BIST 10.213
DOLAR 32,26
EURO 34,91
ALTIN 2.443,27
YAZARLAR

2013-2014 eğitim öğretim yılı birinci dönem karneleri

Her ne kadar günümüz imkânlarında elektronik ortamda iletişim çok hızlansa da; öğrenci ve veli notlarını, devamsızlıklarını e-okul sisteminden günü gününe görse de “karne heyecanı” her şeye rağmen öğrenci olan her ortamda, heyecanı azalsa da yine de devam

Zaman dur durak dinlemiyor, günler su gibi akıp gidiyor. 2013-2014 eğitim öğretim yılı ilkokul birinci sınıflar için 9 Eylül 2013, ilkokulların diğer sınıfları ile ortaokul ve lise öğrencileri için ise 16 Eylül 2013 tarihinde başlamıştı. Tüm bu öğrenciler için 2013-2014 eğitim öğretim yılının birinci dönemi artık tamamlanmak üzere. 9 Eylül’de okula başladığında okuma yazma bilmeyen birinci sınıf öğrencileri artık birer okur-yazar oldular. Lise son sınıf öğrencileri de bu gün müracaatlarının son günü olan ÖSYM’nin ardından birer üniversite öğrencisi adayı olma yolundalar.

Eğitim öğretimin olmazsa olmazlarından biri de ölçme değerlendirmedir. Öğretmen, öğrenci ve veli açısından da bu değerlendirmelerin sonucunda somut olan done de karşımıza “karne” olarak çıkmaktadır. TDK’nun sözlüğünde karne şöyle tanımlanmaktadır. “Öğrencilere dönem sonlarında okul yönetimleri tarafından verilen ve her dersin başarı durumu ile devam, sağlık, yetenek ve genel gidiş durumlarını gösteren belge.”

Her ne kadar günümüz imkânlarında elektronik ortamda iletişim çok hızlansa da; öğrenci ve veli notlarını, devamsızlıklarını e-okul sisteminden günü gününe görse de “karne heyecanı” her şeye rağmen öğrenci olan her ortamda, heyecanı azalsa da yine de devam etmektedir. Öğrenci eğitim öğretim süreci içerisindeki kazanımlarının değerlendirilmesinin somut bir verisini görmekten gurur ve mutluluk duymaktadır. Karne öğrenciye bir sorumluluk yüklemektedir. Çalışmalarının sonucunun tam, eksik veya geliştirilmesinin gerektiğini başta öğrenci olmak üzere ilgililere bir kez daha hatırlatmaktadır.

Anne baba başta olmak üzere ebeveynler çocuğunun, torununun veya bir yakınının karnesine göre öğrencisini değerlendirmekte; karne dönemlerinde öğrenciyi motive edici hediyelerle ödüllendirmektedir. Ticaret ortamı bile kendini öğrenci karnelerine göre dizayn etmekte, karne hediyeleri için kampanyalar düzenlemektedir. Günümüzün en popüler karne hediyeleri özellikle birinci yarıyıl tatili için elektronik eşyalar olmaktadır. Bunlarda da tabletler, akıllı telefonlar, notebook tipi bilgisayarlar ilk sıraları yer almaktadır. Her ne kadar veliler öğrencilerin elektronik ortamda en fazla oyun oynadıklarından yakınsa da yine onların da karne hediye seçimlerinin başında bu elektronik eşyalar yer almaktadır. Çünkü hiçbir veli çocuğunun çağın gerektirdiği yeniliklerden uzak kalmasını istememektedir. Belki de veli bu davranışı ile farkında olmadan doğru yapmaktadır.

Film sektörü de yarıyıl tatiline son sürat hazırlanmaktadır. Yarıyıl tatilini büyük oranda şehirlerde geçiren öğrenciler için birbirinden yeni özellikle de 3 boyutlu fantastik macera filmleri en tercih edilen sinemalar içerisinde ilk sırayı alacağa benzemektedir. Tüm öğrenci, veli ve seyircilere şimdiden iyi seyirler dilemekten başka bir şey elimizden gelmemektedir.

Son yıllarda ülkemizin hemen hemen her yerinde sayıları günden güne artan alış veriş merkezlerindeki kitap satış reyonlarında da yarıyıl tatili nedeni ile bir hareketlenme görmek biz eğitimcileri sevindirmektedir. Öğrenciler, anne-babalar bu kitap bölümlerini ziyaret ederek yarıyıl tatili ve devamında bir okuma programı yapmaları da güzel bir davranıştır. Okuma kültürünün ülkemizde öğrenciler ve veliler olarak her bir bireyde gözle görülür oranda artması, yerleşmesi mutluluk verici bir tablodur.

Bu yazımızda geçmişte yapılan “İşte öğrencinize şöyle davranın; kızmayın, bağırıp çarmayın. Bu karne aslında öğrencinin değil, siz velinin karnesidir…” gibi bilinen lafları birbiri ardına eklemeyeceğim, tekrarlamayacağım. Çünkü artık öğrenci eski öğrenci, veli de eski veli değildir. Çok şükür ülkemiz eğitimi de tüm aksaklıklarına, tüm zorluklarına rağmen gözle görülür bir mesafe katetmiştir. Bu nedenle ülkenin her bir bireyi ister öğrenci, ister veli olsun duracağı yeri kendi bilebilecek konuma gelmiştir.

Artık ülkemizde karne nedeni ile istenmeyen durumların yaşanmasını konuşmayı bırakın duymak bile istemiyoruz. Her ebeveyn çocuğu ile öğrencisinin eğitimini her iki tarafın istediği şekilde planlayabilmelidir. Eğitim öğretimin birinci yarıyılının sonlarına yaklaştığımız şu son günlerde velilere sadece küçük bir hatırlatmamız olabilir. Saygıdeğer veliler e-okul  sisteminden öğrencinizin son durumunu son bir kez kontrol edip, öğrencinizin karnelerinin hazırlanmaya başladığı şu günlerde sınıf öğretmeniniz ile özel görüşüp bir durum değerlendirmesi yapmanız öğrencinizin eğitimde ileriye dönük almanız gereken tedbirler konusunda sizlere yol gösterici olacaktır.

Herkese görmek istediği en güzel karneleri görmesi dileklerimle iyi günler diliyorum. (15.01.2014)

 

Yorumlar