BIST 10.523
DOLAR 32,28
EURO 35,06
ALTIN 2.473,60
YAZARLAR

2012 Sonbahar Dönemi ALES Sınavı Değerlendirmesi

ALES sınavına yurtiçi ve yurtdışından (Denkliğini almış olmak şartı ile) bir lisans programından mezun olanlar veya mezun olabilecek durumda olanlar müracaat edebiliyor.

Kısa adı ALES olan sınavın açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır. ALES sınavı ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez yapılır. Bu sınavın amacı; bir yükseköğretim kurumunda araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi… olararak çalışabilecekleri belirlemenin ön koşuludur. Yine ülkemizde bir lisansüstü eğitime devam etmek isteyenlerin de ALES sınavına girmeleri mecburidir. Bu nedenle son yıllarda ALES sınavlarına girenlerin sayısında gözle görülür bir artış gözlemlenmektedir.

 ALES sınavına yurtiçi ve yurtdışından (Denkliğini almış olmak şartı ile) bir lisans programından mezun olanlar veya mezun olabilecek durumda olanlar müracaat edebiliyor.

 2012-Sonbahar dönemi ALES sınavı Pazar günü saat 09:30’da 81 il merkezi, Lefkoşa ve Bişkek’te yapıldı. ALES sınavı 3 saat sürdü. Her sınav sonrası değişik şaibelerle gündeme gelen ÖSYM; kopyanın önüne geçmek için yeni güvenlik önlemleri almaya devam ediyor. ALES sınavında her sınav salonu sınav süresince kamera ile kayıt altına alındı.

ÖSYM’nin birkaç sınavdır uygulamaya koyduğu bu önlem olumlu sonuçlar vereceğe benziyor. Sınava giren öğrenciler, hatta sınav görevlileri bile işlerini daha bir ciddi yapıyor. Şu ana kadar itiraz oldu mu bilemiyorum. Fakat sınavla ilgili bir itiraz olduğunda ÖSYM kamera kayıtlarına da başvuracak ve haklı haksız çok daha kolay tespit edilecektir. Sonuçta da buna göre bir karar verilecektir.

ALES sınava giren yükseköğrenim mezunu kişilerin sınavla ilgili genel değerlendirmesi, sınav sorularının zor olmadığı yönünde. Fakat genel olarak herkesin hemfikir olduğu konu, soruların çok uzun olması dolayısı ile zaman konusunda bir problemin oluşması. Forumlarda yapılan bir değerlendirme de soruların bir kısmının geçmiş yıllarda çıkan sorulara çok yakın benzemesi. Bu da ALES sınavına yeni girecek kişilere; geçmiş yılların sorularını çözmenin faydalı olacağını gösteriyor.

 ÖSYM yaptığı ALES sınavının sonuçlarını internet ortamında adresinde yayınlıyor. TC kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapan adaylar sınav sonucunu, kaç doğru kaç yanlış yaptığını, diğer adaylar arasındaki sıralamasını buradan öğrenebiliyor. ÖSYM adaylara ayrıca posta ile bir sınav sonuç belgesi göndermiyor.

ALES sınav sonuçları 3 yıl geçerliliğini koruyor. Sınava giren adaylar sınav sonuç belgeleri ile üç yıl müracaatta bulunabiliyor. 3 yıldan sonra adaylar konu ile ilgili ihtiyaçları varsa tekrar ALES sınavına girmek mecburiyetinde. Çünkü bu süre sonunda sınav sonucu geçerliliğini kaybediyor.

Yorumlar