BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

2014 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavları) sonuçları ve zorlu tercih süreci

Bu yıl üniversitelerin alacağı öğrenci sayısı toplamda 1 milyon 6 bin 31’dir. Bu yılki kontenjan sayısı geçtiğimiz yıla göre %10 arttırılmıştır.

ÖSYM 2014 LYS sonuçlarını da beklendiği gibi çok kısa bir sürede, son sınavın yapılması üzerinden bir hafta geçmeden 6 gün gibi bir kısa sürede 27 Haziran gecesi açıkladı. Sınav sonuç belgeleri adaylara basılı olarak gönderilmiyor. Adaylar  internet sitesinden TC kimlik numaraları ve kişisel şifreleri ile sonuçlarını öğrenip, basılı olarak elde edebiliyor.

2014-YGS’de başarılı olan 1.423.127 aday, 2014-LYS’de beş farklı sınavda üniversiteye girebilmek için ter dökmüştür. Şimdi adaylar aldıkları sınav sonuçlarına göre, 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında okumak istedikleri yüksek öğretim programları için tercihte bulunacaklardır.

2014-YGS sonuçlarına göre 1.423.127 kişi LYS’ye girmeye hak kazanmıştır. LYS’ye girmeye hak kazanan adaylar arasından 78.427 aday, sınavsız üniversiteye geçiş için başvurmuştur. Beş farklı türdeki LYS sınavlarına girmek için toplam 946.252 aday müracaat etmiştir. Müracaat eden adaylardan 925.081 aday sınava girmiştir. Sınava giren adaylardan 161’inin sınavı çeşitli nedenlerle geçersiz sayılmıştır.

Okul türlerine göre sınav sonuç istatistikleri bu yıl da değişmemiştir. En başarılı lise türleri fen liseleri ÖSYM’nin istatistiklerine göre, sosyal bilimler liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu liseleri ve meslek liseleri olarak sıralanmıştır. Ayrıntılı sonuçlar adresinden incelenebilir.

Bu yıl üniversitelerin alacağı öğrenci sayısı toplamda 1 milyon 6 bin 31’dir. Bu yılki kontenjan sayısı geçtiğimiz yıla göre %10 arttırılmıştır. Üniversite kontenjanlarının 500 bin 797’si ön lisans, 479 bin 850’si lisans, 25 bin 674’ü ise özel yetenek bölümlerinden oluşmaktadır.

Bu kontenjanların 847 bin 225’i devlet üniversitelerine, 137 bin 978’i vakıf üniversitelerine, 19 bini KKTC üniversitelerine ve 2 bin 117’si de yurt dışındaki diğer üniversitelere aittir.

Yükseköğretimde en büyük kontenjan 161 bin 557 sayısı ile Anadolu Üniversitesi’ne ait. Bunu sırası ile 35 bin 301 ile İstanbul Üniversitesi, 28 bin 48 ile Atatürk Üniversitesi, 19 bin 127 ile Seçuk Üniversitesi, 16 bin 865 ile Süleyman Demirel Üniversitesi, 16 bin 570 ile Kocaeli Üniversitesi, 15 bin 707 ile Sakarya Üniversitesi, 14 bin 786 ile Akdeniz üniversitesi, 14 bin 247 ile Dumlupınar Üniversitesi ve 13 bin 525 ile Celal Bayar Üniversitesi takip etmektedir.

Üniversite kontenjanlarına baktığımızda, nerede ise sınava giren aday sayısı ile üniversite kontenjanları denk görünmektedir. Fakat yerleştirmeler yapıldığında bir çok öğrenci üniversiteye yerleşememekte ve bir o kadar da üniversite kontenjanı açıkta kalmaktadır.

Buradaki sıkıntı adayların istedikleri üniversiteye yerleşememesindedir. Aslında adayların büyük çoğunluğu da maalesef okumak istedikleri bölümü, ileride yapmak istedikleri mesleği çok daha önceden belirlemediklerinden tercih sırasında büyük sıkıntı yaşamaktadırlar. Bir çok aday tercihini sınavlardan aldığı puanlara göre belirlemektedir. Böyle olunca da üniversite okuyan adayların büyük bölümü okudukları bölümü beğenmemekte, ilerleyen yıllarda farklı üniversitelerde istedikleri bölümleri okuyabilmek için tekrar sınavlara girmektedirler. Bu nedenle okullarımızda görünen en büyük eksikliklerden biri daha ortaokul sıralarından öğrencileri yeteneklerine ve isteklerine göre bir meslek hedefine yönlendirememektedir. Öğrenci-aday sınav sonuçlarına göre bir bölüm seçmeye çıktığında dağ gibi sorunlar karşımıza yığılmaktadır. Bu konu ayrı bir yazı başlığını hak etmektedir. Biz dönelim konumuza.

7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında tercihte bulunacak adaylar için çok farklı alanlarda tercih imkânları mevcuttur. Bu güne kadar hedefini tam olarak belirleyemeyen adaylara tavsiyemiz; kazandıklarında okumayı istemeyecekleri, memnun olmayacakları yükseköğretim programlarını tercih etmemeleridir. Yıllar çok çabuk geçmekte, eğitim sürecinin sonunda çalışma hayatı başlamaktadır. Fakat bu çok değerli yıllar bir daha geri gelmemektedir. Bu nedenle tercihlerde kendi istekleriniz ve hedefleriniz doğrultusunda seçim yapmalısınız. Tabi bu arada anne-baba ve büyüklerinizin tecrübelerinden ve yönlendirmelerinden faydalanmayı da ihmal etmemelisiniz.

Ailenizin çok büyük fedakârlıklarla sizleri bu seviyeye getirdiğini unutmamalısınız. Puanınız istediğiniz bölüme yetmiyor ise; azimli ve kararlı iseniz bir yıl daha hedefinize ulaşabilmek için çalışmayı da tercihleriniz arasına almalısınız.

Tercihler için çok uzun bir zaman yok. Fakat bu zamanı iyi değerlendirip, puanınıza ve isteğinize göre bir bölüm bulabileceğinizi de unutmayın. Eğitim tercihleri ile ilgili fuarları, okulların rehberlik servislerini ve daha önce bu işleri tercih etmiş kişilerin tecrübelerini de değerlendirin.

Her şey gönlünüzce olsun. Bu zorlu tercih döneminde hepinize başarılar diliyorum. (30.6.2014)

                                                    

Yorumlar