BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.437,09
YAZARLAR

MEB Müdür Yardımcıları arıyor işte genel şartlar

Müdür Yardımcısı olmak için hangi şartları yerine getirmek gerekir? Öğretmenlerin görev hayatlarının bir döneminde yöneticilik görevi almaları önemlidir... İşte detaylar...

Ülkemizde en geniş kesimi ilgilendiren bakanlıkların başında şüphesiz Milli Eğitim Bakanlığı gelir. Yaklaşık 17 milyon 500 bin öğrenci ve 1 milyon öğretmen ile bunların ailelerini de işin içerisine kattığımızda, ülkemizde hemen hemen her ailenin MEB ile bağlantısı vardır diyebiliriz.

Bu 1 milyon kişilik öğretmen grubunun aklından bir dönem ister istemez okulda veya MEB’in diğer kademelerinde yönetici olmak fikri geçer. Bence her öğretmen görev hayatının bir döneminde sürekli olmasa da bir eğitim öğretim dönemi bile olsa, müdür yardımcılığı yapmalıdır.

Halbuki öğretmenlik ne kadar önemli bir görev ise; o öğretmenin okulunda veya üst kademelerdeki yöneticilik görevleri de o kadar önemlidir.

Çünkü öğretmenlerde ve toplumumuzda maalesef şöyle yanlış bir algı vardır. “Öğretmenlik yapamayanlar yönetici olur.” Bu bakış açısı ile baktığımızda yöneticiliğin lüzumsuz bir görev olduğu algısı da beynimize yapışır kalıverir. Halbuki öğretmenlik ne kadar önemli bir görev ise; o öğretmenin okulunda veya üst kademelerdeki yöneticilik görevleri de o kadar önemlidir. Bu nedenle bir çok kişi gibi maalesef öğretmenlerin büyük bir kısmı okul müdür veya müdür yardımcılığı görevlerini; sadece makam olarak çok bir iş yapılmayan bir görev olarak görmektedir.

Halbuki okul müdürü okulun eğitim-öğretim açısından gelişmesi için adeta bir lokomotif görev görür. Bu işlerde en büyük yardımcısı da okul müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarıdır. Verimli, uyumlu çalışan okul yöneticileri olduğu zaman o okul başarıdan başarıya koşar. U arada öğretmenlerin özlük işleri, öğrencilerin resmi işlemleri de aksamadan yerine getirilir.

İlçe ve il milli eğitim kademesindeki yöneticilikler de okulların tümünün bir nizam çerisinde eğitim öğretim faaliyetleri yapmasına vesile olur.

MEB’in 1 milyon civarındaki öğretmen kadrosunun yaklaşık %10’u yönetim kademesinde yer almaktadır. Yani 10 öğretmenden biri yönetici konumundadır. Bu da yaklaşık 100 bin civarında yönetici demektir.

MEB’in 1 milyon civarındaki öğretmen kadrosunun yaklaşık %10’u yönetim kademesinde yer almaktadır. Yani 10 öğretmenden biri yönetici konumundadır. Bu da yaklaşık 100 bin civarında yönetici demektir.

Okullardaki öğrenci işleri, velilerin istekleri, öğretmenlerin özlük hakları genel olarak görevlendirilen müdür yardımcıları vasıtası ile yürütülmektedir. İşte MEB, okullarda ihtiyaç duyduğu okul müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığı için 20 Mart 2016 Pazar tarihli bir sınav yapacağını ilân etti. Sınav için şartı tutan öğretmenler 25 Ocak 2016 ve 17 Şubat 2016 tarihleri arasında müracaat edebilecekler.

MEB’de adaylık dahil 4 yıl öğretmenlik yapmış olan öğretmenler sınav için müracaat edebilecek. Halen okul müdür başyardımcısı veya okul müdür yardımcısı olarak görevli öğretmenlerden de aynı kurumda 4 yılını veya 8 yılını tamamlamış olanlar müracaat edebilecekler.

Yukarıdaki paragraflarda söyledim tekrar etmekte fayda var; öğretmenlerin görev hayatlarının bir döneminde yöneticilik görevi almaları önemlidir. Bunun yanında MEB yönetici atama yönetmeliğinde yaptığı değişikliklerle, yöneticilerin kademeli olarak yükselmelerini ön görmektedir. Belli süre müdür yardımcılığı yapanlar okul müdürlüğüne; belli süre müdür yardımcılığı yapanlar ilçe milli eğitim müdürlüğüne atanabileceklerdir. Böyle hedefi olan genç öğretmenlerin, müdür yardımcılığından başlamaları kariyer planlamaları açısından önemli bir basamak olacaktır.

MEB başvuru şartları, işlemleri, sınavda çıkacak sorular vb. her türlü soruyu; “Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu”nda tüm ayrıntıları ile açıklamaktadır. Müracaat edecek olanlar MEB’in (/meb_sinavindex.php?dil=tr ) internet adresinden tüm ayrıntılara ulaşabilir. Sınava gireceklere şimdiden başarılar diliyorum. Hepinize iyi haftalar. 25.1.2016)

www.facebook.com/ekrem.aytar.9

www.twitter.com/ekremaytar

 Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar