BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
YAZARLAR

‘Becayiş’ her memurun hakkıdır!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özellikle belirlediği yaz tatili dönemlerinde ‘becayiş’ isteklerine olumlu yanıt vermesi kanayan yaraya bir nebze de olsa merhem olur düşüncesindeyiz.

‘Becayiş’ TDK’nun sözlüğünde; karşılıklı olarak yer değiştirme olarak tanımlanıyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ise bu konu 73. maddede şu şekilde yer alıyor. “Madde 73 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/05/1975 - 1897/1 md.) Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.”

Bu kanun maddesine göre; aynı kurum ve aynı görevdeki devlet memurları istekleri üzerine bir dilekçe ile karşılıklı yer değiştirebilmektedir. Mesela İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesinde çalışan bir Sosyal Bilgiler öğretmeni ile Çanakkale ili Biga ilçesinde çalışan bir Sosyal Bilgiler öğretmeni bağlı oldukları Milli Eğitim Müdürlüğü’ne birer dilekçe ile başvurarak karşılıklı yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Ya da Konya ili Meram ilçesinde çalışan bir hemşire ile Balıkesir ili Bandırma ilçesinde çalışan bir hemşire bağlı oldukları Sağlık Müdürlüğü’ne birer dilekçe ile müracaat ederek karşılıklı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Tabi bu aynı kurum ve eş değer görevde çalışan devlet memurlarının karşılıklı yer değiştirme ‘becayiş’ istekleri, atamaya yetkili amirin uygun bulması durumunda gerçekleştirilmektedir.

Kanunda ‘becayiş’ isteme için belli bir dönem belirtilmemiştir. Buna göre kamu görevlileri istedikleri her dönemde becayiş isteyebilir. Fakat çalışılan kurumun özelliklerine göre; öğretmenlerde olduğu gibi eğitim öğretim yılı dışında yaz tatili döneminde istenmesi daha uygundur. ‘Becayiş’ kamu kurumları arasında en fazla Sağlık Bakanlığı’nda uygulanmaktadır. Bu durum çalışanlarını fazlası ile memnun etmektedir. Daha sonra Maliye Bakanlığı ve diğer kurumlar bunu takip etmektedir.

Eş durumu, özür durumu atamalarında en fazla konuşulan öğretmenlerin bağlı olduğu Milli Eğitim Bakanlığı ‘becayiş’ ile yer değiştirme isteklerine genellikle olumlu yanıt vermemektedir. Bazı yıllarda ilk atamada ‘becayiş’ istekleri yerine getirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın özellikle belirlediği yaz tatili dönemlerinde ‘becayiş’ isteklerine olumlu yanıt vermesi kanayan yaraya bir nebze de olsa merhem olur düşüncesindeyiz.

 ***

Milli Eğitim Bakanlığı uzun bir aradan sonra özür grubundan atanamayan eş durumu tayinleri için ‘becayiş’ isteklerini 2012 yılı Ekim ayı içerisinde gerçekleştirdi. Bu güzel bir gelişme. Fakat eğitim öğretim yılı başladıktan sonra yapılması küçük de olsa olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi MEB, ‘becayiş’ uygulamasını yaz tatili dönemlerinde her yıl uygulamaya koyarsa, eş durumundan ayrı düşen öğretmenler başta olmak üzere isteğe bağlı yer değiştirmek isteyen birçok öğretmeni memnun etmiş olacaktır. Çalıştığı ortamdan memnun olan öğretmenler de çalıştığı kurumlarda daha verimli olacaktır.

Yorumlar