BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.424,05
YAZARLAR

Ders kitaplarının programlarını siz olsanız nasıl değiştirirdiniz?

MEB internet sitesinde 12.06.2015 tarihinde yayınladığı bir yazı ile taslak ders programları ile ilgili olarak başta öğretmenler olmak üzere, akademisyen, uzman, öğrenci, veli ve diğer paydaşların görüş ve önerilerini almak üzere Taslak Öğretim Programlar

Öğrencilik yıllarımızda okuduğumuz ders kitaplarındaki bir çok bilginin gereksiz olduğunu düşünürdük. Matematikteki havuz problemleri, hız problemleri bu nedenle sürekli mizah konusu olmuştur. Lise edebiyat kitaplarındaki vezinler de bir dönem gündemimizde yer edinmişti. Bu günkü öğrenciler ve de veliler de ( Program, Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı değişimi 2004 yılında geçirmiş olmasına rağmen) ilkokul kitaplarından tutun da, ortaokul ve lise kitaplarında günümüz bilimsel gelişmelerinden tutun da gereksiz, hayattan kopuk, yaparak-yaşayarak öğrenmeden uzak… gibi konuların güncellenmesini haklı olarak istemektedir.

Öğrenci ve velinin isteği ideolojik yaklaşımlardan öte eğitim bilimleri açısından ele alınmalıdır. Yoksa bu yazının konusu ideolojik yaklaşımlar değildir. Bu konu çok uzun ve sonuca ulaşması imkansız bir diğer mevzu bahistir.

MEB internet sitesinde 12.06.2015 tarihinde yayınladığı bir yazı ile taslak ders programları ile ilgili olarak başta öğretmenler olmak üzere, akademisyen, uzman, öğrenci, veli ve diğer paydaşların görüş ve önerilerini almak üzere Taslak Öğretim Programları’nı yayınlamıştır.

Değişmek üzere taslak hazırlanan dersler şunlardır. İlkokul Hayat Bilgisi Dersi (1,2,3. sınıf); İlkokul Matematik Dersi (1,2,3 v3 4. sınıf); Türkçe Dersi (1, 8. sınıf); Ortaokul Çevre ve Bilim Dersi Öğretim Programı, Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Dersi (9-12. Sınıf) taslak programları yayınlanmıştır. Taslak Öğretim Programlarına MEB’in internet sitesindeki şu adresten ulaşabilirsiniz. ( )

MEB son dönemlerde yapmak istedikleri konulardaki değişikliklerle ilgili olarak önce bir taslak hazırlıyor. Sonra da bunu ilgilerin görüş ve önerilerini almak üzere internet adresinde yayınlıyor. Alınan görüş ve öneriler doğrultusunda programda gerekli değişiklikler yapılarak uygulamaya konuluyor.

Biz daha çok eleştiriye dönük konuştuğumuzdan dolayı böyle görüş ve önerilere, dikkate alınmaz diye pek aldırış etmiyoruz. Bu yanlış alışkanlığımızdan vazgeçerek günümüzde çok önemli olan müşteri memnuniyeti düşüncesi ile konu ile ilgili görüş ve isteklerimizi gerekli yerlere iletmeliyiz.

Programların çok sık değişmesi bir dönem çok sık eleştiri konusu olurdu. Aslında program değil yeni bilimsel gelişmeler ışığında öğretim programları değiştirilmemekte yenilenmekte, restore edilmektedir demek daha doğru olacaktır.

Sizlerde bizim gibi kendi ders kitaplarınızda, öğrencinizin ders kitaplarında lüzumsuz konuların olduğunu düşünüyorsanız biraz vakit ayırıp en azından ilgili olduğunuz ders konusundaki taslak programı bir okuyun. Sonra da bu taslak programa ne gibi ilave ve çıkarmalar yapılması gerektiği düşüncenizi ilgili yere ulaştırınız. MEB bu imkanı tüm paydaşlara sunuyor.  Görüş ve önerilerinizle ilgili ek dosyalarınızı  e-posta adresine göderebilirsiniz. Lütfen iletilerinizde "Konu" kısmına ilgili taslak öğretim programının ismini yazınız .   

Görüş ve önerilerimiz dikkate alınmıyorsa, ondan sonra eleştiri yapma hakkımız sonuna kadar saklıdır. Hepinize iyi günler diliyorum. Kalın sağlıcakla. (15.6.2015)

                                                   

Yorumlar