BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.513,49
YAZARLAR

Cumhuriyeti ne zamandır bayram olarak kutluyoruz?

Cumhuriyet bundan tam 92 yıl önce, 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul ve ilân edilmiştir.

TDK (Türk Dil Kurumu) Türkçe Sözlüğünde cumhuriyet kelimesi, Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi.” olarak tanımlanmaktadır. Eğitim öğretim hayatımız boyunca da bu tanım çerçevesinde cumhuriyetin uygulama şeklini kavramaya çalışırız.

Birey olarak hepimizin okul hatıralarında Cumhuriyet Bayramı’nın önemli bir yeri vardır. Bayram törenlerine heyecanla katılmış; şiir okumuş, günün anlamı ile ilgili bir yazı okumuş, özlü sözleri tekrarlamış, bando veya folklor ekibinde yer almış… Cumhuriyet Bayramı’nı yüreklerimiz kıpır kıpır yaşamışızdır. Okullarda, evlerde bayram öncesi hazırlıklara da aynı şevk ve heyecanla katılmışızdır.

Cumhuriyet bundan tam 92 yıl önce, 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul ve ilân edilmiştir.

Cumhuriyet, şu an en ideal yönetim şekli olarak karşımızda durmaktadır. Bunun gereği olarak da cumhur (Halk) kendini yönetecek olan kişileri belli süreler için seçerek iş başına getirmektedir. Önümüzdeki hafta sonu, 1 Kasım 2015 Pazar günü ülkemizde bir kez daha seçimler gerçekleştirilecek ve Cumhuriyet yönetim şeklinin gerekleri yerine getirilecektir. Birey olarak hepimizin oyumuzu kullanarak sorumluluğumuzu yerine getirmek görevimizdir. Şimdiden hayırlı olsun.

Cumhuriyet ne zaman bayram olarak kutlanmaya başlamıştır?

Bu sorunun cevabını TBMM resmi internet sitesinden şu şekilde almaktayız. ( )

“Cumhuriyetin ilânının bayram olarak kutlanması, Dışişleri Bakanlığı’nın kanun teklifi ile gerçekleşmiştir. Dışişleri Bakanlığı 2 Şubat 1925'te 29 Ekim'in bayram olarak kutlanmasını kanun teklifi olarak önerdi. Teklif metninde "Medeni ülkelerden her biri kendisi için millî bayram olmak üzere tek bir gün kabul etmiştir. Her millet bu şekilde belirlediği günü, resmî özel gün sayarak yalnız o günü gerek ülke içinde, gerek dış temsilciliklerinde millî törenle icra eder... Yabancılara da kutlattırılması gereken, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletimizin resmî özel gününü öteki medeni ülkeler gibi bir gün olarak belirlemek lazımdır. O gün ise Cumhuriyetin ilânı günü olan 29 Ekim'den başkası olmamalıdır" denildi. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan 1925’te karara bağlandı. TBMM Genel Kurulu, 19 Nisan 1925 günkü toplantısında kabul ettiği 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim'i Cumhuriyet Bayramı kabul etti. Böylece Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim 1925’ten itibaren, ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlandı.”

Ülkemizde barış, huzur ve refahın devamı dileklerimle Cumhuriyet Bayramı’mız şimdiden kutlu olsun. (28.10.2015)

                                                   

Yorumlar