikleri için,öğrenciniz hem lise eğitimini alacak hem de üniversiteye hazırlanacak mealinde bir takım açıklamalarla lise öğrenci velilerini öğrencilerini kemdi Temel Liselerine davet ediyorlar. Öğrenci velisi de lise diplomasının bir getirisi olmadığı için, haklı olarak dershanelerin olmadığı bir ortamda öğrencisini yeni oluşmaya başlayan Temel Lise’ye özellikle de 11 ve 12. Sınıflarda vermeyi düşünüyor.

MEB bu kafa karışıklığını gidermek için geçtiğimiz günlerde Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü sayfasında bir açıklama yayınladı. Bu açıklamaya göre, velilerin açılış izni almayan Temel Liseler’e kayıt yaptırarak, para vererek mağdur olmamaları gerektiğini belirtti. Şu an Türkiye genelinde sadece 53 Temel Lise’nin faaliyet izni olduğunu ve bu liselerin kontenjanlarını (Alabilecekleri öğrenci sayısı) yayınladı. Bu kontenjanların hepsine de sadece 11 ve 12. Sınıf değil lisenin 4 sınıfına da orantılı olarak öğrenci alınabileceğine dikkatinizi çekelim.

Evet liseler hepimizin bildiği gibi düz liselerin kaldırılması ile Anadolu Lisesi, Anadolu Teknik Meslek Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liselerine dönüştü. Şimdi bunlara alternatif olarak bir de Temel Liselerimiz dünyaya geldi. Bu yıl yeni açılacak Temel Liseler ile tatlı bir rekabetin oluşacağı, Temel Liseler ile özele bir nebze de olsa dershaneye aktarılan ücretlerin dönmesi ile hareket olacağını söyleyebiliriz. Devlet Liselerinin de Temel Liseler ile birlikte hareketleneceğini söyleyebiliriz.

Fakat burada velilerin bilinçsizce reklamlara aldanmaması, yoksa sonucunda maddi ve manevi olarak sonuçlarına katlanmak zorunda olacağını belirtmek isteriz. Bu nedenle acele etmeden gerçekten bu işi bilen, bu işlere kafa yoran eğitimcilere danışarak karar vermelerinin öğrencilerinin geleceği için daha faydalı olacağını vurgulamak isteriz.

Görünen o ki; bu yıl Temel Liseler ile ve TEOG tercihleri ile lise seçimlerinin çok daha farklı olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bu konuya devam edecek gibi görünüyoruz. Şimdilik yerimiz sona erdi. Hepinize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum. Kalın sağlıcakla. (6.3.2015)

                                                    

Yorumlar