BIST 10.170
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.458,12
YAZARLAR

2013 SBS ve TEOG sonuçları değerlendirmesi

8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan SBS sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurulmuştu. Eğitim yazarımız Ekrem Aytar detayları yazdı...

Ülkemiz gündeminde olduğu gibi eğitim gündeminde de tansiyon bir türlü düşmüyor. Ülke insanı olarak; eğitimci olarak, veli olarak, öğrenci olarak yüksek tansiyonla yaşamayı galiba öğrendik. Çünkü gün geçmiyor ki bir çok ülkede uzun yıllar içerisinde gerçekleşecek bir konu eğitim gündemine bomba gibi düşmesin. 15 Ocak 2014 tarihinde ajanslar şöyle bir haber geçti. “Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.  AA”  

Haberin öncelikle internet ortamında, devamında görsel ve yazılı basın yayın organlarında yayınlanması ile bir çok veli, öğrenci ve eğitimci arasında hararetle konuşulmaya başladı. Öncelikle ilgililer en son yapılan TEOG sınavının iptal edildiğini düşünüp, bu konuda yorumlar yaptı. Fakat haberin ayrıntılarına inildiğinde 2013-2014 eğitim öğretim yılında liselere başlayan 9. sınıf öğrencilerini ve 2013 SBS sınavını ilgilendirdiği görüldü.

Bu çok ciddi konu, ilgili taraflar arasında şaşkınlık ve heyecan meydana getirdi. Çünkü sınava giren 9. sınıflar puanlarına göre bir liseye yerleşmiş ve yerleştikleri okulda 1. dönemi tamamlamış ve önümüzdeki hafta karnelerini almayı bekliyordu. Veliler ve öğrenciler şu an devam ettikleri okullarının değişeceğini düşünmese de ister istemez akıllarında bir soru işareti oluşmadı da değil.

Çünkü verilen haberler maalesef sanki SBS’nin kesin iptal edildiği ve herkesin sıralamasının ve okulunun değişeceği şeklinde idi. MEB 18. İdare Mahkemesi’nin kararı ilgili kurullarında görüşerek kamuoyunu bilgilendirecek açıklamaları bakan Nabi Avcı’nın ağzından verdi. Bakan Avcı 18. İdare Mahkemesi´nin vermiş olduğu kararın bazı basın-yayın organlarında Danıştay kararı gibi haberleştirildiğinin görüldüğünün altını çizerek, “Her halükarda üst mahkemenin bu durumu hakkaniyetle değerlendireceğine inanmak durumundayız. Ama buradan şunu çok açık ve net olarak söylemek istiyorum. Okullarımıza yerleşmiş çocuklarımız ve aileleri rahat olsun, velilerimiz ve öğretmenlerimiz endişe etmesinler, öğrencilerimiz endişe etmesinler. SBS´de hiçbir çocuğumuzun hak kaybı söz konusu olmamıştır, olmayacaktır. Hiçbir çocuğumuzun yerleştiği okuldan bir başka yere gönderilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu durum çocuklarımızın tümü için kazanılmış haktır ve bu hakkın en büyük savunucusu da Millî Eğitim Bakanlığı´dır. Dolayısıyla hiçbir çocuğumuzun bu süreçte zarar görmeyeceğini şimdiden söylüyorum. Bir üst mahkemenin kararı her ne olursa olsun -ki bu konuda mahkemenin sağduyulu bir karar vereceğine inanmak durumundayım- hiçbir çocuğumuzun ve velilerimizin mağdur edilmeyeceğini özellikle belirtmek isterim. Rahat olsunlar." dedi.

Görünen o ki MEB süresi çerisinde bir üst mahkemeye müracaatını yapacaktır. Üst mahkeme tüm 9. sınıf öğrencilerini ilgilendiren bu konuyu kimseyi mağdur etmeden en kısa sürede bir sonuca ulaştıracaktır.  

***

Liseye Geçiş TEOG (OGES) Ortak Sınavların Sonuçları

Liseye Geçiş TEOG (OGES) kapsamında, 2013-2014 eğitim öğretim yılı 8. sınıflar Ortak Sınavı 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde her iki oturumu da, Türkiye genelinde ve yurt dışında 14 bin 407 sınav merkezi ve 86 bin 25 salonda gerçekleştirilmişti. Sınavlara 1. 290. 717 ortaokul 8. sınıf öğrencisinden 1 milyon 244 bin 733 öğrenci (%96,4) katılmıştı. Sınava katılamayan 45 bin 984 öğrenci için 14-15 Aralık 2013′te mazeret sınavları yapılmıştı.

TEOG Sınav Kılavuzu’nda sınav sonuçlarının 2014 Ocak ayı içerisinde açıklanacağı ifade ediliyordu. 2013-2014 eğitim öğretim yılının 1. Dönem sonuna bir hafta kalmasına rağmen daha Merkezi Ortak Sınav sonuçları e-okul sistemine geçirilip açıklanmadı. Ortaokulların karne basma aşamasında olduğu şu sıralar, okul idareleri, öğrenciler ve veliler merakla ve heyecanla merkezi ortak sınav sonuçlarını bekliyor. Biz yazımızı kaleme aldığımız sırada daha sınav sonuçları açıklanmamıştı. Fakat 17 Ocak 2014 Cuma günü gün içerisinde sınav sonuçlarının sisteme işlenmesi bekleniyor. Okul idareleri sonuçların işlenmesinden sonra karnelerin verileceği 24 Ocak 2014 Cuma gününden önce 8. sınıf karnelerini de basıp, tüm öğrencilerin karnelerini zamanında alacağını ifade ediyorlar. (17.01.2014)

Yorumlar