BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,92
ALTIN 2.444,88
YAZARLAR

2013 SBS Tercihlerimi nasıl yapacağım?

Öğrencilerimizin üniversite eğitimlerini büyük oranda etkileyecek ve belirleyecek olan lise seçimleri için yapılan SBS sonrası tercih işlemleri bu gün itibarı ile başlamış bulunuyor. Devam edilecek ortaöğretim (Lise) kurumunu belirleyecek olan SBS tercihl

Okullar kapanalı, öğrenciler tatile gireli bir aylık bir zaman dilimi geride kaldı. Fakat biz hâlâ eğitimi yazmaya devam ediyoruz. Öğrencilerimizin üniversite eğitimlerini büyük oranda etkileyecek ve belirleyecek olan lise seçimleri için yapılan SBS sonrası tercih işlemleri bu gün itibarı ile başlamış bulunuyor. Devam edilecek ortaöğretim (Lise) kurumunu belirleyecek olan SBS tercihleri 15 Temmuz-21 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılabilecek. İlk gün hemen tercih yapmak doğru değildir. Fakat bu da demek değildir ki son güne bırakalım. İlk gün hızlı fakat dikkatli bir şekilde MEB’in sitesinde yayınladığı bilgilerden, okul idarelerinden, eğitim danışmanlarından konu hakkında bilgi edinmek gerekmektedir. Takip eden diğer günlerde son güne kalmadan da tercihlerimizi sisteme girmeli ve okul yönetiminin onaylamasını sağlamalıyız.

 Biz de tercihlerin bu ilk günü “2013 Ortaöğretime Yerleştirme Sistemi Tercih ve Yerleştirme e-kılavuzu”nu sizler için bir eğitimci olarak dikkatlice okuduk ve dikkat etmeniz gereken konuları siz öğrenci ve velilerimizin daha kolay anlayabileceği bir dille sizlere aktarmaya çalıştık.

Öğrenci ve velisi yerleştirme için 10 adet okul tercihinde bulunabilecektir. Öğrenci velisi, tercih yaparken okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek istek sırası dahilinde, okul türlerine göre karışık olarak da birden fazla il/ilçedeki okullardan yerleştirme işlemi için en fazla 10 (on) tercih yapabilecektir. Yerleştirme sonuçları 6 Ağustos 2013 tarihinde ilân edilecek. Yedek listelerdeki öğrencilerin e-okul üzerinden kesin kayıt işlemleri 20 Eylül 2013 tarihine kadar devam edecektir. O nedenle bu tarihe kadar yedek listeleri takip etmek velinin görevidir.

Öğrencilerimiz 2013-2914 eğitim öğretim yılı için OYP (Ortaöğretim Yerleştirme Puanı)’na göre Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu Liselerine, Anadolu Öğretmen Liselerine, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Liselerine, Anadolu Tarım Meslek ve Meslek Liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Liselerine, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ve Denizcilik Anadolu Teknik Liselerine, Kız Teknik ve Meslek Liseleri ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine /Anadolu Bölümlerine), Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine, Teknik ve Endrüstri Meslek Liseleri ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine (Anadolu Bölümlerine), Ticaret Meslek Liselerine (Anadolu Bölümlerine), Anadolu İmam Hatip Liselerine ve OYP sonucuna göre öğrenci alan özel okullara tercihte bulunabilecekler.

Sınavla öğrenci alan okul türlerine, OYP’si 201 ve üzeri olan öğrenciler tercih yapabilecektir. OYP’ si 201’in altında olan öğrenciler tercihte bulunamayacaktır.

Tercihler öğrenci velisi tarafından 15-21 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda veya adresinde yayınlanan 2013 yılı okul kodlarına göre yapılacaktır. Tercihlerini internete kendi giremeyen veliler ortaokul müdürlüğüne müracaat ederek Ek-1 formunu doldurup imzalayarak okul müdürlüğünün görevlendirdiği kişi aracılığı ile tercihlerini yapacaktır. Veli ister kendi ister okul müdürlüğü aracılığı ile yaptığı tercihini okul müdürlüğüne e-okul sistemi üzerinden onaylatıp 2 nüsha çıkış almalıdır. Okul müdürlüğü ve veli tarafından imzalanan bu çıkışların biri okulda saklanacak, diğeri bilgi için veliye verilecektir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır. Veli tercih yaparken SMS ile bilgilendirilmek istiyorum seçeneğini işaretlediğinde sonuç ve yedek bilgileri son tarihe kadar kendisine SMS aracılığı ile iletilecektir. Bu nedenle bu seçeneği işaretlemek faydalı olacaktır.

Tercih başvurusu sadece 1 kez yapılacağından ve başvuru işlemi sonunda değiştirilemeyeceğinden tercihler, bir önceki yıl okul puanları, yüzdelik dilimi ve başarı sırası dikkate alınarak çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü asıl kayıtlardan sonra velilerden, yedek okullara kayıtlar için yeni bir tercih alınmayacak yedekler ilk tercih listesine göre okullara kayıt yaptırmak üzere ilân edilecektir.

Yerleştirme işlemi tamamlandığında OYP puanına göre bazı öğrenciler hem asıl hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asıl olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilirler. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asıl ya da yedek olamayabilir. 6 Ağustos 2013’te yerleştirme sonuçlarının ilânından sonra, 12-16 Ağustos 2013 tarihi saat 17:00’a kadar veli öğrencisini kazandığı okula kaydettirmek zorundadır. Sonuçlar internet ortamında ilân edildikten sonra öğrenciye ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

Kazandığı okula kayıt yaptırmayan veli yedeklerdeki hakkını kullanmayı da kaybetmiş olacaktır; bu nedenle ilk kazandığı okula kesinlikle kayıt ettirmek gerekmektedir. 16 Ağustos 2013 saat 19:00’da ilk yedek kayıt hakkı kazananların listeleri ilân edilecektir. Yedek kayıt hakkı kazananlar 19 Ağustos’a kadar kayıtlarını yaptıracaktır. Bundan sonra 19 Ağustos-26 Ağustos 2013 tarihleri arasında her akşam 19:00’da yedek hakkı kazananlar internet ortamında ilân edilecektir. Bu dönemde yedek kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtları 29 Ağustos 2013 saat 17:00’a kadar devam edecektir. Yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, kayıt hakkı kazandıkları gün hariç 3 (üç) iş günü içerisinde kayıtlarını yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler.

Özel Yetenek, Mülakat / Mülakat ve Beden Yeterliliği Sınavıyla Öğrenci Alan Okulların Sınav Takvimi de kılavuzda belirtildiği tarihler göz önüne alınarak dikkatle ve titizlikle takip edilmelidir.

19 Eylül 2013 tarihinde saat 17:00’da boş kalan kontenjanlar son kez ilân edilecektir. Kontenjan dolmadığı takdirde yedek listedeki öğrencilerin e-Okul Sistemi üzerinden kesin kayıtları 20 Eylül 2013 sat 17:00’a kadar devam edecektir. Yedek kayıtlarda velinin öğrencisini takip edip, kazandığı okula müracaat ederek kesin kaydını yaptırması esastır.

Sınavla öğrenci alan herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler gidecekleri ortaöğretim kurumunu belirlemek için MEB’in daha sonra belirleyeceği tarihlerde adresinden elektronik ortamda yerleştirmeye esas OYP puanlarına göre ayrıca bir tercihte bulunabileceklerdir.

SBS’na göre tercihler önemli olduğu için bu konuya bir sonraki (Çarşamba günü) yazımızda devam etmek üzere şimdilik hoşçakalın. Her şey gönlünüzce olsun. (15.07.2013)

 

Yorumlar