BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

2016’da Ehliyet Alımında Neler Değişti?

MEB bu değişiklikleri Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursiyerleri e-Kılavuzu’nda yayınladı.

2016 yılı ile birlikte özel MTSK (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu) iş ve işlemlerinde, sürücü belgesi almak isteyen adaylar için bir takım değişiklikler yapıldı. MEB bu değişiklikleri Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursiyerleri e-Kılavuzu’nda yayınladı. Bu e-Kılavuz’da öne çıkan değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz.

Sürücü belgesi almak üzere bir MTSK kursuna kayıt olan aday; en fazla4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen aday 1 hakkını kullanmış olur. Sınav gününde sınava giremeyen aday; doktor raporu veya yönetmelikte geçerli mazeretini aynı gün MTSK’ya belge ile bildirirse; 4 hakkı sonunda 1 mazeret sınavına daha girme hakkını kazanır. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, istemeleri hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilir. Bu sınavlarda başarılı olamayanlar ücretini yatırmak ve belgelerini vermek sureti ile tekrar sürücü adayı olarak kayıt yaptırabilirler.

2016 yılından itibaren MTSK teorik sınavlarında yeni bir ders olan “Trafik Adabı Dersi”nden de soru çıkacaktır. 50 olan teorik sınav soru sayı değişmemiş, soru dağılımı şu şekilde değiştirilmiştir. İlk Yardım 12, Trafik ve Çevre 23, Araç Tekniği 9, Trafik Adabı 6 olmak üzere toplamda 50 soru 60 dakikada cevaplandırılacaktır.

“A2”, “B”,  “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.

Ayrıca Kara Yollarında Seyreden Araç Cinsleri ve Belge Sınıfları da değişiyor. Moped M,  Motorlu Bisiklet A1, Motosiklet A2, Motosiklet A, Dört tekerlekli Motosiklet B1,   Otomobil/Kamyonet B,  Minibüs D1,  Otobüs D,  Kamyon  C1,  Kamyon C, Lastik Tekerlekli Traktör F. Otomobil sınıfı üzeri sürücü belgesi almak isteyenler için her kademede önce bir alt seviyedeki sürücü belgesine sahip olma şartı aranıyor. İlk başlayan hemen en üst düzey sürücü belgesine  (Otobüs D) sahip olamayacak.

Tüm sürücü belgelerini alabilmek için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak yeterli.

Kimlik belgesi yanında olmayan kursiyerler kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır.

Teorik sınavda kursiyerlerin yanlış cevapları dikkate alınmaz. 100 puan üzerinden 70 puan alan kursiyer başarılı sayılır. Bu da 50 sorudan 35 tanesini doğru cevaplamayı gerektirmektedir.

2016 yılında kursiyerlerin sınav ücretleri de 70 TL olarak belirlendi. Kursiyer sınava girmeden önce, sınav ücretini bankaya yatırmak zorunda.

***

2016 yılı ile birlikte sürücü belgelerindeki en önemli değişiklik de “Aday Sürücülük” döneminin başlamasıdır. Artık yeni ehliyet alanlar iki yıl süre ile “Aday Sürücü” olarak araç kullanacaklardır. Aday Sürücü yanında refakatçi olmadan araç kullanabilecektir. Aday Sürücü 2 yıl içerisinde toplam 75 ceza puanına ulaşırsa, sürücü belgesi iptal edilecektir. Belgesi iptal edilenler, tekrar sürücü kursuna kayıt yaptırıp; kursa devam etmeleri ve sınavlarda başarılı olma şartı ile sürücü sertifikası alabileceklerdir.

İki yılda 75 ceza puanı almayan Aday Sürücülerin sürücü belgeleri normale dönecektir.

***

2016 yılından önce ehliyet alanlar da ehliyetlerini 1.1.2016 tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde yeni ehliyetler ile değiştirmek zorunda. Yeni sürücü belgeleri uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

 Eski sürücü belgesini yenisi ile değiştirmek isteyenler şunları yapacak.

Tek hekimden alınan 'Sürücü olur' sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf (Pasaportlarda kullanılan), parmak izi, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi.

Yeni ehliyetler; pasaportlarda olduğu gibi tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine posta ile gönderilecek.

Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek.

(4.1.2016)

    

Yorumlar