BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.400,72
YAZARLAR

Dershaneler şimdi “gerçekten” kapanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibarı ile devreye soktuğu “e-kurs” modülü ile dershaneleri gerçekten kapatmaya kararlı olduğunu göstermiş oluyor.

Öğretmen, öğrenci, veli ve eğitim dünyasının gündemini uzun süre “Dershaneler kapanıyor mu?” sorusu işgal etti ve etmeye de devam ediyor. “Yok kanun iptal etti; yok efendim Anayasa Mahkemesi iptal etti kapanmıyor.” şeklindeki polemikler hâlâ gündemde kendine yer bulmakta. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibarı ile devreye soktuğu “e-kurs” modülü ile dershaneleri gerçekten kapatmaya kararlı olduğunu göstermiş oluyor. Böylece vatandaşın sırtındaki kambur da kendiliğinden kalkmış olacak.

Veli; özellikle de öğrencisi 8. ve 12. sınıfta okuyan veliler ne yapacaklarına bir türlü karar veremez durumdaydılar. Dershaneler kapandı deniliyor; fakat karşılarında bir üst öğrenime devam edebilmeleri için Çin Setti gibi büyük birer sınav duvarı duruyordu. Öğrencisine ilâve kurs aldırmayan velinin öğrencisinin bu sınavlarda önlerde yer alıp, istediği iyi bir öğretim kurumuna yerleşmesi mümkün değil gibi görünüyordu. Bu nedenle veli de ister istemez ismi ne olursa olsun, öğrencisinin ek ders alabileceği bir kuruma veya şahsa müracaat etmek durumunda kalıyor/du.

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl sistemine yeni eklediği “e-kurs” modülü ile dershanelere olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıracağa benziyor. MEB yılların öğretmen, materyal, sınav… tecrübesini “e-kurs” modülü ile öğrenci ve öğretmenin kullanımına “ücretsiz” olarak açıyor. Bu da eğitimcilerin sürekli dile getirdiği “Dershaneleri kanunla değil, uygulamada ihtiyaç bırakmadan kapatabilirsiniz.” teorisini doğrular nitelikte bir uygulama. İhtiyacı ortadan kaldıracak ilk uygulama, ortaokullarda TEOG (Okulda yapılan 6 dersin yazılılarından birer tanesinin MEB tarafından ortak yapılması) ile hayata geçirilmişti. Liselerde de TEOG benzeri bir uygulama önümüzdeki yılarda uygulanmaya başlayacak. Bir de bu yazılılara hazırlığın “e-kurs” ile desteklenmesi dershanelere olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıracaktır.

MEB “Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-Kılavuzu”nu internet sitesinde ( ) yayınladı. Geçen yıl ilk denemesi yapılan uygulama, bu yıl çok daha profesyonel ve öğrenci-öğretmenin verimli kullanabileceği bir halde sistemli hale getirilmiş.

Öğretmenler 14-25 Eylül 2015 tarihleri arasında bu kurslarda görev almak üzere e-kurs modülü üzerinden müracaatta bulunacak. Öğrencilerde ister okula devam ediyor olsun, ister mezun olsun e-kurs modülü üzerinden kursa devam etmek istediğini belirtir şekilde internet üzerinden başvurusunu yapacak. İlçe milli eğitim müdürlüklerinde kurulan komisyonlar kursların açılacağı merkezleri (okulları) belirleyip kurslarda görev almak isteyen öğretmenleri 28 Eylül-2 Ekim 2015 tarihleri arasında görevlendirecek. MEB yıllardır internet ortamında biriktirdiği soru, videolu anlatım, deney… gibi materyallerini  adresinden öğretmen ve öğrencilere verdikleri şifrelerle yararlanmalarını sağlayacak. MEB aynı zamanda internet ortamı üzerinden kursiyer öğrencilerine periyodik olarak e-sınav uygulamaları da gerçekleştirecek.

Günümüz teknoloji imkânları ile eski alışkanlıklar yine MEB sayesinde değişmeye hız verecek. Artık basılı (Dergi, test vb…) destek malzemeleri gittikçe daha az kullanılacak ve çok kısa süre sonra hiç kullanılmayacak Çünkü yaz boyu çalışan MEB ülkemizdeki tüm okulları akıllı tahta ile donattı. Öğretmenler okul derslerini ve destekleme yetiştirme kurslarını bu akıllı tahtalı sınıflarda gerçekleştirecek.

Kurslara devam etmek isteyen öğrenciler de 21 Eylül-2 Ekim 2015 tarihleri arasında e-kurs modülünden müracaatlarını yapacak.  

Okullar açılır açılmaz MEB tarihinde yeni bir dönem başlayacak. MEB 3 Ekim 2015 tarihi itibarı ile de destekleme yetiştirme kurslarını başlatacak.

Burada maalesef mağdur olan bir veli-öğrenci kitlesi de dershaneler devam ediyor diyerek kayıt yaptıranlar olacak. okullardaki bu yeni ve verimli sistemi gören veli, kayıt yaptırdığı kurumlardan öğrencisini almak isteyecek, fakat önceden verdiği taahhütler (senet, kredi kartı, ödeme planı) kurumlar tarafından tahsil edileceği için mahkemelik durumlarla karşılaşacaklar.

MEB’in bu yeni sistemi kısa sürede hazırlaması ve hayata geçirmesi takdire şayan bir durum. Emeği geçen herkese teşekkürler. Öğrenci ve velilerde bu imkânlardan faydalanmak için bir an önce okullardan, MEB’in internet sitesinden bilgilenmeli ve ihtiyacına göre bir kursa kaydolmalıdır. Kalın sağlıcakla. (11.9.2015)

                                                   

Yorumlar