BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
YAZARLAR

AKTİF SEN tekrar yola koyuldu

Aktif Sen internet sitesinden açıkladığına göre 5 Ocak 2014 tarihi itibarı ile 10 bin üyeye ulaştığını ifade etmiştir. Siteden yapılan açıklamalarda Aktif Sen’de her sendika gibi en yüksek sayıya ulaşıp, yetkili sendika olmayı hedeflediğini belirtmektedir

İlk kez 2012 yılında kurulan Aktif Sen (Aktif Eğitimciler Sendikası) 1 yıldan az bir süre faaliyette bulunmuş ve bu kısa sürede 35 bin üyeye ulaşmıştı. Her nedense bu kadar kısa sürede bu üye sayısına ulaşan Aktif Sen birdenbire faaliyetlerine son vermiş, üyelerini serbest bırakmıştı. Aktif Sen 2013 yılının eğitimde en çok konuşulan “Dershanelerin kapatılması” olaylarının hemen akabinde 22 Kasım 2013 tarihinde 10 kurucu üyenin başvurması ile resmen tekrar kurulmuştur.

Sendikanın kuruluş amacı Aktif Sen’in internet sitesinde “Yeniden Merhaba” başlıklı yazıda şöyle açıklanmaktadır. “Sendikanın kuruluş tüzüğünde, bir sivil toplum yapısı olarak sendikacılıkta yeni bir soluk getirme amacıyla ortaya konacak hedefler için; ‘birleştirici harç’, ‘milli ruh, milli düşünceye hizmet’, ‘diğergamlık’ vurgusu yapıldı. Türkiye’de halen yaklaşık 1 milyon eğitimcinin olduğuna dikkat çeken sendika kurucuları, yıllardır uygulanan yanlış politikalar sebebiyle saygınlığını her geçen gün biraz daha kaybeden öğretmenlik mesleğine eski değerini yeniden kazandırmayı amaçladıklarının altını çiziyor.”

Aktif Sen kuruluş amacını böyle açıklasa da eğitim yazarları arasında farklı değerlendirmeler de yapıldı. Bekir S. Gür, 31 Aralık 2013 tarihli yazısında Aktif Sen’in sendikacılık yapmak için kurulmadığını açık açık dile getirmiştir. Gür, adı geçen yazısında Aktif Sen’in yetkili sendikayı belirlemede etkin olmak amacıyla kurulduğunu ifade etmiştir.

Kanun gereği yayınlanması gereken sendika üye sayılarına baktığımızda (En son Temmuz 2013); eğitim iş kolunda 30 sendikanın faaliyet gösterdiği görülmektedir. En çok üyeye Eğitim Bir-Sen 251.110 kişi ile sahiptir. Türk Eğitim Sen 225.250 üye ile ikinci sırada yer almaktadır. Eğitim Sen 124.380 üye ile üçüncü sıradadır. Eğitim-İş 34.942 üye ile en çok üyeye sahip dördüncü sendikadır. Diğer sendikaların üyelerini de topladığımızda eğitim iş kolunda sendikalı personel sayısının yaklaşık 660 bin civarında olduğu görülecektir.

Eğitim iş kolunda üye olabilecek kişi sayısını düşündüğümüzde yaklaşık 1 milyon civarında olduğunu görürüz. Sendikasız eğitim çalışanları sayısının 340.000 civarında olduğu görülecektir. Böylece sendikasız personelin açık ara birinci olduğuna şaşkınlıkla şahitlik edilecektir. Tüm sendikacıların alan çalışması yaparken okullarda söylediği ortak söylemlerden biri, “İlla ki bizim sendikamıza üye olmayın. Fakat sendikalılığın bilincinde olmak adına kendinize uyan bir sendikaya üye olun.” söylemi daha hala bu sayıda kişiyi sendikalı olmaya yetmemiştir.

Bu sayılara baktığımızda aynı kulvarda faaliyet gösteren kuruluşların birbirlerini direkt olarak rakip görüp, çirkin ifadelerle itham etmeleri yakışık alan bir durum değildir. Bunun yerine sendikalar açık ara lider olan sendikasız kişilere yönelmeli, birbirlerinden ödünç üye alma olayına yönelmemelidir. Bu olay ilk bakışta belki yetkiyi almak için sendikayı bir adım öne geçirmiş gibi görünse de aslında ödünç alınan üyeler eninde sonunda kendi ait oldukları yere dönecektir.

Aktif Sen, önümüzdeki günlerde eğitim sendikaları arasında ister istemez büyük bir hareketlenmeye yol açacaktır. Zaten kurulması ile de hareketlenme başlamıştır. Aktif Sen internet sitesinden açıkladığına göre 5 Ocak 2014 tarihi itibarı ile 10 bin üyeye ulaştığını ifade etmiştir. Siteden yapılan açıklamalarda Aktif Sen’de her sendika gibi en yüksek sayıya ulaşıp, yetkili sendika olmayı hedeflediğini belirtmektedir.

Aktif-Sen 1. Olağan Kurulu’nu 2013 yılının son günlerinde 29 Aralık 2013 tarihinde Ankara’daki genel merkezinde yapmıştır. 1. Olağan Kurul sonucu 4 yıl görev yapacak sendika zorunlu organları şöyle belirlenmiştir. Osman Bahçe genel başkan, Genel Başkan Yardımcısı (Genel Başkan Vekili) Abdulkadir İşler, Genel Başkan Yardımcısı (Mali İşler) Osman Öztürk, Genel Başkan Yardımcısı (Teşkilatlanma) Yusuf Gül, Genel Başkan Yardımcısı (Dış İlişkiler ve Basın) Seyit Mehmet Tezcan, Genel Başkan Yardımcısı (Eğitim ve Sosyal İşler) Selim Biçer, Genel Başkan Yardımcısı (Mevzuat ve Toplu Sözleşme) Hayati Durmuş.

Bu hareketli günlerde yeniden faaliyete geçen Aktif Sen’e hoş geldin diyoruz. Görelin Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. (06.01.2014)

   

Yorumlar