BIST 10.211
DOLAR 32,20
EURO 35,05
ALTIN 2.455,77
YAZARLAR

Aziz Sancar'dan gençlere altın öğütler

Nobel ödüllü bilim adamımız Aziz Sancar’dan gençlere “İyi akıl hocaları ve öğretmenler bulun.” tavsiyesi...

Geçtiğimiz hafta Özel Öğretim Kurumları ile ilgili bir çalıştaya katılmak üzere Adana’ya gittim. Uçakta Skylife Dergisi’nin Ocak 2016 sayısında; ülkemiz insanının ak gururu, algılarımızı değiştiren Nobel Bilim Ödülü’nü kazanan ilk Türk bilim insanı Aziz Sancar ile yapılmış bir röportajı okudum.

Röportajdan kazanılan bu başarının gelip geçici, tesadüfi bir başarı olmadığı açık seçik görülüyor. Aziz Sancar, 40 yıllık bilim çalışmalarının karşılığı olarak Nobel Bilim Ödülüne layık görüldüğü anlaşılıyor. Sancar; çalışmalarına ödül töreni ve ardından sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’ye daveti üzerine kısa bir süreliğine ara verdiğini ifade ediyor. Bu ziyaretlerden sonra yine laboratuarındaki çalışmalarına döneceğini söylüyor.

Aziz Sancar bu röportajında gençlere çok önemli üç tavsiyede bulunuyor. “Birincisi bir bilim insanı olarak kariyer zemini hazırlamanın yıllar isteyen ve devam eden bir süreç olduğunun farkına varmalarıdır. İkinci tavsiyem ise..."

analitik ve kreatif düşünmeyi öğrenmeleri; bu da çokca zaman ve çaba gerektiren bir iş. Son olarak da bu sürecin her adımında kendinizi geliştirmenize yardım edecek iyi akıl hocaları ve öğretmenler bulmanızdır.”

Bu bir paragraflık kısa tavsiyelerde gençlerimizin geleceğini şekillendirecek çok doğru bir yol haritası yer almaktadır. Bu sözleri kulağına küpe yapıp; istifade eden gençlerimiz ülkemiz ve kendi adlarına güzel bir ülke inşa edeceklerdir.

Sancar’ın birinci tavsiyesi; Anadolu tabiri ile gençlere ayran gönüllü olmamalarını tavsiye etmektedir. Belirledikleri alanda uzun yıllar iğne ile kuyu kazarcasına sabırla ve sebatla çalışıp başarıya ulaşmalarını tavsiye etmektedir. Çünkü bir alanda sürekliliği olan bir çalışma başarı ile sonuçlanacaktır.

İkinci tavsiye ise maalesef biz ülkemiz insanının bir hayat felsefesi hâline getiremediğimiz analitik ve kreatif düşünmeyi öğrenme önerisidir.

Analitik ve kreatif düşünme; zihinsel işlevlerin kullanıldığı bilişsel ve yaratıcı bir aktivitedir. Çok şükür ülkemizde küçük de olsa bu alanda gençlerimize reel olarak çalışan, örnek gösterebileceğimiz çalışmalar mevcut. Bu alan ile ilgili başlangıç olarak; Hayatın Her Anının Farkında Olmak İçin Düşünmek sloganı ile yola çıkan KAD Kritik Analitik Düşünme sitesini takip edebilir; kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sancar’ın üçüncü ve son tavsiyesi ise; hayat yolunda kendimize iyi rol modeller belirlememizdir. Bunun için de ilgilendiğimiz alanlar ile ilgili olarak en iyi hocaları, öğretmenleri kendimize rehber edinmemizi ve onlardan faydalanmamızı bizlere tavsiye etmektedir. İlim isteyen kişi; arayarak bu vasıflardaki örnek ve önder şahsiyetlere ulaşmasını bilecektir. Büyük alim Beyazid-i Bestami hazretleri de ne demektedir; “Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır.”

Evet gençler Aziz Sancar’ın tavsiyeleri bunlar. Artık bu tavsiyelere uyup uymamak size kalmış. Hepinize iyi bir hafta diliyorum. Kalın sağlıcakla. (18.1.2016)

www.facebook.com/ekrem.aytar.9                                                           



Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum