BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.524,65
YAZARLAR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Marmaray

Marmaray, sadece büyük bir projenin değil; aynı zamanda cumhurun yıllar içerisinde yıpranan kendine güveninin tam olarak yerine gelmesinin gerçekleşmesinin bir rüyasıdır.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yılı tüm yurtta coşku ile kutlandı. Okullarda, statlarda, hükümet meydanlarında, caddelerde bir cumhuriyet coşkusu vardı. Bilmeyen yoktur fakat biz hatırlatma kabilinden tekrarlayalım, TDK Türkçe Sözlük’ünde Cumhuriyet’in tanımını şöyle yapılmaktadır. “Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi.” Cumhur, cumhuru yönetenler ve cumhuru yönetmeye talip olanlar dün değişik mekânlarda, değişik etkinliklerle cumhuriyeti kutladı; kutlu olsun.

Biz de mahallemizdeki okulda mütevazi Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldık. Öğrencilerin öğretmenleri rehberliğinde hazırladığı tören programını izledik. Ardından mahalli sanatçıların şarkılarını dinledik. Öğrencilerin müzik eşliğinde canlanmasına, hareketlenmesine şahit olduk. Bu arada programı izlemeye gelen mahalle sakinlerinin, “Bizim zamanımızda bayramlar bir başka kutlanırdı.” nostaljik yaklaşımlarına gülümseyerek karşılık verdik.

Öğleden sonra ise Marmaray’ın açılış programına gitmek için yola çıktık. Eyüp Feshane’den Üsküdar’a giden vapura binmek için geldiğimizde uzun kuyruklar olduğunu gördük. Çok şükür sefer sayısı fazla idi ve havanın da uygun olması nedeniyle Eyüp’ten Üsküdar’a açık havada harika bir yolculuk yaptık.

Cumhuriyetin 90. yılı kutlamalarına denk düşürülen Marmaray’ın açılışı muhteşemdi. Yaşlısı genci, kadın, kız, kızan tüm millet tek yürek olmuş Üsküdar meydanında toplanmıştı. Üsküdar meydanı öyle kalabalıktı ki; “İğne atsan yere düşmeyecek.” deyimi gerçek mi diye merak edenlere en güzel cevabı veriyordu. Basının ilgisi de bir o kadar fazlaydı. Sahnenin solunda deniz kenarında kurulan yüksek bir platform basın mensuplarına ayrılmıştı. Burası adeta büyük bir tribünü andırıyordu. Yüzlerce kamera, bir o kadar da fotoğraf makinesi sahneyi, alanı, bu tarihi günü kayıt altına alıyordu. Canlı yayın araçları kordona dizilmişti. Her bir köşede bir canlı yayın, bu tarihi olayı izleyicilerine yetiştirmekle meşguldü. Cumhur ise heyecanla ve gururla bu tarihi ana şahitlik ediyordu.

Açılış töreninden önce protokol konuşmaları yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş, İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu konuşmalarını yaptıktan sonra sahneye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım geldi. Yıldırım, yılların yorgunluğunu bir kenara atmış başladığı işi bitirenlerin gururu ile çok heyecanlı bir konuşma yaptı. Yıldırım’ın konuşmasında çevremdekilerin gözlerine baktığımda sevinç gözyaşı dökenlerin hiç de az olmadığını gördüm. Cumhur böyle büyük projelerin ülkemizde gerçekleştirilmesinin haklı gururunu yaşıyordu. Bu keyfi duyabilenlere ne mutlu.

Açılışta Romanya başbakanı, Japonya başbakanı, Somali cumhurbaşkanı ve bir çok devletin bakan ve yetkilileri de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sahneye çıkması ile alanda heyecan en yüksek noktasına çıktı. Ardından tüm konukların katılımıyla ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in duasıyla Marmaray’ın açılış kurdelası kesildi.

Her şey güzeldi. Fakat açılışta heyecanla Marmaray’a binip Anadolu’dan Avrupa’ya geçmeyi hayal eden cumhurun dileğinin bir başka sefere kalması buruk bir sevinç yaşattı. Çok geçmeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün teklifi ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan müjdeyi verdi. Marmaray bayramlarda oto yolların, köprülerin olduğu gibi cumhura 15 gün ücretsiz hizmet verecekti. Bu müjde ile cumhur hayalini gerçekleştirmeye 30 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlayacak.

Marmaray, sadece büyük bir projenin değil; aynı zamanda cumhurun yıllar içerisinde yıpranan kendine güveninin tam olarak yerine gelmesinin rüyasının gerçekleşmesidir. Artık Japonya başbakanının Tokyo-İstanbul arasının birleşmesi için bir projenin başlatılmasına bile “Neden olmasın, çok da zor bir iş değil!” diye bakabilmenin güvenini vermesi açısından tarihi bir olaydır.

Marmaray’ın yapımında, her aşamasında emeği geçen herkese hayırlara vesile olması dileklerimizle sonsuz teşekkürler. Cumhuriyetin 90. Yılı kutlu, Marmaray hayırlı olsun. Cumhuriyetin nice yıldönümlerinde nice eserlere vesile olması dileklerimizle. (30.10.2013)

Yorumlar