BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.400,38
YAZARLAR

Askeri Liselerde okumak isteyenler dikkat!

Ortaokul 8. sınıf öğrencileri TSK'ya bağlı Askerî Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu’nda öğrenim görmek için, sınava 10 Şubat-07 Mart 2014 tarihleri arasında müracaat etmelidirler.

Türk milleti olarak üniformaya karşı bir zaafımız var desek yanılmış olmayız. Çocuklarla diyaloglarımızda hemen hepimizin en çok yaptığı “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusunu sormaktır. Aldığımız cevapların başında da polis, subay (asker) olmak ilk sıralarda yer alır. Doktor, öğretmen, itfaiyeci… genellikle bunların ardından gelir. Üniformanın insanımızın düşüncesine güç, itibar olarak yerleştiği görülmektedir. Bu günkü konumuz bu olmadığı için fazla uzatmıyorum. İşte çocukluktan beri üniformaya ilgisi olan ortaokul 3. (Eski tabirle ilköğretim 8) sınıf öğrencileri,   Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askerî Liseler ile Bando

Astsubay Hazırlama Okulu’nda öğrenim görmek için ÖSYM tarafından 20 Nisan 2014 saat 9:30’da yapılacak olan sınava 10 Şubat-07 Mart 2014 tarihleri arasında müracaat etmelidirler. ALS’ye başvurmak isteyen adayların neler yapması gerektiği, şartların neler olduğunu yayınlanan kılavuz eşliğinde ilgililere kısaca hatırlatalım.

ÖSYM tarafından 20 Nisan 2014 Pazar günü yapılacak yazılı sınav saat 9.30'da başlayacak ve 2 saat (120 dakika) sürecektir. Yazılı sınavda adaylara, ortaokul düzeyinde, çoktan seçmeli bir test uygulanacaktır. Askerî liseleri kazanan adaylar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askerî Tıp Fakültesi (GATF) için ayrı ayrı belirlenecektir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askerî liselerde (Kuleli Askerî Lisesi Çengelköy/İSTANBUL ve Maltepe Askerî Lisesi/İZMİR), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Deniz Lisesi Heybeliada/İSTANBUL’da, Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar ise Işıklar Askerî Hava Lisesi BURSA’da, GATF adına belirlenen adaylar ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Maltepe Askerî Lisesi/İZMİR ve Kuleli Askerî Lisesi Çengelköy/İSTANBUL’da öğrenim görme hakkını elde edeceklerdir.

ALS sınavlarına sadece erkek öğrenciler müracaat edebilmektedir. Yine MEB’na bağlı ortaokulların 8. sınıflarında okuyor olmak ve 2014 yılı Haziran ayında mezun olmak en önemli şarttır. Okul bitirme derecesi (son beş yılın ortalaması) Askerî liseler için en az 75,00, Bando Astsubay Hazırlama Okulu için en az 65,00 olmak zorundadır.

Yazılı sınava başvuru için ilgili bankalara ALS için olduğu belirtilecek öğrencinin TC kimlik numarası ile 45 TL ücret yatırılması gerekmektedir. Ardından başvuru formunu dolduran öğrenci formu okul müdürlüğüne imzalatarak, ÖSYM’nin başvuru merkezlerine bizzat giderek fotoğrafını çektirerek müracaatını tamamlaması gerekmektedir. Başvuru işlemleri 10 Şubat-07 Mart 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Adaylar ALS’nin başvuru kılavuzuna internet sayfasından ulaşabilirler.

Adaylar başvuru formundaki alanları dikkatli ve doğru olarak doldurmak zorundadır. Daha sonra bu bilgilerde yanlışlık olur veya aday tarafından doğruluğu belgelenme ise adayın başvurusu sınavı kazansa dahi geçersiz sayılmaktadır. Başvuru formunda  adayın, öğrenim görmek istediği Kuvvet Komutanlığı, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu kodu (numarası) istek sırasına göre yazılacaktır. Bir tercih yapılabileceği gibi birden fazla tercih de yapılabilir. Tercih yapılabilecek kuvvet komutanlığı kodu ve adı şunlardır:

 1 Kara Kuvvetleri Komutanlığı

2 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

3 Hava Kuvvetleri Komutanlığı

4 Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF)

5 Bando Astsubay Hazırlama Okulu

Aday öğrenci sınava girmek istediği sınav merkezini de forma kılavuza belirlenen sınav merkezlerinden biri olarak işaretlemek zorundadır. ÖSYM gerekli olduğu hâllerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezine de atayabilir. Adayların sınava gireceği merkez belirlendikten sonra değişiklik yapılmaz. Bu nedenle aday, sınav merkezi tercihlerini belirlerken kendisine en uygun olan merkezi seçmelidir.

Yazılı sınavda adayların, ortaokul düzeyinde, sayısal, sözel ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesi amacıyla; Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacaktır. Testler, tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir. Sınavın cevaplama süresi 120 dakikadır (2 saat). Sınav ortaokul düzeyinde Türkçe okuduğunu anlama, Türkçeyi doğru kullanma (30), Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (7), Millî Tarih (4), Türkiye Coğrafyası (4)), Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü (30) ve Fen Bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Fizik (9), Kimya (8) ve Biyoloji (8)) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.

Yazılı sınava girebilmeniz için 2014-ALS Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportunuzun da yanınızda bulunması zorunludur. Nüfus cüzdanında fotoğrafı bulunmayan adayların, fotoğraflı nüfus cüzdanı edinerek, bu şekilde sınava gelmeleri yararlarına olacaktır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, yazılı sınava alınmayacaktır.

 

Adaylar yazılı sınav sonuçlarını; T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc. adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

Yazılı sınav için belirlenecek baraj puanını aşan adaylar, 2. seçim aşamasına katılmaya hak

kazanacaklardır. 2. seçim aşaması aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:

a) Ön Sağlık Muayenesi

b) Bedeni Yeterlilik Testleri

c) Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için)

ç) Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)

d) Mülakat

e) Sağlık Muayenesi

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca yazılı

sınav sonucuna göre belirlenen baraj puanlarını aşan adayların, 2. seçim aşamalarının yapılacağı Hava

Harp Okulu Komutanlığında hazır bulunacakları tarih www.tsk.tr ve www.dzkk.tsk.tr İnternet

adreslerinde yayımlanacaktır.

 

Askerliği meslek olarak seçmek isteyen 8. sınıf öğrencilerinin müracaatlarını belirlenen tarihler arsında yapması gerekmektedir. Şimdiden tüm adaylara başarılar dilerim. (12.02.2014)

Yorumlar