BIST 9.867
DOLAR 32,59
EURO 35,03
ALTIN 2.459,81
YAZARLAR

Askeri liselere nasıl girilir?

Kamuoyu hâlâ dershanelerin ve de sınavların kaldırılıp kaldırılmayacağını tartışadursun; ÖSYM 2013-Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı başvuru kılavuzunu yayınladı. Başvuru

Çocuklarla büyükler bir araya geldiklerinde, büyükler tarafından çocuklara yöneltilen ilk soruların başında herhalde “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusu gelir. Bu soruya çocukların verdiği cevap yaşa, çevreye ve farklı etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Geçtiğimiz günlerde büyük oğlum Fatih gülerek; “Baba, Rıdvan terzi olacakmış.” dedi. İlkokul birinci sınıfa giden küçük oğlumun bu cevabı o gün okulda “terzi” ile ilgili bir konunun işlenmesiydi. Bizim Rıdvan’ın meslek seçimi neredeyse hemen her gün değişiyor. Bir gün öğretmen oluyor, bir diğer gün bakkal, bir diğer gün ise şoför…

Ortaokul yıllarımda mahallemizde üniversite eğitimi alan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Mahallemize sonradan taşınan Rahmi ağabey gardiyandı. Oğlu Zafer abi, tatil zamanlarında üniforması ile mahalleye gelir; doğruca evine giderdi. Elinde James Bond çanta, askeri üniforma, pırıl pırıl ayakkabılar tüm mahallenin çocukları Zafer ağabeye gıpta ile bakardık. Ben de diğer çocuklar gibi Zafer ağabeye gıpta ile bakardım; fakat ne yalan söyliyeyim hiçbir zaman asker olmayı hayal etmedim. Yine de asker olmak isteyen arkadaşlarımın sayısı azımsanacak kadar az değildi. Nitekim Zafer ağabey gibi askerlik mesleğini seçen birkaç arkadaşımız da olmadı değil.

Kamuoyu hâlâ dershanelerin ve de sınavların kaldırılıp kaldırılmayacağını tartışadursun; ÖSYM 2013-Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı başvuru kılavuzunu yayınladı. Başvuru kılavuzuna İnternet adresinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Biz de bu vesile ile askerliği meslek olarak seçmeyi düşünen ortaokul üçüncü sınıf (Eski tabirle ilköğretim sekizinci sınıf) öğrencileri için kısaca kılavuzdaki önemli noktaları sizlerle paylaşalım istedik. (2013-ALS) 21 Nisan 2013 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 11 Şubat – 08 Mart 2013 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınav müracaatları pazartesi günü başlamıştır. Sınava başvuru hizmet ücreti 3 TL, sınav ücreti 45 TL, yeni şifre ücreti 2 TL ve başvuru merkezlerinden fotoğraf yenileme ücreti de 5 TL’dir.

Yazılı sınav, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı Askerî Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu’nda okumak için yapılması gereken ilk adımdır. (ÖSYM) tarafından 21 Nisan 2013 Pazar günü saat 9.30’da yapılacak olan yazılı sınav 2 saat sürecektir. Yazılı sınavda adaylara, ilköğretim düzeyinde, sözel ve sayısal becerilerini yoklayan testler uygulanacaktır. Test; Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört testten oluşacaktır. Yazılı sınav; Türkçe (30), Sosyal Bilimler (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (7), Millî Tarih (4), Türkiye Coğrafyası (4)), Matematik (30). Fen Bilimleri (Fizik (9), Kimya (8), Biyoloji (8)) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır. Yazılı sınav sonuçları, en yüksek puan alan adaydan başlanarak genel başarı sırasına konulacak ve değerlendirme sonucunda çağrılacak aday sayısına bağlı olarak bir baraj puan belirlenecektir.

Yazılı sınav için belirlenecek baraj puanını aşan adaylar, 2. seçim aşamasına katılmaya hak kazanacaklardır. 2. seçim aşaması aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:

a) Ön Sağlık Muayenesi

b) Bedeni Yeterlilik Testleri

c) Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için)

ç) Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)

d) Mülakat

e) Sağlık Muayenesi

Askerî liseleri kazanan adaylar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askerî Tıp Fakültesi (GATF) için ayrı ayrı belirlenecektir.

Askeri Liseler Sınavı’na girebilmek için başvuru kılavuzunda bir takım ön şartlar sayılmıştır. Bunlardan en önemlisi hâlen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarının, 8. sınıfında okuyor olmak ve 2013 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmak (Lise sınıflarında (hazırlık dâhil) öğrenim görenlerin başvurusu geçersizdir.) Diğer şartları da uyan 8. Sınıf öğrencileri sınava müracaat edebileceklerdir.

Sınav ücretini ilgili bankaya yatıran adaylar, okudukları ilköğretim okuluna onaylattıkları aday başvuru formu ile başvuru merkezlerine velisi ile birlikte şahsen başvurmak zorundadır. Çünkü sınava girecek adayın fotoğrafı başvuru merkezinde çekilecek ve formuna yapıştırılacaktır. Başvuru formu dikkatle okunarak doldurulmalıdır. Burada şehit çocuğu, malul gazi/muharip gazi çocuklarının durumu işaretlenmelidir. Ayrıca adayın, öğrenim görmek istediği Kuvvet Komutanlığı, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu kodu (numarası) istek sırasına göre yazılacaktır. Bir tercih yapılabileceği gibi birden fazla tercih de yapılabilir.

KODU KOMUTANLIK

1 Kara Kuvvetleri Komutanlığı

2 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

3 Hava Kuvvetleri Komutanlığı

4 Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF)

5 Bando Astsubay Hazırlama Okulu

Adayın sınava girmek istediği merkezin adı ve kodu da doğru girilmelidir.

Adaylar 2013-ALS sınava giriş belgelerini T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri  ile ÖSYM’nin  İnternet adresinden, sınav tarihinin on gün öncesinden başlamak üzere kendileri çıkaracaklardır. Sınava girebilmeniz için 2013-ALS Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportunuzun da yanınızda bulunması zorunludur. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.

Adaylar yazılı sınav sonuçlarını; T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc. adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca yazılı sınav sonucuna göre belirlenen baraj puanlarını aşan adayların, 2. seçim aşamalarının yapılacağı Hava Harp Okulu Komutanlığında hazır bulunacakları tarih www.tsk.tr  ve www.dzkk.tsk.tr İnternet adreslerinde yayımlanacaktır. Adayların adreslerine ayrıca bir tebligat yapılmayacaktır.

“Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna “Asker!” cevabı veren 8. sınıf öğrencilerine girecekleri bu ilk sınavda şimdiden başarılar diliyorum. Umarım tüm çocuklar hayallerindeki mesleği yapma imkânına kavuşurlar. (13.02.2013)

Yorumlar