BIST 10.644
DOLAR 32,18
EURO 35,08
ALTIN 2.506,76
YAZARLAR

2013 SBS giriş yerleri açıklanıyor!

MEB 27 Mayıs 2013 günü Seviye Belirleme Sınavı ve Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı giriş yerlerini www.oges.meb.gov.tr ve Veli Bilgilendirme Sistemi’nde ilân ediyor. Okul yöneticileri e-okul sisteminden öğrencilerin sınava girecekleri yerleri renkli

MEB 27 Mayıs 2013 günü Seviye Belirleme Sınavı ve Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı giriş yerlerini ve Veli Bilgilendirme Sistemi’nde ilân ediyor. Okul yöneticileri e-okul sisteminden öğrencilerin sınava girecekleri yerleri renkli çıkış olarak alıp onaylayarak öğrencilere teslim edeceklerdir. Fotoğraflı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. SBS ve PYBS giriş yerlerini öğrenen öğrenci ve velisi öncelikle sınava gireceği okulun yerini tam olarak öğrenmeli, mutlaka sınavdan önce okuluna gitmeli ve okula nasıl ulaşacağını tam olarak öğrenmelidir.

Sınav günü SBS adayı olan öğrenci onaylı sınav giriş belgesi, TC kimlik belgesi veya pasaport, iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, leke bırakmayan yumuşak silgi ve kalemtraşını (MEB; ÖSYM gibi sınavlarda kalem kutusu vermemektedir.) mutlaka yanında getirmelidir. Sınav yeri giriş belgesini kaybeden öğrenci, sınavdan önce okuduğu okul idaresinden tekrar sınav yeri giriş belgesi alabilecektir.

Kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı veya pasaport) yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır. Öğrenciler sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği taşıyan cihazları yanlarında bulundurdukları takdirde sınava alınmayacaktır. Öğrenciler, fotoğraflı sınav giriş belgesindeki fotoğrafıyla karşılaştırıldığında tanınmasını sağlayacak bir kıyafetle sınava gireceklerdir.

Öğretmen liseleri kapanmıyor

Öğretmen liseleri ile ne alıp veremedikleri var ise; medyada belli aralıklar ile öğretmen liselerinin kapatılacağı hakkında haberler gündeme gelmektedir. MEB daha önce de öğretmen liselerinin kapatılmayacağı hakkında açıklama yapmıştı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı medyada yer alan haberler üzerine bir kez daha İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Paylaşımı Konferansı’nda öğretmen liselerinin kapatılmayacağını yineledi. “Anadolu Öğretmen Liselerini kapatmamız söz konusu değil. Bu liselere yine sınavla öğrenci alınacak. Yatılı Bölge Okulları’nın (YBO) durumunu gözden geçiriyoruz.” dedi.

Okul dönüşümleri

4+4+4 yeni eğitim sistemine geçiş 2012-2013 eğitim öğretim yılında gerçekleştirildi. MEB ilk yıl çok az sayıda ilköğretim okulunu ilkokul veya ortaokul olarak belirleyip kesin/kademeli geçiş sistemini uyguladı. 2013-2014 eğitim öğretim yılında ise ilköğretim okullarının büyük çoğunluğu kesin, bir kısmı kademeli, çok az bir bölümünü de 2014-2015 eğitim öğretim yılında geçmek üzere dönüşümlerini gerçekleştirdi. Bu eğitim öğretim yılında ilköğretim okullarının nerede ise tamama yakını kesin ya da kademeli olarak dönüşümlerini gerçekleştirecek. Okul sayılarının fazla olması, öğrenci ve velilerinin kurulu düzenlerinin yerinden oynaması bazı medya organlarında büyük tepkilere yol açacağı yönünde algılanmakta ve bu yönde yayın yapılmaktadır. Fakat öğrenci, veli ve eğitimciler ilkokul ve ortaokulların aynı mekânlarda eğitim öğretim görmesinden memnun değildiler. Bu dönüşümler ile 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitim ile ortaya çıkan sorunların büyük çoğunluğu kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Öğrenciler ve eğitim çalışanları kendi yaş grupları içerisinde daha verimli eğitim öğretim imkânına kavuşacaktır. Dönüşüm sürecindeki bina sorunları da MEB’in başlattığı yeni okul binalarının yapım süreci ile kısa zamanda çözülecektir.

Dershanelerin dönüşümü

Bir ara dershanelerin kapanması eğitim gündeminin baş köşesine oturmuştu. İhtiyaç duyulan özel teşebbüse ait bir kurumu hiç kimsenin bir emir ile kapatması mümkün değildir. İhtiyaç hissedilmiyorsa, zaten o özel teşebbüse ait kurum kendiliğinden işi daha verimli olduğunu düşündüğü alana dönüştürecektir. Zaten burada asıl konu dershanelerin kapatılması değil; dönüşümüdür. Çünkü özel sektör bu alana yıllardır yatırım yapmış, bu alandan geçimini temin eden büyük bir kitle oluşmuştur. Eğitim var olduğu sürece de bu kurum ve kuruluşlara da ihtiyaç olacaktır. Asıl önemli olan bu kurum ve kuruluşların da gelişen çağa ayak uydurarak kendilerini daha verimli hâle dönüştürmeleridir. Fakat süreç göstermektedir ki SBS’ye yönelik çalışan dershanelerin kendilerini çok farklı bir kulvara hazırlamaları gerekmektedir. Bu dönüşümü gösteremeyen dershaneler yakın zamanda yerlerini dönüşüme ayak uyduran kurumlara veya yeni açılacak kuruluşlara bırakacaklardır. Dershaneler kapanmayacak, dönüşümü gerçekleştiremeyen dershaneler yerini yeni müdavimlerine bırakacaktır. (27.05.2013)

Yorumlar