BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

2014 PYBS sınav sonuçları açıklandı; peki kaç puan alan kazanır?

Geçtiğimiz yıllardaki puan ve kazanma oranlarına baktığımızda sonuç ve kazanma oranları yıl yıl ve sınıf sınıf değişmektedir. Fakat kazanma olasılığı olabilmesi için 400 puanın üzerindekilerin biraz daha fazla şansı olduğunu söyleyebiliriz.

PYBS (Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı) isminden de anlaşılacağı gibi; ortaokul ve lisede öğrenim gören öğrencilere devlet tarafından karşılıksız verilen bursluluk ve parasız yatılı okuma fırsatının sağlamak amacıyla yapılan bir sınavdır. Bu sınava 5, 6, 7,8, 9, 10 ve 11. sınıflardaki öğrenciler girebilmektedir. 2014 yılı PYBS; 8. sınıf öğrencileri için ayrıyeten yapılmayıp TEOG sınavlarına göre değerlendirilecektir.

5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin PYBS 22 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirildi. Yapılan bu sınavın sonuçları açıklanan takvime göre 21 Temmuz 2014 Pazartesi günü açıklandı. Sonuçları MEB’in sitesinden öğrenebilirsiniz.

Sonuç belgesini internetten alan öğrenci ve veliler biraz şaşırdılar. Bize de ulaşan bir çok veli, “Hocam burada kazandı, kazanamadı diye bir şey yazmıyor. Bu nasıl olacak?” diye soruyorlar. Sınava giren öğrenci ve velileri, daha PYBS ile ilgili iş ve işlemleriniz bitmedi. Bu sonuç belgesi sadece sınavda yapmış olduğunuz doğru cevaplara göre alınmış bir sonuç belgesidir. Şimdi bu sonuçlara göre eğitim gördüğünüz okullarda 6-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında “”Parasız Yatılılık İçin Pansiyonlu Okul ve Bursluluk Tercihleri”nin  yapılması gerekmektedir. Tercihlerde bunlardan sadece biri tercih edilebilmektedir.

Pansiyonlu Okullara Yerleştirme Sonuçları ile bursluluğu kazanıp kazanmadığınıza dair sonuçlar 25 Ağustos 2014 tarihinde açıklanacaktır. Yaptığınız tercihe göre pansiyonlu okula veya bursluluğu kazanıp kazanmadığınız belli olacaktır.

Şimdi PYBS giren öğrencilerin büyük çoğunluğu bursluluk seçeneğini tercih etmektedir. Soruların çoğu da kaç puan alan öğrencinin bursluluğu kazanacağı şeklindedir. Bir kere pansiyonlu veya bursluluğu kazanmak için devletin sabit bir puan istemi yoktur. Bu her yıl yapılan bir yarışma sınavıdır. Devlet bütçeye göre her yıl, belirlenen her sınıfa belli bir kontenjan ayırmaktadır. Ondan sonra bu kontenjana en üst sıradan başlayıp kontenjan dolana kadar öğrencileri yerleştirmektedir. Böylece o yıl pansiyonlu okul veya bursluluğu kazanan öğrenciler belli olmaktadır.

PYBS belli maddi imkanlarda olan ailelerin çocukları girebildiğinden sınavı kazanan öğrencilerden gelirini gösteren belge ve diğer özel şartlar var ise bu belgeler de istenecektir. Bu belgeleri ibraz edemeyen öğrenciler kazandıkları tercihlerden yararlanamayacaktır.

Gelelim “Kaç puan kazanır?” sorusuna. Bir kere puanlar her sınıf için değişmektedir. Yukarıda da açıkladığımız gibi sabit bir puan aralığı yoktur. Fakat şehit çocuğu, öğretmen çocuğu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yurtlarda kalan öğrenciler farklı bir sistemle değerlendirilmektedir. Bunların puanları belirleyici değildir; özel durumları belirleyicidir.

Geçtiğimiz yıllardaki puan ve kazanma oranlarına baktığımızda sonuç ve kazanma oranları yıl yıl ve sınıf sınıf değişmektedir. Fakat kazanma olasılığı olabilmesi için 400 puanın üzerindekilerin biraz daha fazla şansı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bazı sınıflarda kazanabilmek için 450 puanlara kadar çıkmak gerekmektedir.

Fakat velilerin şu an yapması gereken ilk iş yukarıda da belirttiğimiz gibi  6-15 Ağustos 2014 tarihlerinde okullara gidip pansiyonlu okul veya bursluluk tercihinde bulunmalarıdır. Puan aralıkları yapılan bu tercihlere ve öğrencilerin bu yıl aldıkları puanlara göre yine yukarıdan aşağıya belli olacaktır.

Bu yıl kazanamayan öğrencilerin pes etmesi doğru değildir. Çünkü bu hak şartları sağlayan öğrencilere 5. sınıftan 11. sınıf dahil, sınıfta kalmama ve okula iki yıl ara vermeyen öğrencilere verilmektedir. Bu yıl ki deneyimle diğer yıllarda da azimle öalışıp giren öğrenciler kazanacaktır. (23.7.2014)

                                                    

Yorumlar